Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

 

                     Κωνσταντίνος Στάσης – Τεχνολόγος Γεωπόνος 

Ανθισμένη Αμυγδαλιά …και η άνοιξη μπήκε…

 Μια ανθισμένη αμυγδαλιάς στα τέλη του Χειμώνα είναι για τους περισσότερους μια ρομαντική και ελπιδοφόρα εικόνα. Ένα προμήνυμα της Άνοιξης.

 Είναι δέντρο που φθάνει ακλάδευτο τα 8-10 μέτρα, η αμυγδαλιά επισήμως ονομάζεται Prunus amygdalus ή Amygdalus communis. Είναι φυλλοβόλο δέντρο και ο καρπός της είναι δρύπη και αποτελείται από το εξωκάρπιο, το μεσοκάρπιο και το ενδοκάρπιο που περικλείει το σπέρμα.

Η αμυγδαλιά αναπτύσσεται και καλλιεργείται σε θερμά κλίματα κυρίως λόγω του ότι ανθίζει νωρίς την άνοιξη. Στις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου οι όψιμοι παγετοί αποτελούν κανόνα, οι ποικιλίες όψιμης άνθησης είναι εκείνες που δίνουν λύση στο πρόβλημα. Στις περιοχές όπου οι θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν κάτω από το μηδέν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες.

Η αμυγδαλιά ανθίζει με λευκά-ροζ λουλούδια που ξεπροβάλλουν σε γυμνά κλαδιά, από τα μέσα-τέλη Γενάρη (οι πρώιμες ποικιλίες, άλλες ανθίζουν μέχρι και στα μέσα Μαρτίου).

 Ποικιλίες της αμυγδαλιάς:

Texas : Είναι αμερικάνικης προέλευσης, ημίσκληρη και οψιμανθής. Παράγει καρπό μετρίου μεγέθους.

Ferragnes : Είναι ποικιλία Γαλλικής προέλευσης. Βασικά της προσόντα η όψιμη άνθησή της, η υψηλή της παραγωγικότητα, η πολύ καλή ποιότητα της ψίχας, η αντοχή της σε ασθένειες. Παράγει καρπούς μέσου μεγέθους, σκληροκέλυφους.

Ferraduel : Οψιμανθής ποικιλία, πολύ παραγωγική. Είναι ποικιλία μικρότερης δυναμικής, με τάση πολλές φορές παρενιαυτοφορίας. Έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, αντοχή πολύ μεγαλύτερη αυτής που παρουσίασε η Ferragnes,.

 Η αμυγδαλιά μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικιλία εδαφών, αντέχει στην ξηρασία και το ασβέστιο αλλά οι μεγαλύτερες αποδόσεις λαμβάνονται στα γόνιμα, ελαφρά, καλά στραγγιζόμενα και αρδευόμενα εδάφη. Με την κατάλληλη λίπανση και άρδευση μπορεί να αξιοποιήσει εδάφη που δε μπορούν να αξιοποιηθούν από άλλα οπωροφόρα. 

Κλαδεύουμε κάθε χειμώνα, ελαφρά, τα ξερά, άρρωστα και καχεκτικά κλαδιά, αυτά που εισέρχονται προς το εσωτερικό καθώς και το 1/5 περίπου της καρποφόρας βλάστησης. Στο κλάδεμα μόρφωσης, τα πρώτα χρόνια σκοπός είναι να αφήσουμε 3-4 βραχίονες, σε ύψος 70-80 εκ. και με γωνία 50-60ο ώστε να δημιουργήσουμε σχήμα κυπέλλου. Καλό θα ήταν να μην αφήσουμε την αμυγδαλιά να ψηλώσει πάνω από τα 6-7 μέτρα, γιατί θα μας δυσκολέψει στη συγκομιδή και στο κλάδεμα.

Κατά τη φύτευση πρέπει να έχει ποτιστεί πρώτα το χώμα. Ποτίζουμε τα πρώτα 2-3 χρόνια, συχνά και με όχι πολύ νερό και τα μεγάλα δέντρα 4-6 φορές το χρόνο. Σημαντικό πότισμα είναι κατά τα μέσα Μαΐου και 20 μέρες μετά για τον καλό σχηματισμό ψίχας, οπωσδήποτε τέλη Αυγούστου και ενδιάμεσα αναλόγως των βροχών και της σύστασης του εδάφους. Αποφεύγουμε κατά το πότισμα να βρέχεται ο κορμός γιατί μπορεί να προσβληθεί από μύκητες και βακτήρια.

Τα αμύγδαλα ωριμάζουν ανάλογα με την ποικιλία από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη  Σεπτεμβρίου.  Τα αμύγδαλα είναι κατάλληλα για συγκομιδή όταν ανοίγει το περικάρπιο αφού έχει ξεραθεί μερικώς. Τα τελευταία χρόνια η συγκομιδή των καρπών γίνεται και με μηχανήματα δόνησης. Στην συνέχεια ακολουθεί, αποφλοίωση με την απομάκρυνση του περικαρπίου και άπλωμα στον ήλιο ή στη σκιά για το στέγνωμα των αμυγδάλων.

Η αμυγδαλιά είναι μια αρκετά προσοδοφόρα καλλιέργεια και οι νέοι θα μπορούσαν να στραφούν στην αγροτική καλλιέργεια της. Αν έχουν μεράκι, όρεξη και αγάπη για τη γη η αγροτική ζωή μπορεί να βοηθήσει και να δώσει ένα εξτρά εισόδημα στις οικογένειες.

 Κηπουρέματα Μαρτίου…

Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα και αρχίστε σταδιακό λίπασμα στα φυτά σας.

Αφαιρέστε τις παραφυάδες από τη βάση των φυτών σας για να δυναμώσει το φυτό και να αναπτυχθεί πιο γρήγορα.

Ξεκινήστε το ξεχορτάριασμα του κήπου για να βοηθήσετε τα νέα φυτά να βρουν γόνιμο έδαφος.

Βγάλτε στο μπαλκόνι τις γλάστρες που είχατε μεταφέρει στο σπίτι.

Ρυθμίστε το πρόγραμμα ποτίσματος στα φυτά τις βεράντας σας. Ένα βορινό μπαλκόνι χρειάζεται νερό κάθε 4-5 μέρες, αντίθετα ένα μεσημβρινό που το βλέπει πολύ ο ήλιος θέλει κάθε 2-3 μέρες νερό.

Κάντε λίπανση στο γκαζόν του κήπου σας. Ρωτήστε κάποιον ειδικό ο οποίος θα δει το χλοοτάπητα και την κατάσταση του και θα αξιολογήσει τις ανάγκες του για λίπανση.

Τώρα είναι η εποχή για να κάνετε αερισμό στον χλοοτάπητα για να μπορέσει να δεχτεί τις λιπάνσεις και να αναπτυχθεί σωστά.

Επίσης, τώρα είναι η εποχή για να κάνετε επισπορά στον χλοοτάπητα ή να βάλετε έτοιμα ρολά γκαζόν.

Το λίπασμα στα φυτά δεν πρέπει να πέσει στα φύλλα, στον κορμό ή στους βλαστούς. Σκαλίστε στη βάση του φυτού, απλώστε το λίπασμα και ποτίστε αμέσως μετά για να το απορροφήσει.

Αν έχετε αυτόματο πότισμα στο γκαζόν, ελέγξτε ότι τα μπεκ δεν έχουν απορρυθμιστεί. Κάντε, επίσης, ένα τεστ για να διαπιστώσετε αν έχουν φράξει τα φίλτρα από σκουπιδάκια και χώμα.

Τον ίδιο έλεγχο μπορείτε να κάνετε και στο αυτόματο πότισμα των φυτών σας και να ρυθμίσετε ξανά τα μπεκάκια.

 Σπέρνουμε και Φυτεύουμε και απολαμβάνουμε τον Μάρτιο…

Βάλτε τα πρώτα γλαστράκια με μελιτζάνα, πιπεριά, πράσο και πεπόνι σε θερμό σπορείο αν έχετε φτιάξει στον κήπο σας.

Φυτέψτε γαρύφαλλα, σκυλάκι, τριαντάφυλλα, γεράνια και διάφορα είδη μαργαρίτας για χρώμα στον κήπο σας.

 Συνεχίστε να απολαμβάνεται αντίδια, καρότα, κρεμμύδια, μαρούλι και σέσκουλο.

 

Περισσότερες συμβουλές τον επόμενο μήνα…

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα για την οστεοπόρωση
Επόμενο άρθρο…. Μάνα… Σύζυγος… Εργαζόμενη … Όνειρο