Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου Γεωπόνος, Αρχιτέκτων Τοπίου

Κωνσταντίνος Στάσης, Τεχνολόγος Γεωπόνος 

 

Πολύγαλα, ένας θάμνος με άνθη Χειμώνα-Καλοκαίρι…

Το Πολύγαλα ή Polygala είναι ένας αειθαλής γρήγορης ανάπτυξης θάμνος με συνεχή ανθοφορία και σφαιρικό σχήμα. Μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο ύψος. Είναι από τα λίγα φυτά που ανθίζουν όλο το χρόνο. Είναι ευαίσθητο στο ψύχος, προτιμά γόνιμα εδάφη και θέσεις ημισκιερές. Κλαδεύεται μετά τα κρύα του Χειμώνα όπου μπορεί να διαμορφωθεί και σε δενδρύλλιο. Η λίπανση γίνεται αμέσως μετά το κλάδεμα με σύνθετο λίπασμα (20-20-20) υδατοδιάλυτο.

Όταν οι συνθήκες φωτός και θερμοκρασίας είναι καλές, ανθίζει όλο το χρόνο. Οι κορυφές που ανθίζουν έχουν την ιδιότητα ταυτόχρονα να διαιρούνται και να αναπτύσσουν νέα στελέχη σε αντίθετη διάταξη που και αυτά στις κορυφές τους φέρουν πλήθος από λουλούδια που ανοίγουν όταν μαραθούν τα προηγούμενα. Το άφθονο ηλιακό φως σε συνδυασμό με θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών Κελσίου έχουν ως αποτέλεσμα την συνεχόμενη ανθοφορία.

Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο με μοσχεύματα που φέρουν στη βάση τους ένα τμήμα παλαιότερου στελέχους, όμως αυτά που καταφέρνουν τελικά να ριζώσουν είναι ελάχιστα. Όταν φτάσουν σε ύψος τα 3-4 εκατοστά τα μεταφυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με προσοχή να μην τραυματιστούν οι ρίζες τους. Τα νέα φυτά διατηρούνται για περίπου 5-7 ημέρες σε σκιερό σημείο και αμέσως μετά μεταφέρονται σταδιακά σε φωτεινότερο σημείο μέχρι τελικά να εγκλιματιστούν σε ημισκιερές και εν μέρει ηλιόλουστες θέσεις.

 Κηπουρέματα Ιουλίου…

Τώρα το καλοκαίρι το γκαζόν χρειάζεται συχνό κούρεμα, πότισμα και φυσικά ξεχορτάριασμα.

Φροντίστε τον λαχανόκηπό σας να τον ξεχορταριάζετε 1-2 φορές την εβδομάδα. Στερεώστε τις φασολιές και τις ντοματιές με πασσάλους και σκαλίστε συχνά το χώμα για να αερίζεται.

Βοτανίστε με το χέρι ή με κάποιο σκαλιστήρι τα αγριόχορτα στον κήπο, σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να δώσετε χώρο στα φυτά σας να αναπτυχθούνε.

Τώρα είναι η εποχή που τα φυτά μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε νερό. Εντείνετε τα ποτίσματα λοιπόν, αδειάστε συχνά τα πιατάκια για να μην κρατάνε νερό και ιδανικό θα ήταν να τα δροσίζετε τη νύχτα ψεκάζοντάς τα ελαφρώς με νερό.

Ειδικά τα οξύφυλλα (όπως γαρδένιες, ορτανσίες, καμέλιες και αζαλέες) καλό θα ήταν να τα μεταφέρετε σε βορινό μπαλκόνι ή κάπου με δροσιά και σκιά και να τα ποτίζετε αρκετά συχνά.

Στο λαχανόκήπο πρέπει να έχετε το νου σας και για έντομα-παράσιτα που αυτή την εποχή βρίσκονται σε έξαρση καθώς ευνοούνται από την ζέστη και την υγρασιά.

Ένας καλός τρόπος βιολογικής αντιμετώπισης είναι η φύτευση στο λαχανόκηπο του κατηφέ και διαφόρων αρωματικών (όπως βασιλικός, λεβάντα, δενδρολίβανο, απήγανος, ρίγανη, μέντα κ.α.) τα οποία δρουν ως απωθητικά για τα έντομα που προσβάλουν τα λαχανικά σας. Επίσης τα ηλιοτρόπια έλκουν τις αφίδες και έτσι δεν θα προσβάλουν τα κηπευτικά σας.

Για να απαλαγέιτε από τη μελίγκρα ψεκάστε με σαπουνόνερο. Διαλύουμε 20gr. τριμμένο πράσινο σαπούνι σε και 10gr. οινόπνευμα σε 1 lt νερό και ψεκάζουμε τα φυτά. Καλό ξέπλυμα με νερό σε μισή με ώρα αφού δράσει το διάλυμα μας.

Αυτό το καλοκαίρι να έχετε το νου σας για τον τετράνυχο (το έντομο αυτό κάνει ιστούς στα φύλλα και στα άνθη) γιατί προβλέπετε έξαρση του πληθυσμού. Συμβουλευτείτε τον κοντινότερο Γεωπόνο για να σας βοηθήσει με την καταπολέμηση του.

Σπέρνουμε – Φυτεύουμε – Απολαμβάνουμε τον Ιούλιο…

Φυτέψτε εποχιακά φυτά και συνεχίστε να δίνεται χρώμα στην βεράντα και τον κήπο σας.

Απολάυστε μελιτζάνες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, ντομάτες, άνηθο, αντίδι, αρακά, βλίτα, φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό, μάραθο, πιπεριά, μπάμιες, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια, κολοκύθες και πατάτες.

Απολαύστε φρούτα όπως βερίκοκα, φράουλες, αχλάδια, μήλα, σύκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, καρπούζια και πεπόνια.

Ο Βασιλικός είναι τώρα στα καλυτερά του. Προτιμάει ηλιόλουστες θέσεις, θέλει καθημερινό πότισμα και αν τον κορυφολογείτε τακτικά θα γίνεται όλο και πιο φουντωτός.

 Περισσότερες συμβουλές τον επόμενο μήνα…

 

 

Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιο Τένις στον Μαραθώνα
Επόμενο άρθροΤα …προεκλογικά έργα συνεχίζονται