Γράφει η Αφροδίτη Θεοδώρου, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια
Η ενηλικίωση των παιδιών φέρνει ανάμεικτα συναισθήματα τόσο στα ίδια όσο και στους γονείς τους, κυρίως όταν σχετίζεται με αλλαγή στέγης, συνήθως λόγω σπουδών. Τα παιδιά πρέπει να αναλάβουν πλέον τις δικές τους ευθύνες για την καθημερινή ζωή, για τα οικονομικά και τον προγραμματισμό των σπουδών τους. Οι γονείς από την άλλη πλευρά βιώνουν μεγάλες αγωνίες όσον αφορά στην ασφάλεια του παιδιού και στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του.
Οι ερευνητές έχουν αποκαλέσει την νέα αυτή πραγματικότητα ως “σύνδρομο της άδειας φωλιάς” και περιλαμβάνει αισθήματα απώλειας, απογοήτευση, έλλειψη στόχων για τη ζωή, θλίψη και δυσφορία. Μια προσέγγιση που βοηθά στη δύσκολη αυτή μεταβατική περίοδο είναι το ζευγάρι που μένει ‘πίσω’ να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του, να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην προσωπική του ζωή, να κάνει πράγματα που πριν δεν μπορούσε, και να αφιερωθεί σε φίλους, συγγενείς, εξόδους και νέους στόχους. Όσο περισσότερο ο γονέας ασχολείται με θέματα δικά του, τόσο καλύτερα θα λειτουργεί η σχέση του με το παιδί.
Οι γονείς μπορούν να βοηθούν το παιδί τους παρακολουθώντας το τι συμβαίνει χωρίς να γίνονται φορτικοί με τις παρεμβάσεις τους ή υπενθυμίζοντας αυτονόητα πράγματα. Σε διάφορα καθημερινά προβλήματα είναι προτιμότερο να βοηθούν το παιδί τους στο να βρίσκει το ίδιο λύσεις παρά να του δίνουν έτοιμες απαντήσεις για όλες τις δυσκολίες . Ασφαλώς και η τηλεφωνική επικοινωνία, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα, θα είναι αρκετά συχνή, αλλά προσπαθούμε να έχουμε κατά νου ότι το παιδί μας βρίσκεται σε ένα νέο περιβάλλον ανάμεσα σε νέους ανθρώπους και καλό θα ήταν να μην το ενοχλούμε συχνά. Μία συμφωνία σχετικά με τον τρόπο και τις ώρες που θα επικοινωνούμε μαζί του θα ήταν πολύ βοηθητική. Με αυτό τον τρόπο οριοθετείται η σχέση και λειτουργεί σταδιακά πιο αρμονικά.
Στην πραγματικότητα εκείνο που συμβαίνει είναι ότι οι γονείς πρόκειται να έχουν μια πιο ώριμη, βαθύτερη και συναισθηματικά στενότερη σχέση με τα παιδιά τους μετά τον πρώτο χωρισμό. Τα παιδιά θα έχουν πλέον ξεφύγει από τη θυελλώδη εφηβική ηλικία, οι καθημερινές προστριβές θα έχουν μειωθεί και η είσοδός τους στην ενήλικη ζωή θα δώσει νέα δυναμική στην μεταξύ τους σχέση .