Μιμόζα άρωμα και χρώμα στην καρδιά του Χειμώνα…

  Ο Χειμώνας παραδοσιακά θεωρείται η πιο αδιάφορη εποχή για τη φύση και έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο κήπος είναι πιο ελκυστικός την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Εν μέρει αυτή η άποψη μπορεί να θεωρηθεί σωστή γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τα φυτά και λησμονούμε τα εντυπωσιακά φυτά του χειμώνα. Η μιμόζα όμως έρχεται για να μας θυμίσει ότι κάθε εποχή έχει τα χαρίσματα της και τα αρώματα αυτά που την κάνουν μοναδική.

  •   Η Ακακία (γνωστή και ως Μιμόζα) είναι φυτό που έχει καταγωγή από το νότιο ημισφαίριο και κρατάει τις συνήθειές της, επιμένοντας να ανθίζει εδώ στην Ελλάδα τον Χειμώνα, που αντιστοιχεί σε Καλοκαίρι στον τόπο καταγωγής της.
  • Με διάρκεια ζωής 30-40 χρόνια, η μιμόζα είναι ένα αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 12μ. ύψος.
  • Ανθίζει από τον Χειμώνα με παρατεταμένη ανθοφορία μέχρι και την Άνοιξη, με κίτρινες σφαιρικές ταξιανθίες και προσελκύει πολλά ωφέλιμα έντομα που αναζητούν τροφή την δύσκολη αυτή περίοδο.
  • Η μιμόζα είναι σχετικά ευαίσθητη στο παρατεταμένο ψύχος και δεν αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από τους -5°C γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται για τις βόρειες και ορεινές περιοχές.
  • Ιδανικό μέρος για φύτευση είναι κάποια ηλιόλουστη θέση, προστατευμένη από τους ανέμους και κατά προτίμηση με νότιο προσανατολισμό. Χρειάζεται έδαφος με όξινο έως ουδέτερο Ph με καλή στράγγιση. Φυτεύεται μόνη της ή σε δενδροστοιχίες, ενώ μπορεί να επιβιώσει και μέσα στο γκαζόν.
  • Η καταλληλότερη εποχή για κλάδεμα είναι από τις αρχές Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου. Με το κλάδεμα βελτιώνεται η εμφάνισή της καθώς γίνεται πιο πυκνή η φυλλωσιά της. Πυκνή φυλλωσιά, σημαίνει ότι κινδυνεύει λιγότερο να σπάσει κάποιο κλαδί από κάποιο δυνατό άνεμο. Χάρη στο κλάδεμα θα πάρουμε περισσότερα λουλούδια την επόμενη χρονιά. Μπορούμε να την κλαδέψουμε αμέσως μετά την ανθοφορία. Πιάνουμε ένα προς ένα τα ανθισμένα κλαδιά και μειώνουμε το μήκος τους κατά το 1/3. Κλαδεύουμε όσα κλαδιά ξεφεύγουν από το επιθυμητό σχήμα και αφαιρούμε όσα έχουν ξεραθεί και όσα κατευθύνονται προς το εσωτερικό του δέντρου για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στο εσωτερικό του.
  • Στις αρχές της Άνοιξης απλώνουμε γύρω από τη βάση της μιμόζας καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ.
  • Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρους. Προκειμένου όμως να φυτρώσουν οι σπόροι της που έχουν πολύ σκληρό περίβλημα, πρέπει να κάνουμε το εξής τρικ: Τους βρέχουμε για λίγα δευτερόλεπτα με καυτό νερό και μετά τους αφήνουμε σε ένα ποτήρι με κανονικό νερό μερικές ώρες μέχρι να φουσκώσουν.
  • Η μιμόζα ανήκει στην κατηγορία των φυτών που δεσμεύουν το άζωτο της ατμόσφαιρας στις ρίζες τους και έτσι εμπλουτίζουν το έδαφος. Γίνεται αντιληπτή έτσι η μεγάλη σημασία του να υπάρχει στον κήπο μας και αυτό το δέντρο.

 

Κηπουρέματα Φεβρουαρίου…

 

  •   Ο Φεβρουάριος είναι τυπικά ο τελευταίος μήνας του Χειμώνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Χειμώνας έχει τελειώσει. O κίνδυνος της παγωνιάς ή ακόμα και του χιονιού υπάρχει και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις και να προφυλάξουμε αναλόγως τα φυτά μας.
  • Καλύψτε τα ευαίσθητα φυτά με το φλις παγετοπροστασίας που εφοδιαστήκατε τους προηγούμενους μήνες.
  • Ξεκινήστε εντατικό σκάλισμα στον κήπο σας, και αν δε βρέχει μην ξεχάσετε το πότισμα τις πρωινές ώρες. Ετοιμάστε τα παρτέρια για τα λαχανικά σας και επιδιορθώστε τους φράχτες και τα στηρίγματα των δέντρων και των φυτών.
  • Κλαδέψτε και μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερες γλάστρες τα φυτά που δείχνουν να ασφυκτιούν. Παράλληλα ξεκινήστε το λίπασμα για να προετοιμάσετε τα φυτά σας για τις πρώτες ανθοφορίες της Άνοιξης.
  • Αν έχετε πάρει κάδο κομποστοποίησης, βάλτε μέσα τα ξερά φύλλα και τα φρούτα που έπεσαν στο έδαφος για να μην δημιουργηθούν εστίες μολύνσεων ασθενειών και εντομών στον κήπο σας.
  • Στον χλοοτάπητα είναι η εποχή που μπορούμε να κάνουμε επισπορά με ψυχρόφιλα είδη χλόης, να απομακρύνουμε τα πεσμένα φύλλα και να κάνουμε καλό αερισμό του εδάφους.
  • Αρχές Φλεβάρη κλαδεύουμε τα κλήματα, τα ραντίζουμε και κάνουμε τη χειμωνιάτικη λίπανση. Τώρα είναι η ιδανική περίοδος για να διορθώσουμε τα στηρίγματα και να προετοιμάσουμε το χώρο για την επόμενη περίοδο.
  • Κλαδέψτε τους θάμνους και τις μπορντούρες στο σχήμα που θέλετε. Τους φράχτες (λέιλαντ, λεμονοκυπάρισσα, βιβούρνα, φωτίνιες, πυράκανθους, αγγελικές,  λιγούστρα, λιγουστρίνια, δάφνες, πικροδάφνες, κουμαριές, ελαίαγνους κτλ) με μεγάλη προσοχή για να μην ξεφύγετε από το σχήμα που θέλετε. Τους θάμνους (αμπέλιες, πυξάρια κτλ) κλαδέψτε τους και αυτούς από όλες τις πλευρές, ομοιόμορφα.
  • Κλαδέψτε λεβάντες λεβαντίνες, δεντρολίβανα, ρίγανη και αραιώστε τη μέντα, τον δυόσμο, την έρπουσα βίνκα, το μπούζι και ότι άλλο δείχνει ότι έχει ξεφύγει από το επιθυμητό μέγεθος. Κλαδέψτε επίσης χαμηλά λαντάνες, διμορφοθήκες, βερονίκες, υπέρικα, και διάφορα πολυετή. Κλαδέψτε, δηλαδή, γενικά τα φυτά του κήπου σας για να τους δώσετε σχήμα. Τώρα είναι η ιδανική περίοδος.
  • Κλαδέψτε τις μηλιές, τις αχλαδιές, τις ροδακινιές τις βερικοκιές και γενικά τα καρποφόρα δέντρα του κήπου που έχουν ρίξει τα φύλλα τους και έπειτα ψεκάστε τα με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα.  
  • Κλαδέψτε και αραιώστε τα αναρριχώμενα του κήπου σας όπως το γιασεμί, το αγιόκλημα, την γλυτσίνα, τη βουκαμβίλλια κ.α.
  • Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές του κήπου. Αφαιρέστε αρχικά τα ασθενικά κλαδιά, όσα κλαδιά έχουν κατεύθυνση προς το εσωτερικό και στη συνέχεια κόψτε τα κλαδιά που απέμειναν στα 2/3 του μήκους τους.

 

Σπέρνουμε και Φυτεύουμε τον Φεβρουάριο…

 

  • Όσο κρατάει ακόμα ο Χειμώνας, μπορούμε να εγκαταστήσουμε γυμνόριζα καρποφόρα δέντρα καθώς και τριανταφυλλιές.
  • Σπέρνουμε σε εξωτερικό χώρο σπανάκι, σέσκουλα, ραδίκια, πράσα, καρότα, κρεμμυδάκι και διάφορα είδη μαρουλιού (κόκκινη λόλα, πράσινη λόλα, κλασικό μαρουλάκι κ.α).
  • Φυτέψτε κατευθείαν στον κήπο σπαράγγια και αγκινάρες προς τα τέλη αυτού του μήνα. Επίσης φυτέψτε κρεμμύδια και σκόρδα για ξέρα το καλοκαίρι και τέλος του μήνα συμπληρώστε με μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή.  

 

 

Περισσότερες συμβουλές τον επόμενο μήνα…

 

 

 

Βίκυ Τάχου Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

 

Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος 

 

Προηγούμενο άρθροΈνα ακόμη έργο υποδομής για τον Δήμο Μαραθώνος
Επόμενο άρθροΝερό ΕΥΔΑΠ πολύ σύντομα σε Βαρνάβα και Γραμματικό