Παρουσίαση της ομώνυμης τριλογίας του Ευάγγελου Μαυρουδή στη Νέα Μάκρη
Για τη Σμύρνη του 1922 και τη Σμύρνη του σήμερα κουβέντιασαν ο συγγραφέας κ. Ευάγγελος Μαυρουδής και η φιλόλογος, διευθύντρια του Λυκείου Νέας Μάκρης κα Λίτσα Ρίζου-Ευαγγελίου τη Κυριακή 18 Νοεμβρίου στη βιβλιοθήκη του σινέ «Αλίκη» στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης.
Καλεσμένοι της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μαραθώνα καθώς και του Συλλόγου Μακρηνών Λιβισιανών Νέας Μάκρης προσφωνήθηκαν ζεστά από τον ιατρό Νίκο Τουρούκη, Δημοτικό Σύμβουλο Μαραθώνα και Αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Παρόντες, ανάμεσα στους δεκάδες συμπολίτες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, ο Δήμαρχος Μαραθώνος Ιορδάνης Λουίζος, ο πρ. βουλευτής Νίκος Καντερές και πολλοί πνευματικοί άνθρωποι.
Η συζήτηση η οποία έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είχε σαν αφορμή τη μυθιστορηματική τριλογία του Ευάγγελου Μαυρουδή «Επιστροφή στη Σμύρνη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, τόσο ως μπεστ σέλερ αφού έχει ήδη ξεπεράσει τις 40.000 αντίτυπα συνολικά, αλλά και όσον αφορά την υποδοχή των κριτικών.
«Χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες» χαρακτήρισε πρώτος το έργο στην «Ελευθεροτυπία» ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ενώ η Ελισσάβετ Κοτζιά στην «Καθημερινή» αναφερόμενη στο δεύτερο μέρος, που περιγράφει την Τουρκική πλευρά των γεγονότων, χαρακτήρισε το «Ittihat ve Terakki (Ένωση και Πρόοδος)» ως «ένα έντιμο μυθιστόρημα». Η καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Έρη Σταυροπούλου την αποκάλεσε «μυθιστόρημα ποταμός» στην κριτική παρουσίαση των έργων τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση της κας Λίτσας Ρίζου-Ευαγγελίου, η οποία αφού μίλησε για ένα έργο σταθμό στη νεοελληνική λογοτεχνία, παρουσίασε και ανέλυσε τις διάφορες, ιδιαίτερες και διαφορετικές εποχές της Σμύρνης που ζωντανεύουν μέσα από της σελίδες της τριλογίας παρακολουθώντας τα ταξίδια επιστροφής των ηρώων της στην πόλη. Η επιστημονική παρουσίαση της κας Ρίζου-Ευαγγελίου περιέλαβε πληροφορίες για τη Σμύρνη της αρχαιότητας ενώ διανθίστηκε από μικρά αποσπάσματα που διάβασε ο ίδιος ο συγγραφέας.
Έτσι είδαμε να ζωντανεύει η Σμύρνη του 1850, όταν δεν υπήρχε ακόμη η περίφημη προκυμαία της, η Σμύρνη του 1905 με την εγκατάσταση του Ρολογιού στην πλατεία του Διοικητηρίου που αποτελεί σήμερα το σύμβολο της πόλης, τη Σμύρνη του 1913 κατακλυσμένη από τα πλήθη των μουσουλμάνων προσφύγων της Μακεδονίας και της Ηπείρου των Βαλκανικών πολέμων, τη Σμύρνη στην πιο μεγάλη ακμή της κατά τη διάρκεια της Ελληνικής κατοχής του 1919-22, τη Σμύρνη της Καταστροφής, τη Σμύρνη του 1990 πριν το μπάζωμα της προκυμαίας και τη Σμύρνη του σήμερα.
Παράλληλα προβάλλονταν εικόνες από την παλιά Σμύρνη και φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψη στην πόλη που διοργάνωσε στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη το Travel Plan με τη συνεργασία των εκδόσεων Κέδρος και του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα FM 99.5, με αφορμή την τριλογία «Επιστροφή στη Σμύρνη» και ξεναγό το συγγραφέα της κ. Ευάγγελο Μαυρουδή.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή στο σινέ «Αλίκη» της ταινίας-ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» που προβάλλεται ακόμη στο Μουσείο Μπενάκη και σε Αθηναϊκούς κινηματογράφους, προκαλώντας έντονη συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση σε όσους την παρακολούθησαν.