ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ:
Βίκυ Τάχου Γεωπόνος – Αρχιτεκτών Τοπίου
Κώνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων, όλα τα σπίτια στολίζονται γιορτινά. Ο καθένας μας σκέφτεται ήδη τα δώρα που θα κάνει και που θα λάβει. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό και εξεζητημένο καθώς ένα δώρο δείχνει σκέψη, συμπόνια, εκτίμηση και αγάπη.
     Μερικά από τα πιο φυσικά δώρα είναι τα λουλούδια και το λουλούδι των Χριστουγέννων το Αλεξανδρινό (ή Ποϊνσέτια) είναι το πλέον δημοφιλές και εντυπωσιακό αυτή την εποχή.

 

Το Αλεξανδρινό και η ιστορία του…

  Η επιστημονική του ονομασία είναι Euphorbia pulcherrima (Ευφόρβια η κομψότατη) και η ομορφιά του οφείλεται στα κατακόκκινα βράκτια φύλλα του που μοιάζουν με άνθη. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικής καλλωπιστική αξίας, με παχύ φύλλωμα και μεγάλα βράκτια φύλλα χρωματιστά (κόκκινα, κίτρινα, λευκά ή ροζ) που φυτρώνουν στην άκρη των κλαδιών το φθινόπωρο. Ανθίζει από τέλη φθινοπώρου έως και Φεβρουάριο, μερικές φορές και τα άνθη του είναι κίτρινα.
Ιθαγενές φυτό της Νότιας Αμερικής, το οποίο έφερε στην Ευρώπη το 1830 ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel R. Poinsett, την περίοδο των Χριστουγέννων. Στην πατρίδα του αλλά και σε χώρες με ήπιους χειμώνες και ζεστό καλοκαίρι, το Αλεξανδρινό γίνεται θάμνος μεγαλύτερος από 2 μέτρα ύψος, όταν όμως βρίσκεται φυτεμένο σε γλάστρα, σπάνια υπερβαίνει τα 60-70 εκατοστά.

Πώς να επιλέξετε το Αλεξανδρινό σας…

Όταν επιλέγετε το Αλεξανδρινό είτε για δώρο είτε για εσάς, καλό θα ήταν να προσέχετε τα παρακάτω γιατί και η καλύτερη φροντίδα θα είναι μάταιη αν το φυτό σας έχει τραυματιστεί πριν την αγορά του.
 Προσέξτε να μην υπάρχουν λεκέδες στα φύλλα, γιατί τότε σημαίνει ότι υπάρχουν πληγές στο φυτό από τις οποίες βγαίνει χυμός.
 Στο κέντρο της ροζέτας των κόκκινων φύλλων πρέπει να υπάρχουν μερικά μικρά κίτρινα άνθη.
 Μην αγοράζετε φυτά που τα φύλλα τους έχουν θαμπό χρώμα ή γέρνουν προς τα κάτω.
 Τέλος, ακουμπήστε το χώμα της γλάστρας και σιγουρευτείτε ότι δεν είναι πολύ ξηρό ή υγρό.
Εργασίες του Ιανουαρίου…

Κρύος, βροχερός και μουντός, ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας σχετικής ξεκούρασης για τους κηπουρούς, καθώς οι δουλειές που έχουν να κάνουν είναι λιγοστές.

Κηπουρέματα εν μέσω χειμώνα…

 Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να φροντίσει κανείς τον εξοπλισμό και τα εργαλεία που χρησιμοποίησε την προηγούμενη περίοδο. Τσουγκράνες, κλαδευτήρια, ψαλίδες, φτυάρια, αξίνες και κυρίως οι μηχανές του γκαζόν χρειάζονται περιποίηση και φροντίδα για να είναι «ετοιμοπόλεμα» την επόμενη άνοιξη.

 Το χιόνι είναι ένα πρόβλημα για τα φυτά. Αν οι θάμνοι, τα δέντρα και τα υπόλοιπα φυτά σας καλυφτούν με χιόνι, φροντίστε όσο γίνεται πιο σύντομα να τα απαλλάξετε από αυτό. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να κουνήσετε τα κλαδιά και τα φύλλα. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ όμως νερό για να απαλλαγείτε απ’ αυτό.

 Ποτίστε νωρίς το πρωί και όχι το βράδυ για να μπορούν τα φυτά να απορροφήσουν το νερό πριν τη βραδινή παγωνιά.

 Ελέγχουμε τα καρποφόρα μας για τυχόν ασθένειες και συμβουλευόμαστε έναν Γεωπόνο για τους ψεκασμούς που πρέπει να γίνουν.

 Σκαλίστε τις φρέζες, τα ζουμπούλια και τους νάρκισσους για να αεριστεί το χώμα.

 Φτιάξτε ένα θερμό σπορείο στον κήπο σας. Είναι μια απλή και έξυπνη κατασκευή η οποία εκμεταλλεύεται την θερμότητα που ελευθερώνεται κατά την αποσύνθεση οργανικών υλικών. Σκάψτε έναν λάκκο περίπου 30 εκ. σε σημείο του κήπου σας που το βλέπει ο ήλιος αρκετά και γεμίστε τον με κομποστ ή κοπριά και από πάνω με χώμα. Περιμετρικά τοποθετήστε ξύλινες τάβλες ύψους 20-25 εκ. Μέσα τοποθετήστε τα γλαστράκια με τους σπόρους και σκεπάστε με κάλυμμα από γυαλί ή πολυαιθυλένιο για να συγκρατείται μέσα η ζέστη το οποίο θα αφαιρείται τις πολύ θερμές μέρες.

 Καθαρίστε όλα τα ξερά άνθη και τα ξερά κλαδιά από τα φυτά σας. Αραιώστε τα αναρριχώμενα και κλάδεψε ότι σας ενοχλεί.

 Κλαδέψτε όλα τα φυλλοβόλα δέντρα του κήπου για να τους δώσετε σχήμα, και αραιώστε τα κλαδιά τους, για να μπαίνει ελεύθερα φως και αέρας. Μην ξεχνάτε όλο το χρόνο να καθαρίζετε από τα δέντρα σας (καλλωπιστικά ή οπωροφόρα) τους λαίμαργους βλαστούς. Τοποθετήστε ξερά φύλλα, άχυρο ή κομπoστ γύρω από τους κορμούς για να προστατευτούν οι ρίζες από το κρύο.

Φυτεύουμε και απολαμβάνουμε…

 Είναι η εποχή που μαζεύουμε τα χειμωνιάτικα χόρτα όπως αντίδια, ραδίκια, σέσκουλα, σπανάκι, ρόκα, σέλινο, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο και ραπανάκι και κάνουμε σαλάτες ή πίτες για τους αγαπημένους μας.

 Αρχίζουμε να φυτεύουμε βολβούς από Λίλιουμ που θα ανθίσουν την Άνοιξη ή φυτεύουμε βολβούς που θα ανθίσουν το καλοκαίρι, όπως Ντάλιες και Κάννες.

 Φυτέψτε τις πρώτες ανεμώνες και πρίμουλες στις γλάστρες σας και σε συνδυασμό με τα ανθισμένα κυκλάμινα, πανσέδες και ρεικιά θα θαυμάζετε τα άνθη τους περίπου μέχρι αρχές Άνοιξης.

 Το κρύο είναι ιδανικό για να φυτέψουμε διάφορα κωνοφόρα όπως έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα και κέδρους. Υπολογίζουμε πάντα ότι είναι φυτά που μεγαλώνουν τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος και συνεπώς χρειάζονται αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν σωστά.

 Αν έχετε αγοράσει έλατο σε γλάστρα για χριστουγεννιάτικο δέντρο, τοποθετείστε το μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ ή κλιματιστικά ή τζάκι και βάζετε συχνά παγάκια σε πιατάκια κοντά στη βάση του. Ιδανικά θα ήταν να το είχατε στη βεράντα σας στολισμένο ή στον κήπο σας.

 Τώρα είναι η εποχή που φυτεύουμε τα πρώτα φυλλοβόλα και προσέχουμε το εμβόλιο και ο λαιμός του φυτού να μην χωθούν μέσα στο χώμα.

 Μέσα στο θερμό σπορείο φυτέψτε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες οι οποίες σε 6-8 εβδομάδες θα είναι έτοιμες για μεταφύτευση.

Περισσότερες συμβουλές τον επόμενο μήνα…

Προηγούμενο άρθροΗ διαφήμιση στην ελληνική πραγματικότητα
Επόμενο άρθροΙδρυτική βραδιά των “LIONS” στο Μάτι