Γράφουν οι Βίκυ Τάχου Γεωπόνος, Γεωπόνος/Αρχιτέκτων Τοπίου
Κωνσταντίνος Στάσης, Τεχνολόγος Γεωπόνος
Φωτίνια – ένας φωτεινός θάμνος στο κήπο…
- Η φωτίνια (Photinia x fraseri) είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θάμνους ειδικά στις αρχές της άνοιξης. Γενικά είναι ένα θάμνος με χρώμα φυλλώματος το πράσινο. Όμως σε περίπτωση που εκτίθεται σε ηλιόλουστα σημεία τα νέα φύλλα είναι κόκκινου χρώματος που στην συνέχεια πρασινίζουν.
- Είναι θάμνος αειθαλής και γρήγορης ανάπτυξης που φτάνει τα 3-5 μέτρα ύψος.
- Έχει φύλλα λεία, ζωηρού πράσινου χρώματος που κατά το Χειμώνα κοκκινίζουν. Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει και η νέα βλάστηση κατά την Άνοιξη.
- Η ονομασία του φυτού προέρχεται από την ελληνική λέξη φωτεινός, λόγω του λαμπερού και φωτεινού φυλλώματος.
- Παράγει άφθονα λεπτά λευκά άνθη, σε ταξιανθία τύπου βότρυς. Τα άνθη καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το Καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον Χειμώνα.
- Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια, ελαφρά, ηλιαζόμενα και καλά αεριζόμενα εδάφη, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό. Προσαρμόζεται εύκολα και σε ημισκιερά σημεία του κήπου, αλλά εκεί παρουσιάζει μείωση της ανθοφορίας και αραίωμα του φυλλώματος.
- Είναι θάμνος με μεγάλη διακοσμητική αξία λόγω του κόκκινου φυλλώματος και στην κηποτεχνία μπορεί να δημιουργήσει όμορφους φράχτες. Χρησιμοποιείται όμως και σε συστάδες φυτών καθώς δίνει χρώμα και ομορφαίνει διάφορες γωνίες του κήπου.
- Φυτεύεται όλες τις εποχές, εκτός από τις περιόδους με δριμύ κρύο ή με αφόρητη ζέστη. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και μεγάλη αντοχή στην ξηρασία.
- Κλαδεύεται για διαμόρφωση του φυτού και για περιορισμό της βλάστησης στο επιθυμητό ύψος. Είναι φυτό που ανταποκρίνεται στο κλάδεμα παράγοντας νέα βλάστηση και επομένως αν παρατηρήσουμε ότι αραιώνει το φύλλωμα του μπορούμε να το κλαδέψουμε.
- Χρειάζεται 1-2 λιπάνσεις κάθε χρόνο την Άνοιξη και το Φθινόπωρο με πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα.
Κηπουρέματα Απριλίου…
- Τώρα είναι ο μήνας που ολοκληρώνουμε τα ελαφρά σκαλίσματα γύρω από τα φυτά μας για καλό αερισμό των ριζών και καταστροφή των αναπτυσσόμενων ζιζανίων.
- Μετά το σκάλισμα των φυτών ρίχνουμε λίπασμα για να προετοιμάσουμε τα φυτά μας για την ανοιξιάτικη ανθοφορία τους. Δίνουμε τακτικά λίπασμα ανά 2-3 εβδομάδες και ποτίζουμε αμέσως μετά την λίπανση.
- Μπορούμε να κάνουμε προληπτικούς ψεκασμούς στα κωνοφόρα του κήπου μας για να αποφύγουμε τους μύκητες (όπως η φυτόφθορα) καθώς και τις τριανταφυλλιές και τα ευώνυμα για το ωίδιο. Καταπολεμούμε τις μελίγκρες όταν εμφανιστούν στα φυτά μας.
- Τώρα είναι η εποχή που μπορούμε να κάνουμε επισπορά στο γκαζόν σε σημεία που χρειάζεται για να το απολαύσουμε την Άνοιξη και το καλοκαίρι. Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε έτοιμα ρολά χλοοτάπητα για πιο άμεσο αποτέλεσμα.
- Κλαδεύουμε σιγά σιγά μετά το πέρας της ανθοφορίας τους την φορσύθια, την τσιντόνια, το βιβούρνο το κοινό, το γιασεμί το κίτρινο, το τεύκριο κ.α.
- Σιγά σιγά πρέπει να ελέγξουμε το αυτόματο πότισμα στον κήπο μας. Ελέγχουμε αν τα μπεκ έχουν απορρυθμιστεί. Κάνουμε ένα τεστ για να διαπιστώσουμε αν έχουν φράξει τα φίλτρα από σκουπιδάκια και χώμα και αλλάζουμε τις μπαταρίες. Τέλος ρυθμίζουμε ξανά το πρόγραμμα αυτόματου ποτίσματος ανάλογα με τι θερμοκρασίες που επικρατούν.
- Επίσης εάν έχουμε φυτά στο μπαλκόνι μας, δεν παραλείπουμε να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα ποτίσματος και εκεί. Αν είναι βορινό το μπαλκόνι ποτίζουμε κάθε 4 με 5 μέρες, ενώ αν είναι μεσημβρινό που το βλέπει περισσότερο ο ήλιος ποτίζουμε κάθε 2 με 3 μέρες.
Σπέρνουμε,Φυτεύουμε και απολαμβάνουμε τον Απρίλιο…
- Φυτεύουμε τομάτες, κολοκυθάκια, αγγούρι, μπάμιες, πιπεριές, παντζάρια, αντίδια, σπανάκι, σέσκουλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο και κόλιανδρο.
- Ιδανική εποχή για να φυτέψουμε διάφορα βότανα όπως ρίγανη, λεβάντα, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, απήγανο και δενδρολίβανο.
- Μπορούμε να ξεκινήσουμε να φυτεύουμε τα ετήσια ανοιξιάτικα φυτά που θα δώσουν το πρώτο χρώμα στον κήπο μας όπως γαρίφαλα, βιολέτα, κάλεντουλα, σκυλάκι, πετούνια, πανσέ, γεράνια και σερφίνια.
- Απολαμβάνουμε το μοβ χρώμα από τις πασχαλιές και τις αναρριχώμενες γλυτσίνιες που θα ανθίζουν σιγά σιγά στους κήπους.
Περισσότερες συμβουλές τον επόμενο μήνα…