Μερικά από τα αποτελεσματικότερα γιατρικά για να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις του χειμώνα κρύβονται στα ντουλάπια της κουζίνας σας και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά τα εμπιστεύονται και οι γιατροί. Ανακαλύψτε τα και αντιμετωπίστε άμεσα το βήχα, το κρυολόγημα, τη γρίπη, τη βραχνάδα ή τον πυρετό.

Αντί να τρέχουμε στα φαρμακεία και να είμαστε όμηροι των χημικών φαρμάκων και των φαρμακευτικών εταιρειών (είμαστε σε τόσα άλλα…) μπορούμε μόνοι μας στο σπίτι να παρασκευάσουμε φυσικά σιρόπια, ζεστά εγχύματα κ.α. και να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά χωρίς να έχουμε την απορία αν αυτό που πίνουμε ή εισπνέουμε τελικά κάνει καλό ή όχι.
Επίσης η σωστή διατροφή, τώρα που ο οργανισμός μας χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια για να ανταποκριθεί στην πτώση της θερμοκρασίας, είναι πολύ σημαντική.

Θεραπεύοντας τον ενοχλητικό βήχα
Μόλις  ξεκινήσει ο ενοχλητικός για όλους μας βήχας (ιδίως για τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να βγάλουν και τα φλέματα) φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας για δεκαπέντε περίπου λεπτά ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι, με τις φλούδες κομμένα στην μέση, σε 2 φλιτζάνια νερό, μόλις σταματήσει ο βρασμός στύβουμε το χυμό τους και προσθέτουμε 5 κουταλιές μέλι, ανακατεύουμε το σουρώνουμε και το διατηρούμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα. Πίνουμε καθημερινά δύο κουταλιές της σούπας. Επίσης βοηθάμε με ζεστό χαμομήλι στο οποίο προσθέτουμε λίγο μέλι και λεμόνι κατά την διάρκεια της ημέρας.
Ιδίως για τα μικρά παιδιά βράζουμε δεντρολίβανο σε μία κατσαρόλα και την βάζουμε στο δωμάτιο τους όταν κοιμούνται για να εισπνέουν όλο το βράδυ τις ευεργετικές του ιδιότητες. (Τι ωραία που θα μυρίσει το σπίτι…)
Να δείτε ότι σε μια δυο μέρες ο βήχας θα σταματήσει χωρίς να χρειασθεί να πάρουμε φάρμακα ή να κάνουμε εισπνοές.

Πονοκέφαλος, ο εκνευριστικός
Για τον πονοκέφαλο μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα με χαμομήλι, λεβάντα, δενδρολίβανο και χρυσάνθεμο ή με όσα απ’ αυτά έχουμε. Από αυτό το ρόφημα μπορείτε να πιείτε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
Κομπρέσες με λεβάντα: Σε βρεγμένο πανί με κρύο νερό ρίχνετε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα.
Αν ο πονοκέφαλος οφείλεται από πόνους στην πλάτη ή τον αυχένα μας, ένα χαλαρωτικό μπανάκι με λίγο έλαιο της αρεσκείας μας και μετά μασάζ με λίγο αμυγδαλέλαιο εκεί που πονάμε θα κάνει τη διαφορά.
Διάρροια, η εξουθενωτική
Βράζουμε δεντρολίβανο με πολλή ζάχαρη (σε ένα φλιτζάνι ρόφημα 4-5 κουταλιές ζάχαρη) και πίνουμε μικρές κουταλιές όποτε μπορούμε.
Θα δείτε ότι αμέσως θα νιώσετε καλύτερα και πιο δυνατοί.
Λεμόνι για τους ιούς και το κρυολόγημα
Ο χυμός του λεμονιού θεωρείται άριστο αντιγριπικό, γι’ αυτό και συστήνεται σε όλες τις μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος.  Στην υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C του λεμονιού, οφείλονται και πολλές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ένα λεμόνι μας παρέχει το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C που περιέχουν τα λεμόνια, είναι αποτελεσματική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη του κρυολογήματος, επειδή βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τους ιούς. Μπορείτε να βάζετε λεμόνι στις σαλάτες, τις σούπες, στο τσάι ή να πιείτε το χυμό ενός λεμονιού που θα στύψετε σε ένα ποτήρι νερό.

Προηγούμενο άρθροΑγαπημένε μου Άγιε Βασίλη
Επόμενο άρθροΈνα γιορταστικό βιβλίο για τα παιδιά