Γράφει ο Στέλιος Πλακίτσης

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η χρονιά του 1963 είναι γεμάτη από συνταρακτικά πολιτικά γεγονότα και τα οποία καθυστέρησαν τις εκλογές για τους ΟΤΑ αφού η τετραετία από το 1959 έχει λήξη.

Τον Μάιο του 1963 γίνεται η δολοφονία του Λαμπράκη στην Θεσσαλονίκη και τον Ιούνιο του 1963 «πέφτει» η κυβέρνηση ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ από αυτή την αιτία. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Παν. Πιπινέλης ο οποίος ήταν Υπουργός Εμπορίου της «παραιτημένης» Κυβέρνησης. Το Νοέμβριο του 1963 προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές, την «πρωτιά» την παίρνει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, είναι πρώτη φορά που ο Παπανδρέου στα 45 χρόνια που πολιτεύεται έρχεται «πρώτος»,   χωρίς την «δεδηλωμένη» σχηματίζει Κυβέρνηση 40 ημερών πάει στην Βουλή για ψήφο «εμπιστοσύνης». Αλλά όπως αναμενόταν δεν παίρνει εντολή , πέφτει η Κυβέρνηση κλείνει η Βουλή  προκηρύσσονται νέες εκλογές για της 16 Φεβρουαρίου 1964 μέσα στο «καταχείμωνο».

 

Σχηματίζεται «υπηρεσιακή» Κυβέρνηση υπό τον τραπεζίτη Γιάννη Παρασκευόπουλο, ωστόσο αρχές Δεκεμβρίου 1963 ο Καραμανλής 7 χρόνια Πρωθυπουργός και Αρχηγός της ΕΡΕ αυτοεξορίζεται στο Παρίσι και την ΕΡΕ την αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ο οποίος θα οδηγήσει το κόμμα αυτό για τις εκλογές. Θα συμπράξει με το Σπύρο Μαρκεζίνη και θα κατέβουνε μαζί τα δύο κόμματα ΕΡΕ και κόμμα «Προοδευτικών». Ο Γεώργιος Παπανδρέου μαζί με τον Σοφοκλή Βενιζέλο έχουν «πάρει κεφάλι» οδηγώντας  την «κούρσα» της επιτυχίας προς το θρίαμβο, είναι θέμα ημερών η ώρα της εκλογής. Ένα έκτακτο γεγονός ανακόπτει τον προεκλογικό ενθουσιασμό αφού ο Συναρχηγός γυρίζοντας από θριαμβευτική προεκλογική περιοδεία από την ΚΡΗΤΗ ως ΚΡΗΤΗΚΑΡΧΗΣ εν μέσω Αιγαίου Πελάγους αφήνει την τελευταία του πνοή . Ανακόπτει για λίγο τον προεκλογικό ενθουσιασμό  της Ε.Κ. αλλά  ο αγώνας συνεχίζεται φτάνοντας η πολυπόθητη ημέρα των εκλογών και ο Γεώργιος Παπανδρέου βλέπει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το θριαμβευτικό 53%. Πρωτοφανές για αυτονομία κόμματος σχηματίζει  κυβέρνηση, ανέμελες οι πρώτες εκατό ημέρες, ο Παπανδρέου οργώνει την Ελλάδα με το σταυρωτό σακάκι και την «Μπουτουνιέρα» στο τσεπάκι του.

Ο άλλοτε Πρωθυπουργός του «ΒΟΥΝΟΥ» Ηλίας Τσιριμώκος έχει τεθεί επικεφαλής του Υπουργείου των Εσωτερικών. Ο Δήμαρχος της Αθήνας και των Μεγάλων Πόλεων της Ελλάδος τον «ΠΙΕΖΟΥΝ» να  προκηρύξει εκλογές των ΟΤΑ αφού έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Μετά το ΠΑΣΧΑ του 1964 και στις πρώτες εκατό ημέρες της Διακυβέρνησης  κατατίθεται από τα πρώτα Νομοσχέδια στην Βουλή η τροποποίηση του Νόμου δια τις εκλογές των ΟΤΑ αφού ο ίδιος νόμος ήταν από το 1928. Η καινοτομία του νέου νόμου είναι η απευθείας εκλογή από το λαό του Δημάρχου ή του Κοινοτάρχη όταν πετύχει ο επιτυχών συνδυασμός το 50%+1. Ακόμη θεσπίζεται η θέση του αναπληρωτή Δημάρχου δηλαδή του Αντιδημάρχου δια της μεγάλες πόλεις και έτσι προκηρύσσονται οι Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές στις 5 Ιουλίου το 1964 μέσα στο «κατακαλόκαιρο» και τις θερινές διακοπές. Από νωρίς πάντως έχουν γίνει πολιτικές προετοιμασίες στα τοπικά δρώμενα και έτσι άρχισαν τα δικά μας.

Ο Παπαστάμου έχει δηλώσει άρνηση να «κατέβει» σ΄αυτές τις εκλογές αισθανόμενος πικραμένος και «αηδιασμένος» για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν προδομένος από τους συνεργάτες του δύο φορές που δεν του έδωσαν την ευκαιρία να εξαντλήσει την τετραετία της εκλογής του.. Παροτρύνει ομάδα νέων 30αντάρηδων να «κατέβουν» σ΄αυτές τις εκλογές, μια πεντάδα νέων ανθρώπων παίρνουν προβάδισμα ο υπογράφων ο Κώστας Γεραμάνης του Σωτηρίου, ο Γιώργος Παππάς ο οποίος είναι Πρόεδρος του ΑΠΟ ΜΑΧΗ Μαραθώνος, ο Μίμης Γεωρ. Μπαϊρακτάρης, ο Νίκος Χρ. Χρυσούλας αποτελούν το κορμό του Πολιτικού Σχεδιασμού για τις επικείμενες Κοινοτικές εκλογές. Ο κόσμος μας αγκαλιάζει και μας ενθαρρύνει με πρώτο τον αείμνηστο Γιατρό Γιάννη Μανδρώζο, σπουδαίο άνθρωπο και επιστήμονα, έχει διατελέσει Πρόεδρος της «ΜΑΧΗ» Μαραθώνα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Μαραθώνα, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας είναι και πολύ εκτιμηταίο πρόσωπο της Τοπικής μας Κοινωνίας. Τον προορίζουνε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας όμως είναι δύσκολος να μας πει το ΟΚ. Κάποια στιγμή όμως μας εξηγεί ότι είναι μοναδικός γιατρός των δύο Κοινοτήτων Μαραθώνα και Γραμματικού και θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του κι έτσι μας το «ξέκοψε».

 Το πρόβλημα Αρχηγού παραμένη ο συνδυασμός συγκροτείτε και το πρόβλημα του επικεφαλή είναι «Άλυτοι». Ο καιρός «μαζεύεται» το «Επιτροπάτο» αποφασίζει να κάνει πρόταση στο Λεωνίδα Χρυσίνα σαραντάρης στην ηλικία, επιτυχημένος επιχειρηματίας εισαγωγέας Γερμανικών αυτοκινήτων στην Αθήνα με μεγάλη «Μάνδρα» και άλλες επιχειρήσεις, τον παροτρύνει ο κόσμος και κάπου αποδέχεται , τίθεται επί κεφαλής του «Συναγερμού των ΝΕΩΝ» δικό μου το βάφτισμα και ταρακουνάει το τοπικό κατεστημένο, όπου ο Παπαστάμου ενεργοποιείται από την αδράνεια και την αποχή , που μας είχε δηλώσει και τίθεται και πάλι επικεφαλής του παλαιού συνδυασμού του «ΕΡΓΑ». Προεκλογικός Αγώνας με πρωτόγνωρα μέσα για το Μαραθώνα, αφίσες, ΠΑΝΟ, εκλογικό κέντρο που καθιέρωσα αφού είχα τεθεί επικεφαλής του εκλογικού αγώνα. Η επιτυχία έχει προδιαγραφεί 5 Ιουλίου και το θερμόμετρο άγγιζε τους 40 βαθμούς, ο κόσμος από το πρωί σχηματίζει ουρές στα 3 εκλογικά κέντρα για να αποφύγει την Μεγάλη ζέστη λόγω καλοκαιριού λειτούργησε το τρίτο εκλογικό μικτό τμήμα στο μεταβατικό ειρηνοδικείο, οργασμός, εκνευρισμός και κίνηση όλη την ημέρα . Οι βραδινές ώρες βρίσκουν νικητή όπως αναμενόταν το «Συναγερμό των ΝΕΩΝ» με ποσοστό 55% και πέντε έδρες και η παράταξη του Παπαστάμου με την ονομασία «ΕΡΓΑ» 45%.

Στον συνδυασμό του Χρυσίνα ως Προέδρου εκλέγονται ως Σύμβουλοι Στελ. Πλακίτσης, Κων/νος Γεραμάνης του Σωτ., Γεωργ. Μιλτ. Παππάς και Περικλής Γκίκας. Και από το συνδυασμό Παπαστάμου εκτός του ιδίου ο Κοινοτάρχης Ιωαν. Πρεβαινάς, Μίμης Γεωρ.Μπαιρακτάρης ο οποίος απεχώρησε από το «Επιτροπάτο» που ξεκινήσαμε λόγω Χρυσίνα , που διαφώνησε και ο Ευάγγελος Μεταξάς, πρέπει να σημειώσω ότι εκτός από τον υπογράφοντα και τον Κων/νο Γεραμάνη όλοι είναι Αείμνηστοι. Η ανάληψη των καθηκόντων γίνετε την 16/8/1964 σ΄ένα χωριό εγκαταλελειμμένο και σκοτεινό λόγω διακοπής του κοινοτικού φωτισμού από χρέη προς τη ΔΕΗ.

Τα γραφεία στεγάζονταν όπως είχα περιγράψει στο προηγούμενο φύλλο εκεί που σήμερα είναι η καφετέρια «ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ». Σε λίγες μέρες θα ερχόταν το πανηγύρι μεγάλο και λαμπρό γεγονός την εποχή εκείνη για το χωριό μας. Έγινε κινητοποίηση  εξ ιδίων  με πρώτο μέλημα να πληρωθεί το χρέος της ΔΕΗ. Επισκέφθηκα τα γραφεία της ΔΕΗ στην Χαλκίδα με το τραίνο των ΣΕΚ, τότε ήταν μεγάλο ταξίδι η Χαλκίδα, και από χρήματα του νεοεκλεγέντος Κοινοτάρχη εξοφλήθηκε το χρέος.

Ο υπογράφων παρήγγειλε πινακίδα στην Διαφημιστική εταιρία ALMA και τοποθετήθηκε στο Κοινοτικό Γραφείο που να δίνει «στίγμα» της υπηρεσίας. Έτσι φθάνοντας στον Εορταστικό Μαραθώνα κατά τον εορτασμό του Πολιούχου Αγ. Ιωάννη και με την συνοδεία κατά την περιφορά της εικόνας του Πολιούχου  από την μπάντα του Λιμενικού Σώματος φάνηκαν τα πρώτα «σημάδια» της «ΑΛΛΑΓΗΣ» που ήταν και το σύνθημα των κατοικών και ο μεγάλος πόθος γι΄αυτούς. Το χωριό κυριολεκτικά είναι εγκαταλελειμμένο, πολλοί χωματόδρομοι και σκόνη ακόμη δίκτυο ύδρευσης ανύπαρκτο, σκουπίδια παντού, ο χρόνος πολύ μικρός για να προγραμματισθούν νέα πράγματα αφού βρισκόμαστε τον ένατο μήνα της χρονιάς και ο προϋπολογισμός και το ανύπαρκτο τεχνικό πρόγραμμα έχουν τεθεί από τις αρχές του χρόνου.

Είναι όμως καιρός να προετοιμασθούμε για την νέα χρονιά που έρχεται το 1965. Η θητεία του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού θα διαρκέσει πλέον της δεκαετίας δια να περιγράψουμε τα όσα έγιναν από αυτή την περίοδο και θα επανέλθουμε στο προσεχές φύλλο της MARATHON PRESS.

Προηγούμενο άρθροΤα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών με αριθμούς
Επόμενο άρθρο16η Συνάντηση Χορωδιών