Γράφει η Καλαρίδη Μαρία
Όπως λέει και το ομώνυμο τραγούδι της Ελένης Βιτάλη, μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα είτε αυτά είναι σε κοινωνικό είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας την 8η Μαρτίου, θα ήθελα σε αυτό το άρθρο να αποτίσω φόρο τιμής σε όλες τις Ελληνίδες που με το έργο τους υπήρξαν σπουδαίες μορφές σε διάφορα πεδία.
Θα ήθελα ξεκινώντας να αναφερθώ στο πρόσφατο παράδειγμα μιας 29χρονης που βρέθηκε στη λίστα με τις πιο επιτυχημένες νεαρές επιχειρηματίες της Αυστραλίας. Έχοντας ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές της στην αγγλική φιλολογία και το μεταπτυχιακό της στο τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, πήρε το ρίσκο κι ίδρυσε μια start-up εταιρεία με βασικό προϊόν την ιστοσελίδα https://weteachme.com/ στην οποία μπορεί να βρει κάποιος μια πληθώρα μαθημάτων, ώστε να διευρύνει τις γνώσεις του και να καλλιεργήσει κάποιες δεξιότητες του. Βλέπουμε λοιπόν, πως τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όταν οι νέες γυναίκες τολμούν κι επιχειρούν.
Επίσης, στον τομέα των πολιτιστικών δράσεων συναντάμε πολλές Ελληνίδες που έχουν διαπρέψει είτε εντός είτε εκτός των ελληνικών συνόρων. Μια από αυτές είναι κι η κυρία Λίτα Μαυρογένη, η οποία ως διευθύντρια του Μουσείου Παιδικής Τέχνης στη Συδινή Ξάνθης έθεσε τις βάσεις για την ίδρυση του πρώτου παιδικού μουσείου της Λίμα στο Περού, το οποίο αποτελεί παράρτημα του πρώτου. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι μια γυναίκα καταφέρνει όχι μόνο να συμβάλλει στην καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών σε μια επαρχιακή πόλη, αλλά και να είναι μια πρέσβειρα της ελληνικής πολιτιστικής δραστηριότητας στο εξωτερικό.
Όμως η δυναμική παρουσία των γυναικών δεν σταματά μόνο στα προαναφερθέντα πεδία, αλλά επεκτείνεται και στο χώρο των επιστημών. Αυτό μας το υπενθυμίζει με ευχάριστο τρόπο η βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου για το επιστημονικό της έργο στη διοργάνωση “2013 FDM Everywoman In Technology Awards”. Αποτελώντας συνιδρύτρια κι επιστημονική σύμβουλος της εταιρείας “Transplants Without Donors” (Μεταμοσχεύσεις χωρίς δότες), που παράγει τεχνητά όργανα ως εναλλακτική μεταμοσχευτική μέθοδο, δίνει νέες ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ανατρέχοντας σε αυτά τα πρόσφατα παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών, αισθάνομαι ότι οι αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα να είναι κατάλληλη μόνο για ενασχόληση με τα του οίκου της ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Οι γυναίκες διατηρούν πολλαπλούς ρόλους μέσα στην κοινωνία και μπορούν να διεκδικούν ίση αμοιβή, αλλά κι αντιμετώπιση με το αρσενικό φύλο. Αξίζει, λοιπόν, να συγχαρούμε αυτές τις γυναίκες για το θάρρος και το ήθος που έχουν επιδείξει και να εμπνευστούμε κι εμείς από το δικό τους παράδειγμα, ώστε να πετύχουμε κι εμείς ανάλογους στόχους.