Με επικεφαλής τον καθηγητή του Χάρβαρντ, Παναγιώτη Ροϊλό, δεκαέξι διακεκριμένοι καθηγητές των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο μαραθωνίου δρόμου και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την εμπειρία που έζησαν.
Ήταν μια επίσκεψη που όμοια της δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην πόλη του Μαραθώνα. Μια συνύπαρξη ανθρώπων του πνεύματος από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, στη σκιά του Τύμβου των Μαραθωνομάχων.
Μια βαθιά υπόκλιση στο προπύργιο της δημοκρατίας, του πολιτισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους, από ανθρώπους που συνδέονται με ένα κοινό γνώρισμα: Την αγάπη τους για την Ελλάδα.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, ελληνιστές καθηγητές διεθνούς φήμης από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, του Χούμπολτ του Βερολίνου, του Complutense της Μαδρίτης, του Σαπιέντσα της Ρώμης και άλλων σπουδαίων ιδρυμάτων, βρέθηκαν στη χώρα μας με αφορμή εκδήλωση αφιερωμένη στον ελληνικό πολιτισμό που διοργάνωσε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Ποια ήταν η πόλη που θέλησαν να επισκεφτούν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι «πρυτάνεις του πνεύματος» κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα; Ο Μαραθώνας!
Με επικεφαλής τον Διευθυντή Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα Γιώργος Σεφέρης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτη Ροϊλό, 16 διακεκριμένοι καθηγητές έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη μας και ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους του Μαραθώνα.
Ανάμεσά τους ο ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, Ισπανός Φρανσίσκο Αντράντος, η ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ελίζαμπεθ Τζέφρις, ο καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ, Ζακ Μπουσάρ και ο καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Χούμπολτ, δρ. Βόλφγκανγκ Ρέσλερ.
Οι καθηγητές δήλωσαν γοητευμένοι από την ξενάγησή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Προϊστορικό Νεκροταφείο στο Βρανά, το Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στο Τσέπι, τον Τύμβο των Αθηναίων καθώς επίσης και από την επίσκεψή τους στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.
Εκεί τους υποδέχτηκαν οι αντιδήμαρχοι Χρήστο Στάμος, Πόπη Πατεράκη, Βασίλης Μεγαγιάννης, Βαγγέλης Σωτηρίου, ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Μαραθώνα, Γιώργος Λέπουρης, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Μάκης Κουλουμπής η ειδική σύμβουλος του δημάρχου, Κατερίνα Μπέκα (η οποία εκπροσώπησε τον κ. Λουίζο και στη λαμπρή εκδήλωση του Χάρβαρντ που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και φυσικά η υπεύθυνη του μουσείου, Ρένα Σπανού η οποία τους ξενάγησε σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους.
Ενδεικτική των συναισθημάτων που προκάλεσε η επίσκεψη στους καθηγητές ήταν η επιθυμία τους να υπογράψουν στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου, όπου κατέθεσαν τις ευχαριστίες τους για τη μοναδική εμπειρία που έζησαν.