της Μάρας Σαμαρτζή

Γιατί υπάρχουν τασάκια στα αεροπλάνα;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το κάπνισμα απαγορεύεται στα αεροπλάνα. Aν κοιτάξουμε προσεκτικά, όμως, θα δούμε πως υπάρχουν ενσωματωμένα τασάκια στα καθίσματα ακόμα και των πιο καινούργιων αεροπλάνων.  Παλιότερα επιτρεπόταν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά πλέον είναι απολύτως απαγορευμένο λόγω ενός περιστατικού που είχε ως αποτέλεσμα την συντριβή ενός αεροσκάφους. Τι συμβαίνει λοιπόν; Η απάντηση είναι απλή. Οι κατασκευαστές δεν εμπιστεύονται τους επιβάτες! Όσο απαγορευμένο και αν είναι το κάπνισμα σίγουρα θα βρεθεί κάποιος που θα ανάψει τσιγάρο οπότε είναι αναγκαία η ύπαρξη τασακίου έτσι ώστε να μην αναγκαστεί αυτός που δεν άντεξε χωρίς την κακιά του συνήθεια να σβήσει κρυφά το τσιγάρο του στο πάτωμα και να δημιουργήσει κάποιο ατύχημα.

Γιατί τα βιβλία έχουν κενές σελίδες;

Η πλειοψηφία των βιβλίων περιέχει δύο-τρεις κενές σελίδες στην αρχή ή στο τέλος τους αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί; Αυτές οι σελίδες δεν είναι ούτε λάθη του τυπογραφείου, ούτε σκευωρία κατά των δέντρων. Η αλήθεια είναι πως οι σελίδες των βιβλίων δεν είναι κομμένες πριν την εκτύπωση στο μέγεθος που έχει ζητηθεί και μετρημένες. Οι σελίδες είναι ουσιαστικά μεγάλα κομμάτια χαρτιού που ανάλογα με το μέγεθος τους κόβονται στα 8, στα 16 ή στα 32 οπότε είναι απολύτως λογικό καθώς τυπώνεται το βιβλίο να περισσέψουν κάποιες. 

 

Γιατί φτερνιζόμαστε όταν κοιτάμε το φως;

Πολλές φορές όταν μας έρχεται να φτερνιστούμε, το φως μάς βοηθάει. Το ένα τρίτο του πληθυσμού φτερνίζεται όταν μπαίνει σε πολύ φωτεινό δωμάτιο ή όταν βγαίνει απότομα στο φως του ήλιου. Το φτέρνισμα είναι μια αντιδραστική «απάντηση» που μπορεί να προκληθεί από διάφορα ερεθίσματα που συνήθως έχουν σχέση με κάποια ενόχληση στη μύτη (σκόνη κτλ). Στην περίπτωση του φωτός όμως το ερέθισμα είναι στα μάτια, οπότε γιατί ενοχλείται η μύτη; Η απάντηση είναι και εδώ απλή αλλά πολύ πρόσφατα αναγνωρισμένη. Το οπτικό νεύρο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο νεύρο που ελέγχει το φτέρνισμα οπότε πολλές φορές ο εγκέφαλος μας μπερδεύεται και βάζοντας σε λειτουργία το ένα νεύρο παίρνει η μπάλα και το διπλανό του!

Γιατί τα μαλλιά μας γίνονται γκρίζα;

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Σε κάποιους νωρίτερα από άλλους, αλλά είναι αναπόφευκτο φαινόμενο. Από κάποια ηλικία και μετά τα μαλλιά μας αρχίζουν, σταδιακά, να χάνουν το χρώμα τους και να γίνονται γκρι και μετά άσπρα. Παρόλο που είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας, οι πιο πολλοί δε γνωρίζουν την απάντηση. Τα μαλλιά μας παίρνουν το χρώμα τους από τα μελανοκύτταρα τα οποία κάνουν τα μαλλιά μας μαύρα, καστανά, ξανθά, κόκκινα, δημιουργώντας κερατίνη. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτά τα κύτταρα αρχίζουν να υπολειτουργούν κάνοντας την κερατίνη όλο και πιο θαμπή με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους. Στο τέλος σταματάνε να δουλεύουν τελείως κάνοντας τα μαλλιά άσπρα!

Γιατί το οινόπνευμα κάνει τις πληγές να τσούζουν;

Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθαρό οινόπνευμα στις πληγές τους για να της απολυμάνουν. Όλοι μας θυμόμαστε, ως παιδιά, πόσο φοβόμασταν τη διαδικασία μετά το πέσιμο. Οινόπνευμα σήμαινε πόνος. Πολύς πόνος! Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Όχι επειδή το οινόπνευμα σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά γιατί αντιδράει με το σώμα μας καθώς όταν το βάζουμε σε ανοιχτή πληγή ερεθίζει τους νευρικούς υποδοχείς που ελέγχουν τη θερμότητα. Αυτοί οι νευρώνες ενεργοποιούνται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (όπως για παράδειγμα όταν έχει καεί το δέρμα και η φωτιά προχωράει στην σάρκα) αλλά το οινόπνευμα έχει τη δυνατότητα να μειώνει την αντίστασή τους τόσο πολύ, ώστε ακόμα και η θερμοκρασία του σώματός μας να τους ερεθίζει. Έτσι, ο εγκέφαλος στέλνει σήμα πως το σημείο καίγεται ενώ απλά έχει κοπεί!

Γιατί η πορτοκαλάδα έχει άσχημη γεύση μετά το πλύσιμο των δοντιών;

Όταν πλένουμε τα δόντια μας και πίνουμε κάτι είναι σχεδόν σίγουρο πως δε θα το απολαύσουμε. Η οδοντόπαστα κάνει τα πάντα να έχουν μια «παράξενη» γεύση αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με την πορτοκαλάδα μετά από ένα καλό βούρτσισμα! Αυτό που φταίει δεν είναι άλλο από το συστατικό που βάζουν οι εταιρείες στις οδοντόκρεμες έτσι ώστε να δημιουργείται αφρός στο στόμα. Ποιο είναι αυτό το συστατικό; Το θειικό νάτριο, το οποίο μουδιάζει για λίγο τους υποδοχείς γλυκιάς γεύσης στο στόμα, απαγορεύοντας για το διάστημα αυτό σε οτιδήποτε μπει στο στόμα μας να αναγνωριστεί ως γλυκό. Εκτός αυτού, το θειικό νάτριο κάνει τους υποδοχείς γεύσης να αναγνωρίζουν πιο έντονα τις πικρές γεύσεις οπότε όταν πίνουμε μια γουλιά μετά το πλύσιμο των δοντιών, όχι μόνο νιώθουμε περισσότερο τα ξινά αλλά εντείνονται και τα πικρά!

Γιατί δε θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Είναι συχνό φαινόμενο να ξυπνάμε και να θυμόμαστε ότι είδαμε ένα όνειρο αλλά να μη μπορούμε με τίποτα να θυμηθούμε ακριβώς τι ήταν, έστω και μόλις μερικά δευτερόλεπτα μετά. Συνήθως τα όνειρα τα θυμόμαστε για λίγα λεπτά και μετά χάνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του κύκλου REM και εκείνη είναι η ώρα που δε δουλεύει η μακροχρόνια μνήμη μας, οπότε θυμόμαστε τα όνειρα για λίγα λεπτά και μετά ο εγκέφαλος τα …σβήνει!

Προηγούμενο άρθροfoodrocks Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΘύμισες Παλιές Οκτωβρίου