Γράφει ο Γιάννης Μαμουζέλος*
«Ο Μαραθώνιος αποτελεί για την πόλη μας έναν… θησαυρό, που –υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να γίνει αναπτυξιακό μέτρο αντίδοτο στην κρίση! Όχι αμέσως αλλά σταδιακά, με πρόγραμμα και συντονισμένες δράσεις…»
Κάθε χρόνο – τουλάχιστον μία φορά, αρχές Νοεμβρίου – ο Μαραθώνας γίνεται επίκεντρο παγκόσμιας προσοχής, μέσα από το διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας και τις εκδηλώσεις που τον συνοδεύουν.
Το όνομα του τόπου και του δήμου μας ξανάρχεται στα χείλη αμέτρητων ανθρώπων, χάρη στο τόσο ξεχωριστό και μοναδικό αγώνισμα, με την υπερ-αιωνόβια διαδρομή και παγκόσμια εξάπλωση!
Μπορούσε να προσδοκά καλύτερη διαφήμιση και προβολή ένας τόπος, μια τοπική ηγεσία ή κοινωνία; Σίγουρα όχι! Αναρίθμητα τα ηθικά και υλικά κέρδη, αν το γεγονός γινόταν «κοινό κτήμα και συνείδηση» για τη δημοτική αρχή, τους φορείς και τους πολίτες.
Κάθε πόλη και μια γιορτή
Ασφαλώς ούτε τυχαία ούτε από βλακεία οι περισσότερες πόλεις που διοργανώνουν αγώνες Μαραθωνίου (λιγότερο ή περισσότερο προβεβλημένους ή σημαντικούς) προσπαθούν να τους συνδέσουν με κάποιο γεγονός, τοπική ή λαϊκή παράδοση για να τους προσδώσουν κύρος!
Παντού αρχές και κάτοικοι θεωρούν τον Μαραθώνιο «γιορτή της πόλης» στην οποία πιστεύουν και θέλουν να συμμετέχουν!
Φοβούμαι ότι εδώ χάθηκαν πολλά χρόνια για να γίνει αντιληπτό ότι ο Μαραθώνιος είναι σπουδαία πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά, που μπορεί ν’ αξιοποιηθεί τουριστικά και οικονομικά σε βαθμό που δεν φανταζόμαστε!
Χωρίς ν’ αδικώ κάποιες προσπάθειες, φοβάμαι ότι παλαιότεροι και νεότεροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αγνοούν ή παραγνωρίζουν την ιστορία, τη σημασία, το μέγεθος ενός τέτοιου γεγονότος…
Θα έλεγα ότι είναι ένας… θησαυρός, που –υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να γίνει αναπτυξιακό μέτρο αντίδοτο στην κρίση! Όχι αμέσως αλλά σταδιακά, με πρόγραμμα και συντονισμένες δράσεις…
Επίκεντρο τουριστικής έλξης
Πιστεύω ότι για περισσότερες από μια –δυο μέρες το χρόνο, ο Μαραθώνας θα μπορούσε να υποδέχεται πολλούς επισκέπτες ή τουρίστες, με τα συνακόλουθα οφέλη για τη ζωή και την οικονομία της περιοχής.
Σκεφθείτε μια διαδρομή (με μικρές αποστάσεις και διάρκεια) που θα συνδέει τους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους με την αφετηρία και το Μουσείο Μαραθωνίου και το Πάρκο του Σχοινιά. Με αντίστοιχη ελκυστική και εύληπτη ενημέρωση που θα ξεκινά απ’ το κοσμοϊστορικό γεγονός του 490π.Χ και θα φθάνει στον αθλητισμό και στον Μαραθώνιο…
Αν λοιπόν σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύλλογοι, πολιτιστικοί όμιλοι ή άλλοι φορείς μάθουν ότι μπορούν να κάνουν μια τέτοια ευχάριστη εκπαιδευτική –ενημερωτική επίσκεψη θα την αγνοούσαν; (Δεν υποβαθμίζω τις μέχρι σήμερα προσπάθειες, αλλά ίσως ήταν περιορισμένες και αποσπασματικές).
Αν, τα τουριστικά πρακτορεία, ήξεραν, ότι μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να προσφέρουν ένα τέτοιο πρόγραμμα θα το προσπερνούσαν; Ιδιαίτερα οι χιλιάδες ξένοι που έρχονται κάθε χρόνο (με το συναίσθημα του προσκυνητή…) για τον διεθνή Μαραθώνιο θα δέχονταν ως μέγιστο δώρο μια τέτοια περιήγηση στο «πακέτο» της επίσκεψής τους στη χώρα μας!
Προτάσεις για το αύριο
Πιστεύω όχι… Χωρίς να θεωρώ εαυτόν ειδικό επιτρέψτε μου κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορεί να βρει εφαρμογή και ανταπόκριση ένα τέτοιο πλάνο:
1. Λειτουργία του Μουσείου Μαραθωνίου (σε συνδυασμό με το χώρο της αφετηρίας) με κατάλληλα ενημερωμένο προσωπικό και οπτικοακουστικά μέσα που θα προβάλλουν την ιστορία, τα μηνύματα, τη σημασία του Μαραθωνίου, ως αθλητικού αγώνα.
2. Λειτουργία – συντήρηση του χώρου του Τύμβου και βασικών αρχαιολογικών σημείων της περιοχής.
3. Λειτουργία του Πάρκου Σχοινιά ως κέντρου οικολογικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Τα παραπάνω σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες για εξοικονόμηση πόρων.
4. Προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών για τη σημασία του γεγονότος και πρόσκληση για ουσιαστική συμμετοχή.
Αν αυτά συνδυάζονταν μ’ ένα βιβλίο ή περιοδικό (στα ελληνικά ή αγγλικά, με χαμηλή τιμή) σαν «εργαλείο μύησης» μικρών και μεγάλων, ντόπιων ή ξένων στο θαυμαστό κόσμο του αυθεντικού Μαραθωνίου και της ιστορίας του στο διάβα του χρόνου, θα φθάναμε –ελπίζω- σε θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής μας.
Θα δημιουργούσαμε (εδώ κι αλλού) νέες γενιές που δεν θ’ αντιμετώπιζαν τον Μαραθώνιο σαν χόμπι ή ευκαιριακή μέτρηση των σωματικών και ψυχικών τους δυνάμεων ή ακόμη και σαν μια ετήσια αναστάτωση…
Αντίθετα, θα αισθάνονταν βαθύτερα όσα εκφράζει και εκπέμπει στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ όλο τον Κόσμο για 115 χρόνια μέχρι σήμερα!
* Ο Γ. Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας των βιβλίων «Μαραθώνιος-Ραντεβού με την ιστορία» και «Έλληνες & Μαραθώνιος».