Γράφει η  Καλαρίδη Μαρία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι το καταναλωτικό κοινό δεν αγοράζει μουσική όπως παλιά, με αποτέλεσμα τα κέρδη της μουσικής βιομηχανίας να έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά θα μπορούσε να αποδοθεί σε πολλά γεγονότα. Είτε στο ότι οι καλλιτέχνες δε δίνουν την πρέπουσα σημασία στο προϊόν που παράγουν, είτε στο ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει σε υποτίμηση της αξίας της μουσικής. Φυσικά, όλα τα προαναφερθέντα αίτια θα αναλυθούν εκτενώς στις επόμενες γραμμές.

Αν προσέξουμε τις επίσημες σελίδες που διατηρούν οι πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες, θα δούμε ότι το υλικό που δημοσιεύουν, αφορά στην πλειοψηφία του είτε εισιτήρια για συναυλίες, είτε το merchandise, είτε φωτογραφίες από διάφορες εμφανίσεις τους. Είναι, όμως, αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος προσέγγισης ακροατών; Ενδιαφέρεται ο κόσμος για εισιτήρια ή μπλουζάκια με τη μορφή ενός καλλιτέχνη, όταν οι δισκογραφικές εταιρίες ρίχνουν στην κυκλοφορία “καινούριους” τραγουδιστές –προϊόντα κλώνους- καθημερινά; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Κι αυτό γιατί, όταν ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει εστιάσει περισσότερο στην εικόνα του, παρά στο πώς θα εξασφαλίσει να έχει ποιότητα και διαχρονικότητα η μουσική του, τότε το κοινό δε θα επενδύσει στο μουσικό προϊόν του. Επομένως, ένα λόγος που τα έσοδα της μουσικής βιομηχανίας έχουν περικοπεί δραστικά είναι η αντίληψη που έχει εδραιωθεί στους ακροατές ότι τα σημερινά τραγούδια είναι αναλώσιμα εμπορεύματα.

Ανεξάρτητα από την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι  το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή επέφερε τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που «καταναλώνουμε» μουσική. Εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα  να κατεβάζουν αρχεία mp3 από ιστοσελίδες παράνομου διαμοιρασμού αρχείων ή να μετατρέπουν τον ήχο ενός μουσικού βίντεο σε μορφή mp3. Αυτό συνεπάγεται μεγάλες απώλειες  τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα για τα μουσικά έργα. Επίσης, η ύπαρξη μιας πληθώρας διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι προσφέρουν στους μουσικόφιλους ανά τον κόσμο την ευκαιρία να ακούν την αγαπημένη τους μουσική αδιαλείπτως (streaming), έχει τροποποιήσει τη σχέση που έχουμε με αυτήν.

Ωστόσο, παρά το δυσοίωνο μέλλον της μουσικής βιομηχανίας, φαίνεται να ανοίγεται ένας νέος δρόμος για το μουσικό κοινό και τους μουσικούς δημιουργούς κι ακούει στο όνομα cloud computing.  Μέσω των cloud υπηρεσιών, οι λάτρεις της μουσικής έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν λίστες αναπαραγωγής μουσικής, να τις αποθηκεύουν σε δικτυακούς φακέλους και να τις ακούν από οποιαδήποτε φορητή συσκευή (φορητός υπολογιστής, smartphone, ipod), καταβάλλοντας μόνο μια μικρή μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Έτσι λοιπόν, μπορούν να δοθούν νέα κίνητρα στο σύγχρονο καταναλωτή, ώστε να προτιμήσει την πρόσβαση σε νόμιμο μουσικό περιεχόμενο και να καταδικάσει τη μουσική πειρατεία.

Με αφορμή τα φετινά Χριστούγεννα, σας συνιστώ να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μουσική. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες βιοπορίζονται από το έργο τους κι ότι αγοράζοντας τη μουσική που ταιριάζει στο γούστο μας, επιβραβεύουμε τους συνθέτες της. Εν τέλει, όπως πολύ σωστά ανέφερε ένας Αμερικανός καλλιτέχνης «Ένα βιβλίο είναι μια ιστορία για το μυαλό. Ένα τραγούδι είναι μια ιστορία για την ψυχή.»

Προηγούμενο άρθροΜπράβο στα παιδιά του Λυκείου Νέας Μάκρης
Επόμενο άρθροΗ «Αλίκη» …μας έβαλε τα γυαλιά