Γράφει ο Στέλιος Πλακίτσης

Ο κ. Στέλιος είναι ζωντανή ιστορία για τον Μαραθώνα. Με το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του, κάθε μήνα οι ιστορίες του μας ταξιδεύουν στο παρελθόν.

Το καλοκαίρι του 1974 ήταν πολύ θερμό για την πατρίδα μας. Ύστερα από την εισβολή των Τούρκων και την διχοτόμηση της Κύπρου, στον Ελλαδικό χώρο πέφτει η «Κυβέρνηση» των Συνταγματαρχών μετά από 7 πλήρη χρόνια. Ο ερχομός του Καραμανλή από την αυτοεξορία του έχει ως κατάληξη να γίνουν οι πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές στην Ελλάδα με την επικράτηση του Καραμανλή και της νεοσύστατης πολιτικής παράταξης της Ν.Δ. που ήταν η συνέχεια της ΕΡΕ. Δεύτερη παράταξη η Ε.Κ. υπό τον Γεώργιο Μαύρο και τρίτο το νεοσύστατο ΠΑΣΟK υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και άλλα κόμματα. Μετά από περίπου 2 μήνες γίνεται και Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό και το Βασιλικό κατεστημένο, όπου επικράτησε η πλειοψηφία του λαού με το «όχι στην Βασιλεία».

Με την αρχή του νέου χρόνου, το 1975, η κυβέρνηση Καραμανλή με νωπή την εντολή του λαού στο 54% προχωρεί στην ανασυγκρότηση του Κράτους με ψήφιση σειράς νόμων. Υπουργός των Εσωτερικών είναι ο Χριστόφορος Στράτος, ο οποίος έχει έτοιμο το Νομοσχέδιο για τις εκλογές των ΟΤA. Οι αλλαγές είναι ελάχιστες από το προηγούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης προ της 21ης Απριλίου και έτσι ορίζονται οι εκλογές των ΟΤΑ για την 30η Μαρτίου 1975. Πρώτος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Μαραθώνα ο 60χρονος πλέον Τάκης Παπαστάμου, για 5η συνεχή φορά. Όμως εδώ συνέβη το εξής παράδοξο. Το κατεστημένο που κυριαρχούσε στο χωριό από το 1928 οι «πάνω» και οι «κάτω» παίρνει το όνομα σχέδιο «Αλέξανδρος». Το νέο αυτό σχέδιο κόβει την φόρα του Παπαστάμου, τον θέτουν «εκτός πεδιάς» και το προβάδισμα το παίρνει ο νέος αρχηγός του κατεστημένου. Στις επικείμενες εκλογές δεν είχα πρόθεση να «κατέβω» και για αυτό τον λόγο ταξίδεψα στην Αμερική στις γιορτές του 1974. Όμως μετά από παραμονή 2 περίπου μηνών εκεί έλαβα πολλά γράμματα και τηλεφωνήματα να επιστρέψω για να λάβω μέρος στις εκλογές τις τοπικές, οι οποίες είχαν ορισθεί για τις 30/3/1975, όπως ανέφερα. Με την άφιξή μου και σε πολύ λίγες ημέρες συγκροτήθηκε ο συνδυασμός με την ονομασία «Συναγερμός Μαραθώνος» από αξιόλογους υποψήφιους, επαγγελματίες αγρότες, κατά βάση νέους στην ηλικία, σαραντάρηδες. Οι υποψήφιοι μου έφταναν στον αριθμό τους 18.

Ο Παπαστάμος το δέχτηκε μοιρολατρικά, αφού η πίεση που του άσκησαν δεν του άφησε περιθώρια για να αντιδράσει. Ίσως να του στοίχισε πολύ αυτή η πίεση διότι μετά από 2 χρόνια, τον χτύπησε η επάρατη νόσος. Τελικά ο ιστορικός αυτός Μαραθώνιος πολιτικός άφησε την επίγεια ζωή του και απεβίωσε στις 18/11/1978 σε ηλικία 62 χρονών, πικραμένος.

Ωστόσο, παρουσιάστηκε και νέα πολιτική κίνηση του Κώστα Γιάνουρη σπάζοντας το συνηθισμένο κατεστημένο των «πάνω» και των «κάτω», παρόλο που και οι 3 υποψήφιοι Πρόεδροι προήρχοντο από την ίδια γειτονιά των «πάνω», την «Σουφάνη». Ο καιρός ζυγώνει και στην αφετηρία βρίσκονται ανακεφαλαιωτικά όπως είπαμε 3 παρατάξεις: «Συναγερμός Μαραθώνος» με υποψήφιο πρόεδρο τον Στέλιο Πλακίτση, «Αλλαγή-Ενότης-Πρόοδος» από τον Κώστα Γιάνουρη και «Αλλαγή-Πρόοδος» υπό τον Αλέξανδρο Ζαγάρη.

Η αναμέτρηση ήταν στήθος με στήθος, το σχέδιο «Αλέξανδρος» έκανε το θαύμα του, «αγόρασε» 2 υποψηφίους με αποτέλεσμα να μου «πάρουν» την πρωτιά. Ο πρώτος Σύμβουλος δεν ψήφισε ούτε τον εαυτό του! Αλλά από λάθος ψηφοφόρου που ήρθε από την Αθήνα, έγινε σύγχυση με το επίθετο και έλαβε μια ψήφο! Ο άλλος υποψήφιος ήταν γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής, με μεγάλο πελατολόγιο και εμφανίζονταν από τους επικρατέστερους Συμβούλους σε επιτυχία, αλλά έλαβε μόλις 8 ψήφους από την ηθελημένη του αδιαφορία και την πίεση που δέχθηκε. Με αυτήν τη μικρή διαφορά και την ακύρωση ορισμένων ψηφοδελτίων, νικητής ήταν ο Κώστας Γιάνουρης με ποσοστό 34% και 723 ψήφους. Δεύτερος ο Αλέξανδρος Ζαγάρης με ποσοστό 33% και 695 ψήφους και τρίτος ο συνδυασμός μου με ποσοστό 32% και 668 ψήφους. Εκτός του ίδιου εξελέγησαν μαζί του ο Νικ. Ρούσης, ο Γιώργος Γεραμάνης (Γιούργιας), ο Γιάννης Κάκαρης, ο Μάνθος Φωτάκης και ο Τάσος Ράπτης. Από τον συνδυασμό του «Αλέξανδρου» εκτός του ίδιου εξελέγη η Ελενίτσα Χρυσίνα και ο Δημήτριος Μπέκας. Αξίζει να σημειώσω ότι εκτός του Νίκου Ρούση (του οποίου την θέση κατέλαβε ο Βασ. Δημητρακόπουλος, διότι παραιτήθηκε για να ακολουθήσει την καριέρα του ως υπάλληλος, στην αρχή Γραμματεύς στην Κοινότητα και εν συνέχεια υπάλληλος του ΟΤΕ), του Γιάννη Κάκαρη και του Τάσου Ράπτη, όλοι οι άλλοι είναι αείμνηστοι! Ο δικός μου συνδυασμός, εξ αιτίας του Νόμου, λόγω της ελάχιστης διαφοράς που προέκυψε, τελικά δεν εκπροσωπήθηκε στο νέο Κοινοτικό Συμβούλιο. Την 1η Ιουλίου 1975 η νέα Κοινοτική Αρχή ανέλαβε τα καθήκοντα της, παραλαμβάνοντας από τον υπηρεσιακό Πρόεδρο Κοινότητας που είχε ορίσει το Υπουργείο Εσωτερικών, τον καθηγητή του Γυμνασίου Βασίλειο Καλομοίρη. Η καθιερωμένη τετραετία είχε μειωθεί σε τριετία και για να μην αδικώ λόγω αντιπαλότητας την νέα κοινοτική αρχή, στον ελάχιστο χρόνο δεν επέδειξαν κανένα σοβαρό έργο.  Παρότι ήταν όλοι νέοι στην ηλικία και στην πολιτική είχαν όρεξη και ενδιαφέρον να προσφέρουν. Στα θετικά τους η βελτίωση του οδικού δικτύου της πεδιάδας Μαραθώνος, η αντιμετώπιση της καθημερινότητας και ιδιαίτερα κάποιων αναγκών του οικισμού της Παραλίας.

Οι επόμενες εκλογές ορίσθηκαν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 1978. Περίπου 3 χρόνια μετά το σχέδιο «Αλέξανδρος» τίθεται σε πλήρη δραστηριότητα ο «Μέγας Αριβίστας». Ο επικεφαλής ονομάζει όλους τους ψηφοφόρους, φίλους και αντιπάλους, «Αδέλφια»! Σύμμαχος του ο μίστερ «Τζόνυ Γουόκερ» που κυκλοφορεί μαζί του, στα καφενεία και στις καφετέριες του Μαραθώνα και των οικισμών.

Είναι αποφασισμένος να «πάρει» αυτές τις εκλογές. Στο Κοινοτικό Συμβούλιο είναι πράος και δεν «παίζει» τον αντιπολιτευτικό ρόλο. Στις κοινωνικές εκδηλώσεις παρευρίσκεται με «απλοχεριά» στους παλαιούς και νέους του φίλους. Έχει ετοιμάσει μια παρέα που τον συνοδεύουν παντού και οι οποίοι παίζουν ρόλο μεσάζοντα τόσο για το κλείσιμο υποψηφίων όσο και ψηφοφόρων και τελικά τα καταφέρνει στις εκλογές του 1978, όπως θα διαβάσουμε στο προσεχές φύλλο.

 Υ.Γ.: Το δημοσίευμα αυτό το αφιερώνω στους αείμνηστους συνεργάτες και φίλους μου Συμβούλους που με βοήθησαν σε αυτήν την αναμέτρηση: Παναγιώτη Σωτ. Γεραμάνη, Σταμάτη Αθ. Κατσαγώνη, Ευάγγελου Εμμ. Μεταξά, Ιωάννη Β. Μπέκα και Χρήστο Οθ. Τσόγκα, αλλά και στους διατελέσαντες Προέδρους Τάκη Παπαστάμου, Κώστα Γιάνουρη, Αλέξανδρο Ζαγάρη και τους συμβούλους Ελενίτσα Χρυσίνα, Τάκη Στυλ. Μπέκα, Γιώργο Γεραμάνη (Γιούργια), Μάνθο Φωτάκη και Βασίλη Δημητρακόπουλο.

Προηγούμενο άρθροVamos Grecia!
Επόμενο άρθροΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – πάμεΕΥΒΟΙΑ