Λαός που δεν στηρίζεται στη νεολαία του είναι καταδικασμένος να αποτύχει και να δεχθεί αδιαμαρτύρητα το προκαθορισμένο μέλλον του. Οι επαναστάσεις σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έγιναν από 40ρηδες και 50ρηδες, αλλά από νέους ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν αλλοιωθεί και το αίμα τους… βράζει.
Στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς, κυριαρχεί η αντίληψη πως η νεολαία μας είναι “ευνουχισμένη”, μη παραγωγική, και ολίγον… αποβλακωμένη από την είσοδο στην καθημερινότητα μας, της εικονικής πραγματικότητας των social media.
Τον περασμένο αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 70′, ο 25χρονος ήταν Άνδρας, είχε δουλειά και οικογένεια δική του και κρατούσε τα ηνία της ζωής του ο ίδιος, άσχετα αν οι επιλογές του ήταν σωστές ή λανθασμένες. Σήμερα, ελάχιστοι είναι οι 25χρονοι που έχουν φύγει από την “αγκαλιά” της μαμάς τους και σ’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η κρίση, αφού τέτοια φαινόμενα υπήρχαν και τη “χρυσή” οικονομική περίοδο της Ελληνικής… ευημερίας.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, το φωτεινό παράδειγμα που αποτελεί και πάλι την εξαίρεση στο “δυσάρεστο” κανόνα, έρχεται και πάλι από τον αθλητισμό και συγκεκριμένα από το ποδόσφαιρο. Η Εθνική Ομάδα των Νέων, μια παρέα “πιτσιρικάδων”, καθοδηγούμενοι από τον Κώστα Τσάνα, έναν επίσης “πιτσιρικά” για τα δεδομένα της προπονητικής, παίζοντας στον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος απέδειξε ότι ο Έλληνας νέος σε αντίθεση με τον “Νεοέλληνα” είναι ταλαντούχος, πειθαρχημένος και αν το πιστέψει και δουλέψει σωστά, μπορεί να μεγαλουργήσει.
Το πιο εύκολο θέμα για να θίξει κάποιος σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την επιτυχία κτλ, κτλ. Αυτό είναι αυτονόητο μεν, αλλά πλέον τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας δεν είναι δυνατό ο αθλητισμός να αποτελεί προτεραιότητα. Μάλλον θα πρέπει να συμβεί το αντίθετο και να είναι αυτός που θα καθοδηγήσει την κοινωνία και την Πολιτεία για το πώς πρέπει να λειτουργήσει για να βγει από την κρίση. Το ποδόσφαιρο άλλωστε, είναι πάντα μια μικρογραφία της κοινωνίας και πολλές φορές χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία ενός λαού.
Την τελευταία πενταετία κόντρα στη μιζέρια που κυριαρχεί, πολλά έχουν αλλάξει στο “μαγικό” κόσμο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που όλοι έχετε ακούσει ή γνωρίζετε προσωπικά, ταλαντούχων παιδιών που δεν έκαναν ποτέ καριέρα και “χάθηκαν” για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ο κυριότερος απ’ αυτούς ήταν η έλλειψη παιδείας όχι μόνο των ποδοσφαιριστών, αλλά κυρίως των προπονητών. Μέχρι και πριν 10 χρόνια ο προπονητής έμοιαζε περισσότερο με λοχία σε μονάδα ειδικών δυνάμεων, παρά με παιδαγωγό. Για να παίξεις μπάλα, άσχετα αν είχες ταλέντο ή όχι, έπρεπε πρώτα να αντέξεις τη φωνή, την ειρωνεία, την προσβολή και το καψόνι, ενώ μεταξύ άλλων μάθαινες πως θα ξεγελάσεις το διαιτητή, πως θα κάνεις καθυστερήσεις ακόμη και πως θα… φτύσεις εκτός φάσης τον αντίπαλο.
Τα πράγματα πλέον όμως είναι αλλιώς. Αν και η επιτυχία του 2004 δεν αποτέλεσε άμεσα εφαλτήριο όπως αναμενόταν, εντελώς αθόρυβα, μέσα από την παγκοσμιοποίηση του αθλήματος και τις παραστάσεις που απέκτησαν διδασκόμενοι από ιερά τέρατα του σπορ, οι νέοι Έλληνες προπονητές, έγινε αντιληπτό ότι αυτό που πρέπει να καλλιεργήσουμε δεν είναι η “Αθάνατη Ελληνική πονηριά”, αλλά το ταλέντο μας, η ομαδικότητα και το φιλότιμο που μας διακρίνει ως Έθνος.
Ο Έλληνας είναι κατά μέσο όρο, ίσως ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον πλανήτη, αλλά αν δεν αποτινάξει τα αρνητικά στοιχεία που τον διακατέχουν, το προτέρημα αυτό λειτουργεί ως “μπούμερανγκ”. Η έμφυτη πονηριά, ο ξερολισμός, η άρνηση για οποιαδήποτε συμβολή μπορεί να έχει στην καθημερινότητα μας οποιαδήποτε ξενόφερτη εμπειρία πρέπει να καταπολεμηθούν για να ευημερήσουμε. Το ποδόσφαιρο δείχνει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Μένει να ακολουθήσει και η κοινωνία μας.
Το ποδόσφαιρο είναι πάντα μια μικρογραφία της κοινωνίας και πολλές φορές χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία ενός λαού
Ο Τάκης Κουλουμπής, γνωστός αθλητικός Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, εργάζεται από το 1995 στα αθλητικά κανάλια της NOVA ως αρχισυντάκτης, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και εκφωνητής αγώνων ποδοσφαίρου. Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1993 από τον τηλεοπτικό σταθμό TELE-CITY ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έχει εργαστεί παράλληλα στο ραδιόφωνο της «ΕΡΑ ΣΠΟΡ», του «Sportime», του «Arrena Radio», τις εφημερίδες «Απογευματινή», «Αδέσμευτος Τύπος», «King Bet», «Match Money» και «Πράσινη» και στις ιστοσελίδες «Novasports.gr» και «Scoreline.gr».