«ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»
Με αφορμή τις πρόσφατες φωτιές στην πολύπαθη περιοχή του Νέου Βουτζά, αισθανόμαστε την υποχρέωση να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις στα θετικά και τα αρνητικά της πυροπροστασίας στην περιοχή μας, ώστε κάθε φορά να αυξάνουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα της περιοχής μας βελτιώνοντας τις αδυναμίες μας.
Ας ξεκινήσουμε με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα…
1) Στο δήμο μας έχουμε επανδρωμένα πυροφυλάκεια από εθελοντές και εποχικούς εργαζόμενους που αμέσως ενημερώνουν, χρόνια τώρα, όχι μόνο για την πρώτη σπίθα που ανάβει κάπου αλλά και για ύποπτες κινήσεις περίεργων τροχοφόρων που κατά διαστήματα παρατηρούνται σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
2) Υπάρχει μια καλή προσβασιμότητα από το οδικό μας δίκτυο, κυρίως στον οικιστικό ιστό του δήμου, που κάνει εύκολη την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων και μια σχετικά καλή κατανομή πυροσβεστικών κρουνών.
3) Στο χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στεγάζεται πάντα ετοιμοπόλεμος ο Πυροσβεστικός Σταθμός Νέας Μάκρης. Οι πυροσβέστες μας έχουν προσφέρει από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή με την άμεση και έγκαιρη επέμβασή τους και τους είμαστε ευγνώμονες.
4) Υπάρχει μια σημαντική παρουσία εθελοντών συμπολιτών μας στο δημοτικό πυροσταθμό στον Προβάλινθο και ένας ισχυρός στόλος δημοτικών πυροσβεστικών οχημάτων. Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί έριδες και φιλονικίες που αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητά του. Εδώ, η πολιτική προστασία του Δήμου Μαραθώνος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών απ’ άκρη σ’ άκρη. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων της τοπικής κοινότητας Νέας Μάκρης και κυρίως του κ. Μάνθου Καραμολέγκου αλλά και οι πρωτοβουλίες της κας Κατερίνας Σάγου θα φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
5) Ο Δήμος Μαραθώνος, ως μέλος του ΣΠΑΠ, έχει επιπρόσθετα στη διάθεση του σημαντικό αριθμό δασοπυροσβεστών αλλά και ικανοποιητικό μηχανολογικό εξοπλισμό με διαρκή παρουσία σε κάθε φωτιά.
6) Η Ελευσίνα, ως κεντρικός σταθμός των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, είναι κοντά μας, αλλά και η θάλασσα για τον ανεφοδιασμό τους δίπλα μας. Η επέμβασή τους είναι άμεση και οι επιχειρήσεις τους αποτελεσματικές ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
7) Στο δήμο μας φιλοξενούμε όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων, πεζικό, ναυτικό, αεροπορία, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούν μικτές περιπολίες στις επικίνδυνες περιοχές.
Παρόλα αυτά γλιτώνουμε από τις φωτιές; Ασφαλώς ΟΧΙ. Καμία μα καμία περιοχή του κόσμου, ακόμα και στις πλέον προηγμένες κοινωνίες, δεν θεωρείται πυρασφαλής. Οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη -που δυστυχώς από ότι φαίνεται διαρκώς θα επιδεινώνονται- σε συνδυασμό με την παρουσία εμπρηστών, πυρομανών αλλά και αφελών συνανθρώπων μας, θα αυξάνουν κάθε χρόνο τον κίνδυνο. Εμείς, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και εξουδετερώνοντας όσο μπορούμε τις αδυναμίες μας, μπορούμε να καταφέρουμε και τη συχνότητα της φωτιάς να περιορίσουμε αλλά και τις τραγικές συνέπειες της επέκτασής της.
Τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας;
1) Εκτεταμένες αποψιλώσεις από τα ξερά κλαδιά. Ο νόμος είναι σαφής: «Ο κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει την ιδιοκτησία του». Η πολιτεία οφείλει να καθαρίζει τις δημόσιες εκτάσεις, η εκκλησία τις δικές τις, η τοπική αυτοδιοίκηση τους κοινόχρηστους χώρους και εμείς οι ιδιοκτήτες τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια μας. Και εδώ ξεκινούν τα πρώτα προβλήματα… Ουδέποτε η πολιτεία και η εκκλησία έχουν καθαρίσει τις ιδιοκτησίες τους και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να καταβάλει σημαντικότερη προσπάθεια στον καθαρισμό της δικής της ιδιοκτησίας. Καλοί είναι οι καθαρισμοί της Λεωφόρου Μαραθώνος, της Διονύσου και οι προσπάθειες που γίνονται σε κοινόχρηστους χώρους από το Βαρνάβα έως το Βουτζά, χρειάζεται, όμως, περισσότερη δουλειά! Κάθε φορά οι καθαρισμοί πρέπει να είναι και πιο εκτεταμένοι. Αλλά και εμείς οι ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης… Αν πραγματικά αγαπάμε την ιδιοκτησία μας, αν σεβόμαστε τον συμπολίτη μας και τη γειτονιά μας, πρέπει κάθε τέλος της Άνοιξης όλες οι ιδιοκτησίες μας να είναι απαλλαγμένες από ξερά χόρτα και κλαδιά.
2) Να απαγορευτούν δια ροπάλου οι εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης και κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στη διάρκεια του καλοκαιριού σε περιοχές πλούσιες σε βλάστηση. Αρκετά πληρώσαμε τις εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης στο Κάτω Σούλι φέτος και στο Νέο Βουτζά το 2000.
3) Να ασκηθούν πιέσεις ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους τα συστήματα πυροπροστασίας στο πευκοδάσος του Σχοινιά και να ελέγχεται κάθε χρόνο ο μηχανισμός πυροπροστασίας όλων των παιδικών κατασκηνώσεων στον Αγ. Ανδρέα.
4) Να υποχρεωθεί η ΔΕΗ σε καλή συντήρηση των στύλων και πυλώνων, ιδιαίτερα εκείνων που διέρχονται μέσα από δασικές εκτάσεις. Μεγάλο το τίμημα από την κακή συντήρηση με τις φωτιές στο Νέο Βουτζά της περασμένης εβδομάδας.
5) Σε περίπτωση φωτιάς να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων και ενέχουν και κινδύνους ατυχημάτων. Είναι πρόσφατος ο τραυματισμός του Διοικητή της ΠΥ Ν. Μάκρης και ενός πυροσβέστη που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στο Βουτζά. Ευτυχώς και οι δυο τους είναι καλά και εμείς τους ευχόμαστε τα καλύτερα.
6) Τέλος, με ευθύνη του Δήμου και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κάθε χρονιά να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής μας πάνω στα θέματα πρόληψης.
Εάν όλα αυτά πάνε λίγο καλύτερα, είμαι αισιόδοξος ότι το πράσινο, που είναι ο βασικός πλούτος της περιοχής μας, η ακριβή μας κληρονομιά, θα διαφυλαχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εδώ είμαστε για να το παρακολουθήσουμε…