Ο υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ανδρέας Βασιλόπουλος μιλά για πλήρη αδράνεια και προκλητική έκθεση των πολιτών σε κίνδυνο

Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό

Σε δύο μήνες κλείνουμε πέντε χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου του 2018, που οδήγησε στον άδικο θάνατο 104 συνανθρώπών μας από μια σειρά λαθών και παραλήψεων του κρατικού μηχανισμού και των «αρμοδίων» για την πυρασφάλειά μας.

Μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά, ευτυχώς χωρίς θύματα αλλά με σοβαρές υλικές ζημιές, είχαμε και πέρσι στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με το Ντράφι και τη Διώνη να περνούν δύσκολα 24ωρα και τους κατοίκους να αγωνιούν.

Λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου) ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Βασιλόπουλος μιλά στη MP και επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον Δήμο, απευθύνει έκκληση στον δήμαρχο και αντίπαλό του, Ευάγγελο Μπουρνούς, να θωρακίσει την περιοχή και να προστατέψει ζωές και περιουσίες.

Όπως τονίζει «η έγκαιρη προετοιμασία και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποτροπή ή την έγκαιρη κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».

Κατεστραμμένος πυροσβεστικός κρουνός…

«Με έναν Δήμαρχο υπόδικο για τον άδικο θάνατο 104 συνανθρώπων μας, με τη φωτιά να προκαλεί τεράστιες υλικές καταστροφές το περασμένο καλοκαίρι στο Ντράφι και τη Διώνη, βλέπουμε τον κ. Μπουρνούς, απλό παρατηρητή, να σφυρίζει αδιάφορα, φορτώνοντας τις ευθύνες σε όλους τους άλλους» αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος κατηγορώντας τον Δήμαρχο για ανικανότητα, καθώς «επτά χρόνια επί δημαρχίας του δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των πολιτών.».
«Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο κ. Μπουρνούς, σε διάφορες συνεντεύξεις του, δηλώνει έτοιμος σε όλα τα θέματα πυρασφάλειας, καθησυχάζοντας τους δημότες. Δυστυχώς και σήμερα που μιλάμε, ενώ έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, είμαστε ανέτοιμοι. Σε οδοιπορικό των υπ. Δημοτικών Συμβούλων της “Δύναμης Ανάπτυξης” σε πολλές περιοχές του Δήμου μας, είδαμε μια εικόνα απογοητευτική. Κατεστραμμένες πυροσβεστικές φωλιές, πυροσβεστικοί κρουνοί που ψάχνουμε αλλά δεν τους βρίσκουμε, καθώς είναι καλυμμένοι από αγριόχορτα, κοινόχρηστοι χώροι ακαθάριστοι γεμάτοι από εύφλεκτες ύλες».

«Να αναλάβετε δράση και να μην μοιράζετε τις ευθύνες σε τρίτους»

Χαρακτηρίζοντας τον δήμαρχο ανεύθυνο και ανεπαρκή να προστατέψει δημότες και περιουσίες, ο κ. Βασιλόπουλος συμπληρώνει «η παράταξή μας και εγώ προσωπικά συμμεριζόμαστε όλους όσοι εκφράζουν τον φόβο, αλλά και την ενόχλησή τους για την έλλειψη καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων από βλαστικά και εύφλεκτα υλικά, αναφέροντας ότι αυτό αποτελεί ευθύνη του Δήμου.

Είναι πραγματικά προκλητική η έκθεση τόσων ανθρώπων σε κίνδυνο, σε μια περιοχή με προϊστορία στις πυρκαγιές. Δυστυχώς ο κ. Μπουρνούς δηλώνει ότι όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ρίχνοντας τις ευθύνες στο κράτος αλλά και στους πολίτες. Αντί να εξηγεί στους κατοίκους πώς ο δήμος θα μπορούσε να τους προστατεύσει, τους ενημερώνει για τους λόγους που δεν μπορεί να το πράξει και τους αφήνει ανασφαλείς στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς».

«Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των κατοίκων»

Κλείνοντας ο κ. Βασιλόπουλος καταθέτει τις προτάσεις του ως προς την πρόληψη τονίζοντας ότι είναι όλες άμεσα εφαρμόσιμες.

«Είναι συγκεκριμένα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο κόσμος να μη ζει μέσα στην ανασφάλεια. Ζητάμε λοιπόν:

▶ αποστολή επιστολών από τον Δήμο για καθαρισμό οικοπέδων από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο,

▶ επιβολή προστίμων από την 1η Μαΐου σε όσους δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους,

▶ θρυμματισμό βλαστικών υπολειμμάτων κατά την παραλαβή τους από τα οικόπεδα,

▶ εβδομαδιαίο προγραμματισμό ανά οικισμό για την συλλογή των βλαστικών,

▶ απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για αποκομιδή των βλαστικών από τους ιδιώτες χωρίς χρέωση.

Σας θυμίζω ότι εμείς οι ίδιοι ως αντιπολίτευση, αναλάβαμε πέρσι το καλοκαίρι δράση και εφαρμόσαμε με απόλυτη επιτυχία, ένα πιλοτικό πρόγραμμα θρυμματισμού βλαστικών υπολειμμάτων. Κι αυτή η δράση βραβεύτηκε στα ENVIROMENTAL AWARDS του 2022.

Από το 2024 που θα αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου, σε συνεργασία με πολιτεία, τοπικούς φορείς και πολίτες, θα δράσουμε άμεσα ώστε στην αντιπυρική περίοδο του 2024, οι οικισμοί μας να είναι καθαρισμένοι από εύφλεκτα υλικά και ασφαλείς.

Όπως επίσης θα μεριμνήσουμε ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι να είναι σωστά ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι σε μέτρα πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιές.

Σας προτρέπουμε όλες και όλους να συμμετέχετε μαζί με την ομάδα μας σε αυτή την προσπάθεια στηρίζοντας την υποψηφιότητα της παράταξής μας».

Προηγούμενο άρθροΟ «Σάρας» που ήταν κόσμημα κι ο «Μπεκενμπάουερ των Μεσογείων»
Επόμενο άρθροΤο ΠΑΣΟΚ τώρα και σε δημητριακά με το όνομα Pachocos