Οι φωτιές δεν μας εγκατέλειψαν και φέτος. Τουλάχιστον έξι εστίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία μέχρι τώρα, στο Κάτω Σούλι, στη Νέα Μάκρη και στο Βαρνάβα. Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη στο Βαρνάβα που ξεκίνησε από μια δύσβατη, σχεδόν απρόσιτη περιοχή… Πολύ περίεργη φωτιά…
Συντονισμένες οι ενέργειες της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, του ΣΠΑΠ, του Δήμου και πολλών εθελοντών. Έξω από το χορό κάποια φαντάζουν εύκολα. Οι πυροσβέστες μας όμως δίνουν κάθε φορά με αυταπάρνηση, με ψυχή, τη δική τους μάχη, δύσκολη μάχη, άνιση πολλές φορές. Παιδιά μπράβο σας!!!

Καλή εντύπωση μας κάνει η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη που υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πρώτο κάλεσμα όλοι είναι εκεί. Είδαμε οχήματα από το ΣΠΑΠ, τον Δήμο Αμαρουσίου, Ραφήνας, Πεντέλης, Ωρωπού, Κηφισιάς και η Περιφέρεια Αττικής πάντα παρούσα όπως παλιότερα η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.
Η πρώτη φωτιά στο Κάτω Σούλι καλό είναι να μας προβληματίσει και να μας κάνει όλους προσεκτικότερους, πολύ προσεκτικότερους!! Είναι δυνατόν μεσοκαλόκαιρο με ανέμους εφτά και οκτώ μποφόρ να κάνει κάποιος εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης; Δυστυχώς αποδείχτηκε δυνατό.
Η εγκληματική αμέλεια κάποιων έχει τις ίδιες δραματικές συνέπειες με τις εγκληματικές ενέργειες του εμπρηστή. Η πρόθεση διαφέρει, το αποτέλεσμα όμως παραμένει ίδιο. Και οι περισσότερες φωτιές στην περιοχή μας, οφείλονται σε τραγικά ανθρώπινα λάθη.
Οι λίγοι ασυνείδητοι που με ευκολία θα πετάξουν το αναμμένο τους τσιγάρο, αναλογίζονται άραγε της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσουν; Αντιλαμβάνονται άραγε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και την οικονομική επιβάρυνση μιας μικρής ή μεγάλης κινητοποίησης για την κατάσβεση μιας φωτιάς;
Έχει υπολογίσει κάποιος πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο η επιχείρηση κατάσβεσης στο Βαρνάβα με την κινητοποίηση δέκα αεροπλάνων, τριών ελικοπτέρων, σαράντα πυροσβεστικών οχημάτων και δεκάδων οχημάτων υποστήριξης; Και πώς να αποτιμηθεί το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος; Έχει τιμή το πράσινο που χάνεται κάθε φορά και που αποτελεί το βασικό πλούτο της περιοχής μας;
Ας σοβαρευτούν, ας συμμορφωθούν επιτέλους οι ελάχιστοι, γιατί οι ελάχιστοι προκαλούν αυτά τα δεινά. Είναι σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος να μεγιστοποιήσουμε όλοι, Πολιτεία, Δήμος, Κάτοικοι τις προσπάθειες στην πρόληψη. Όλοι ασφαλώς είμαστε σύμφωνοι σε αυτό. Πόσοι όμως από εμάς έμπρακτα το αποδεικνύουν;  Ο πρώην Δήμος Νέας Μάκρης είχε καταγράψει αρκετές επιτυχίες σε αυτό τον τομέα. Ο νέος Δήμος Μαραθώνα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και το δίχτυο προστασίας να αγκαλιάσει όλη την περιοχή, από το Βαρνάβα μέχρι το Βουτσά, και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων. Οι εθελοντές μας που πρώτοι και καλύτεροι δίνουν το παρόν, και τους βγάζω το καπέλο, πρέπει να μας παραδειγματίσουν όλους στην ενεργή συμμετοχή μας.
Κάποιοι άλλοι όμως; Κάποιοι ιδιοκτήτες οικοπέδων; Εδώ πρέπει να αναφέρω πως υπάρχουν δύο μικρές κατηγορίες ιδιοκτητών που μας βάζουν σε μεγάλους μπελάδες. Στη πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τις ιδιοκτησίες τους μέσα στην αγριάδα και στα ξερά χόρτα χωρίς κανένα σεβασμό ούτε στη γη τους, ούτε στη γειτονιά τους.  Τη δεύτερη κατηγορία αποτελούν ιδιοκτήτες που όταν θυμηθούν να καθαρίσουν, πετούν τα ξερά τους, τα στρώματά τους, τα έπιπλά τους όπου τους καπνίσει. «Μακριά από το σπίτι μας και όπου να ‘ναι..»
Οι περισσότεροι και στις δύο κατηγορίες είναι άσχετοι με την περιοχή μας. Είναι οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου ή των ολιγοήμερων διακοπών του καλοκαιριού.  Στη μόνιμη κατοικία τους έτσι άραγε συμπεριφέρονται; Με τέτοια ευκολία ρυπαίνουν την περιοχή τους; Με τέτοια ανευθυνότητα δημιουργούν τόσες πιθανές μικρές και μεγάλες εστίες πυρανάφλεξης; Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και με συστάσεις, ποινές και αυστηρά πρόστιμα να βάλει όλους αυτούς τους «κυρίους» σε τάξη. Αλλά και εμείς οι πολίτες, πρέπει σε τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές να έχουμε μηδενική ανοχή.
Φτάνει πια, δε χρειαζόμαστε μνημόνια για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αγωγή και παιδεία χρειαζόμαστε. Μας αξίζει ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον!           

Προηγούμενο άρθροΝτομάτα: Μια κόκκινη φίλη…
Επόμενο άρθροΜαθήματα Συμπεριφοράς