Γράφει ο Άρτο Κ. Ζαμκοτσιάν

Το τέλος του κόσμου τελικά δεν ήρθε και το 2013 είναι πλέον γεγονός. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ένα έτος πολύ καλύτερο τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο από αυτό που έφυγε. Είδωμεν…

Στα δικά μας τώρα. Αυτό το μήνα θα ασχοληθούμε με ένα εξαιρετικά σημαντικό και ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.. Τις δυσλιπιδαιμίες. Τι εννοούμε όμως με τον όρο αυτό;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Οι δυσλιπιδαιμίες είναι διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και περιλαμβάνουν την υπερπαραγωγή ή την ανεπάρκεια των λιποπρωτεϊνών. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να εκδηλωθούν ως αύξηση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων κι ως μείωση του επιπέδου της HDL (καλής) χοληστερόλης.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ;

LDL χοληστερόλη(mgr/dl)<100 ιδανική, 100-129 σχεδόν ιδανική, 130-159 οριακά υψηλή, 160-189 υψηλή, 190 και πάνω πολύ υψηλή
Ολική χοληστερόλη(mgr/dl)<200 επιθυμητή, 200-239 οριακά υψηλή, 240 και πάνω υψηλή
Τριγλυκερίδια(mgr/dl)<150 φυσιολογικά, 150-199 οριακά υψηλά, 200-499 υψηλά, 500 και πάνω πολύ υψηλά
HDL(mgr/dl)<40 χαμηλή, >60 υψηλή

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:
• Αλλαγή του τρόπου ζωής: Περιλαμβάνει διαιτητικές συστάσεις, μείωση του σωματικού βάρους και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
• Δίαιτα: είναι ένα από τα κύρια συστατικά για την τροποποίηση του τρόπου ζωής και τη μείωση του συνολικού κινδύνου. Μια υγιεινή κι ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μέσω αρκετών μηχανισμών, όπως είναι η μείωση του βάρους, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι επιδράσεις στα λιπίδια, ο έλεγχος της γλυκόζης κι η μείωση της τάσης για θρόμβωση.

Μείωση βάρους
Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του διαιτητικού σχεδιασμού για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Ο σχεδιασμός αυτός χωρίζεται σε δυο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση παρατηρούνται οι πιο αξιοσημείωτες λιπιδικές αλλαγές, ενώ κατά τη δεύτερη φάση τα επίπεδα της HDL και LDL χοληστερόλης επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Μείωση του βάρους 5-10% προκαλεί μείωση της ολικής χοληστερόλης ως 18%, των τριγλυκεριδίων ως 44%, της LDL ως 22% κι αύξηση της HDL  ως 27%. Η απώλεια βάρους επηρεάζει κι άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση κι ο διαβήτης. Σε άτομα με αυξημένα τριγλυκερίδια, η μείωση του σωματικού βάρους στο ιδανικό, παράλληλα με τη μείωση της ολικής χοληστερόλης αποτελεί την πιο αποτελεσματική διατροφική αντιμετώπιση. Επίσης, ο περιορισμός της λήψης αλκοολούχων ποτών και η μειωμένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτά τα άτομα.

Φυσική δραστηριότητα
Η τακτική φυσική δραστηριότητα μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων ενώ ταυτόχρονα  αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Η μείωση της LDL χοληστερόλης παρατηρείται κυρίως σε συνδυασμό με απώλεια βάρους. Επίσης, η τακτική άσκηση συμβάλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Οι οδηγίες συστήνουν τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης, μέτριας έντασης τις περισσότερες, αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

ΤΡΟΦΕΣ
ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΩΝ ΝΑΙ ΟΧΙ
Ψωμί και δημητριακά Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά (ολικής), ρύζι, πατάτες, ξερά φασόλια, κράκερ και μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά Προϊόντα φούρνου (ψωμάκια βουτύρου, τηγανίτες, μπισκότα, κέικ) και σνακς (πατατάκια, ποπ κορν)
Λαχανικά 3-5 μερίδες/ημέρα (φρέσκα, κατεψυγμένα χωρίς αλάτι, σάλτσα και λίπη) Τηγανητά ή έτοιμα με βούτυρο, τυρί ή σάλτσα
Φρούτα 2-4 μερίδες/ημέρα (φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσέρβας) Σερβιρισμένα με βούτυρο ή κρέμα, ξηρά φρούτα
Γαλακτοκομικά Όλα τα είδη έως 2% Όλα τα είδη πάνω από 2%
Αυγά Ασπράδια Κρόκος, ολόκληρα
Κρεατικά Έως 150γρ/ημέρα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι) αλλαντικά χαμηλών λιπαρών Υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, λουκάνικο, χοιρινό πουλερικά με δέρμα, εντόσθια, τηγανητά
Λίπη και έλαια Ακόρεστα έλαια, ελαφριές μαργαρίνες, ξηροί καρποί Βούτυρο, σοκολάτα, καρύδα

 

Προηγούμενο άρθροΑιμοδοσία του Συλλόγου Γυναικών Μαραθώνα
Επόμενο άρθροΚηπο…ξεμπερδέματα για τον Φεβρουάριο