Μια επίκαιρη αναδρομή σε όλες τις αναμετρήσεις του παρελθόντος, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Γράφει ο Μάκης Κουλουμπής

Οι μέρες πλησιάζουν και η ώρα που θα πάμε για ακόμα μια φορά φέτος στις κάλπες κοντοζυγώνει. Τα ψηφοδέλτια για τις Δημοτικές Εκλογές συμπληρώθηκαν, οι προεκλογικές συζητήσεις ξαναμπήκαν στην ημερησία διάταξη, οι δημοτικές παρατάξεις και οι υποψήφιοι εκθειάζουν τα μοναδικά και κοσμοσωτήρια προσόντα τους και τα προγνωστικά πάσης φύσεως δίνουν και παίρνουν.

Προσωπικά, κάθε φορά τέτοιες μέρες, άθελα στη θύμησή μου έρχονται παλιές… ένδοξες εποχές και το μυαλό μου φέρνει μνήμες από παλαιότερες Δημοτικές Εκλογές. Έτσι σκέφτηκα να τις μαζέψω και να τις καταγράψω, για να θυμούνται οι παλιοί και βέβαια να μαθαίνουν οι νέοι, ξεκινώντας από τις πρώτες Δημοτικές Εκλογές σε Μαραθώνα και Νέα Μάκρη που έγιναν τον Οκτώβρη του 1990.

Κι αυτό γιατί οι δύο πρώην Κοινότητες Μαραθώνα και Νέας Μάκρης έγιναν Δήμοι το 1989, με νόμο του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Κατριβάνου, που αναβάθμισε σε Δήμους όλες τις Κοινότητες άνω των 5.000 κατοίκων. Στη συνέχεια, με νόμο του 2010, τον γνωστό «Καλλικράτη», οι δύο Δήμοι ενώθηκαν και μαζί με τις τότε Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού αποτελούν πλέον τον ενιαίο Δήμο Μαραθώνος.

Δύσκολα ο Μπέκας, με περίπατο ο Τζιλάβης

Στον Μαραθώνα τις εκλογές του 1990 τις κερδίζει ο εν ενεργεία Κοινοτάρχης Γιάννης Μπέκας, Αντιπτέραρχος ε.α. που αναδείχθηκε πρώτος Δήμαρχος Μαραθώνα, νικώντας στον δεύτερο γύρο, με 52% έναντι 48% τον βασικό του αντίπαλο Αλέξανδρο Ζαγάρη. Ο Κώστας Γιαννούρης, με το 15,7% που πήρε την πρώτη Κυριακή, έμεινε τρίτος και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος.

Στον Δήμο Νέας Μάκρης, ο επί σειρά ετών και εν ενεργεία Κοινοτάρχης Βασίλης Τζιλάβης, υπερισχύοντας με χαρακτηριστική άνεση και με διαφορά 20 μονάδων του μοναδικού αντιπάλου του Κώστα Σταμάτη, εκλέγεται πρώτος Δήμαρχος της πόλης.

Όταν ο Μαραθώνας «απέκτησε Μπάρμπα»

Το 1994, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ», ο Μαραθώνας «απέκτησε Μπάρμπα». Ο Χρήστος Μπάρμπας, απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, με 57,3% τη δεύτερη Κυριακή, εκλέγεται δήμαρχος, υπερισχύοντας του τότε δημάρχου Γιάννη Μπέκα. Αντίπαλοί τους στον πρώτο γύρο των εκλογών ήταν ο Στέλιος Πλακίτσης και ο Απόστολος Κυριακός που με 14% και 11% αντίστοιχα, εξασφάλισαν από μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στον Δήμο Νέας Μάκρης ο Βασίλης Τζιλάβης επανεκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με 53%, έχοντας απέναντί του τον Κώστα Σταμάτη και τον Απόστολο Νικολάου που πήραν 25,4% και 19,6% αντίστοιχα, καθώς και τον Βαγγέλη Αναγνώστου που με 2% δεν εκλέχθηκε καν δημοτικός σύμβουλος.

Πολλή κουβέντα έγινε μετεκλογικά για το μέγεθος των ψηφοδελτίων του νικητή που ήταν 12 χιλιοστά μικρότερα, με τους δύο βασικούς ηττημένους να υποβάλουν ένσταση εναντίον του. Μια ένσταση που τελικά απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο και το παραπολιτικό «Μαύρο Φίδι» της εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» να σχολιάζει σατυρικά ότι «το μέγεθος τελικά δεν μετράει, αφού μετά τους ψυχιάτρους αποφάνθηκαν και οι δικαστές».

Η ιστορική ανατροπή και η πρώτη νίκη Λουίζου

Στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 1998 στον Μαραθώνα είχαμε… μία από τα ίδια. Στρατός Ξηράς εναντίον Αεροπορίας, με δύο απόστρατους αξιωματικούς να βρίσκονται για δεύτερη διαδοχική φορά αντίπαλοι.

Ο Χρήστος Μπάρμπας, με ποσοστό 56,1%, επανεκλέγεται για δεύτερη τετραετία δήμαρχος Μαραθώνα, με τον μοναδικό αντίπαλό του, Γιάννη Μπέκα, να συγκεντρώνει 43,9%. Κι όλ’ αυτά, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε προεκλογικά ο δήμαρχος Χρήστος Μπάρμπας, έχοντας τεθεί σε αργία από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Αττικής για παράβαση καθήκοντος.

Στις 18 Οκτωβρίου 1998, δεύτερη Κυριακή των εκλογών, η Νέα Μάκρη γνωρίζει μια ιστορική ανατροπή, με τον 43χρονο γιατρό, Ιορδάνη Λουίζο, να εκλέγεται νέος δήμαρχος με 52,1%, εκθρονίζοντας τον επί 20 και πλέον χρόνια κοινοτάρχη και δήμαρχο Νέας Μάκρης, Βασίλη Τζιλάβη.

Η βραδιά της πρώτης Κυριακής εξελίχθηκε σ’ ένα αξέχαστο μεταμεσονύκτιο θρίλερ όταν η «Ενωμένη Νέα Μάκρη» του Ιορδάνη Λουίζου συγκέντρωσε ποσοστό 49,9% και για μόλις 14 ψήφους οδηγήθηκε στον δεύτερο γύρο. Ο Βασίλης Τζιλάβης είχε λάβει τότε 48,5%, ενώ ο τρίτος υποψήφιος Βαγγέλης Αναγνώστου με 1,6% έμεινε ξανά εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Στη μάχη της αφίσας

Καθώς, όπως όλα έδειχναν, οι εκλογές αυτές θα εξελίσσονταν σε πραγματικό ντέρμπι, ήταν φυσικό όλη η προεκλογική περίοδος να σημαδευτεί από ένα έντονα πολωμένο κλίμα με μικροεπεισόδια, κυρίως μεταξύ αφισοκολλητών, και όχι μόνο. Ζούσαμε ακόμα στις εποχές της μάχης της αφίσας, όπου οι αφισοκολλητές κάθε παράταξης κολλούσαν τα βράδια τις αφίσες τους πάνω στων αντιπάλων τους.

Παράλληλα, τα προεκλογικά πάθη ήταν οξυμένα, ακόμα και μεταξύ φίλων που μετά τις εκλογές συνέχισαν να πίνουν τον καφέ τους κάθε πρωί στο ίδιο καφενείο.

Παρότι τη βραδιά των εκλογών ο Βασίλης Τζιλάβης αναγνώρισε ουσιαστικά την ήττα του, ανεβαίνοντας στο μπαλκόνι του εκλογικού κέντρου του Ιορδάνη Λουίζου και συγχαίροντάς τον ενώπιον πλήθους οπαδών του, στη συνέχεια, δύο μήνες μετά και λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου δημάρχου, κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους των εκλογών, που απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο.

«Άρωμα γυναίκας» πήρε για πρώτη φορά και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Μάκρης από αυτές τις εκλογές, με τη Ζωή Καραγιάννη, υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Λουίζου, να γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος Νέας Μάκρης, ενώ οι γυναικείες παρουσίες στο δημοτικό και κοινοτικό συμβούλιο Μαραθώνα είχαν την …τιμητική τους από παλαιότερα.

Με τον ευρηματικό τίτλο «ΩΣ ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΩΣ ΕΔΩ!..» στο πρωτοσέλιδό της κυκλοφόρησε τότε η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ», εμπνευσμένο από το τραγούδι των Θάνου Μικρούτσικου και Λάκη Λαζόπουλου που είχε επιλεγεί σαν προεκλογικός ύμνος της παράταξης Λουίζου.

Η δεύτερη νίκη Λουίζου και ο θρίαμβος του Μέξη

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φθάνουμε στο 2002 και τον Οκτώβριο έχουμε τις πρώτες δημοτικές εκλογές του 21ου αιώνα. Στον Μαραθώνα πέφτουν οι τίτλοι τέλους για τον επί 8 χρόνια δήμαρχο Χρήστο Μπάρμπα, αφού ο καρδιολόγος Βαγγέλης Μέξης, με το εκπληκτικό 59,18%, παίρνει τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή.

Ο απερχόμενος δήμαρχος συγκέντρωσε 39,72% ενώ ο τρίτος υποψήφιος Λάμπρος Πανόπουλος, σε ρόλο guest, έφτασε στο 1,10% με μόλις 54 ψήφους.

Στη Νέα Μάκρη ο Ιορδάνης Λουίζος με 53,35% την δεύτερη Κυριακή επανεκλέγεται δήμαρχος, υπερισχύοντας του Βασίλη Τζιλάβη που με 46,65% δεν καταφέρνει να πάρει την πολυπόθητη ρεβάνς της ήττας του 1998, κάτι που επίμονα επιζητούσε. Κατά την πρώτη Κυριακή οι δύο αντίπαλοι είχαν λάβει 48,61% και 40,89% αντίστοιχα.

Ο σημερινός δήμαρχος του ενιαίου δήμου Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, στη πρώτη του προσπάθεια τότε ως υποψήφιος δήμαρχος Νέας Μάκρης, έχοντας απέναντί του μεγαθήρια, απέτυχε να εκλεγεί με το 8,56% που συγκέντρωσε, όπως και ο Γιάννης Τσικαρλής με ποσοστό μόλις 1,95%.

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες… Τις δημοτικές εκλογές του 2002 στη Νέα Μάκρη σημάδεψε ένας μακρύς δικαστικός αγώνας, με τον Βασίλη Τζιλάβη, που δεν παραδέχθηκε την ήττα του στις κάλπες, να υποβάλει ένσταση για δήθεν παράνομες μεταδημοτεύσεις, ζητώντας επίμονα την επανάληψη των εκλογών. Η υπόθεση τελικά ολοκληρώθηκε, δυόμιση χρόνια μετά, με τη δικαίωση του Ιορδάνη Λουίζου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εξ οικείων τα βέλη

Τέσσερα χρόνια μετά, στις εκλογές του 2006, ο Βαγγέλης Μέξης, με 43,82%, δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί δήμαρχος Μαραθώνα, χάνοντας από τον μέχρι το 2004 αντιδήμαρχό του Σπύρο Ζαγάρη που με 53,15%, από την πρώτη Κυριακή, ανακηρύσσεται νέος δήμαρχος της ιστορικής πόλης για την επόμενη τετραετία. Ο τρίτος υποψήφιος Θανάσης Αναστασιάδης, με ποσοστό μόλις 3%, δεν εξελέγη καν δημοτικός σύμβουλος.

Παράλληλα, στη Νέα Μάκρη ο Ιορδάνης Λουίζος, με 50,42%, επανεκλέγεται από την πρώτη Κυριακή για τρίτη συνεχή τετραετία δήμαρχος. Ο Χρήστος Κατσαρός που συγκέντρωσε 40,83%, το 1998 είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς με το ψηφοδέλτιο της «Ενωμένης Νέας Μάκρης» του Ιορδάνη Λουίζου.

Ακολούθησαν ο Φώτης Δεληβοριάς, που με 6,45% βγήκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος, και ο Πέτρος Κατσής που με 2,30% δήλωσε απλά την παρουσία του.

Οι πρώτες εκλογές στον ενιαίο Δήμο Μαραθώνα

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 διεξάγονται οι πρώτες δημοτικές εκλογές για την εκλογή δημάρχου του ενιαίου Δήμου Μαραθώνα, σύμφωνα με τον νόμο «Καλλικράτης». Στον νέο δήμο συμμετέχουν πλέον οι πρώην δήμοι Μαραθώνα και Νέας Μάκρης, μαζί με τις πρώην Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού.

Στις πρώτες εκλογές του νέου δήμου Μαραθώνα, παίρνουν μέρος συνολικά έξι υποψήφιοι δήμαρχοι, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κανένας απ’ αυτούς να μην είναι Μαραθωνίτης, αφού οι πέντε προέρχονταν από τη Νέα Μάκρη κι ένας από τη… Ραφήνα. Πρώτος δήμαρχος του νέου Δήμου Μαραθώνα εκλέγεται ο επί 12 συνεχή χρόνια δήμαρχος Νέας Μάκρης Ιορδάνης Λουίζος που με 53,68%, τη δεύτερη Κυριακή, επικρατεί εκ νέου του Βασίλη Τζιλάβη, που επανήλθε …δριμύτερος συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,32%.

Κατά την πρώτη Κυριακή οι δύο αντίπαλοι είχαν λάβει 39,72% και 35,40% αντίστοιχα, με τον Βασίλη Τζιλάβη να επικρατεί στα εκλογικά τμήματα Μαραθώνα και Γραμματικού. Τον σχετικό κατάλογο της πρώτης Κυριακής συμπλήρωσαν ο Νίκος Ιωνάς, ο Φώτης Δεληβοριάς και ο ραφηνιώτης Νίκος Στεφανίδης που με 9,25%, 6,45% και 5,66% εξασφάλισαν την παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο ενώ ο έκτος υποψήφιος δήμαρχος, Ζώης Καρίνος, με 3,53% δήλωσε απλά «παρών».

Τέλος εποχής και πενταετία Ψηνάκη

Στις εκλογές του 2014, που γίνονται Μάιο, κάνει την εμφάνισή του ο Ηλίας Ψηνάκης που με συνολικό ποσοστό 53,55% από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστά μάλιστα της τάξεως του 60% στα εκλογικά τμήματα Μαραθώνα και Γραμματικού, εκλέγεται πανηγυρικά Δήμαρχος Μαραθώνα για τα επόμενα 5 χρόνια, όπως προέβλεπε τότε η νέα νομοθεσία. Ο απερχόμενος δήμαρχος Ιορδάνης Λουίζος περιορίζεται στο 28,83% ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες Φώτης Δεληβοριάς, Νίκος Στεφανίδης και Νίκος Χατζηγιάννης έκλεισαν τη λίστα των αποτελεσμάτων με 8,49%, 4,73% και 4,40% αντίστοιχα.

Τις υψηλές προσδοκίες και τον έντονο ενθουσιασμό που είχαν αναπτυχθεί με την πανηγυρική εκλογή του Ηλία Ψηνάκη, σύντομα διαδέχονται η δυσαρέσκεια και ο προβληματισμός του κόσμου αλλά και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα προς το πρόσωπό του. Γενικότερα, λόγω της εντελώς ασύμβατης προς το αξίωμα του δημάρχου συμπεριφοράς του και της ανυπαρξίας δημοτικού έργου, αλλά κυρίως λόγω της παντελούς απουσίας από τα καθήκοντά του κατά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά.

Πέντε μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, η περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα αναγκάζει τον Ηλία Ψηνάκη σε παραίτηση από τη θέση του δημάρχου και για το υπόλοιπο διάστημα αναλαμβάνει δήμαρχος ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιάννης Ζαγάρης.

Άνετη νίκη Τσίρκα

Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 έγιναν υπό το φάσμα της μελλοντικής διαχείρισης των έντονων προβλημάτων που άφησε πίσω της στον Δήμο Μαραθώνα, σε πολλούς μάλιστα τομείς, η εποχή Ψηνάκη. Στις εκλογές αυτές που για πρώτη φορά διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο στη συνέχεια καταργήθηκε, νικητής και νέος Δήμαρχος Μαραθώνα αναδείχθηκε ο Στέργιος Τσίρκας που με 55,63% επικράτησε τη δεύτερη Κυριακή του Σπύρου Λιβαθινού που πήρε 44,37%.

Κατά την πρώτη Κυριακή οι δύο αντίπαλοι είχαν λάβει 39,38% και 28,37% αντίστοιχα. Ο Νίκος Χατζηγιάννης με 14,97%, ποσοστό τριπλάσιο των εκλογών του 2014, ήρθε τρίτος, ενώ ο Ευάγγελος Κυπαρίσσης με 11,33% και ο Νίκος Στεφανίδης με 5,94% κατέλαβαν την 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Κυριακή… κοντή γιορτή

Και φτάνουμε στο σήμερα, έχοντας μπροστά μας τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, με κανέναν από τους υποψήφιους δημάρχους, αντιπάλους του Στέργιου Τσίρκα κατά τις εκλογές του 2019, να μη συμμετέχει σε αυτές, με τη σημείωση ότι, αυτή τη φορά, ο Ευάγγελος Κυπαρίσσης συμμετέχει στον συνδυασμό του δημάρχου ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Σε λίγες Κυριακές έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τέσσερις συνολικά υποψηφίους, για το ποιος θα είναι δήμαρχος της πόλης μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα έχουμε επανεκλογή του εν ενεργεία δημάρχου Στέργιου Τσίρκα ή είναι σε θέση κάποιος από τους πρωτοεμφανιζόμενους Άρη Παπουτσή, Βασίλη Αχλάδη και Σπύρο Ηλία να κάνει την ανατροπή;

Η ΜΡ εύχεται κάθε επιτυχία στους στόχους που έχει χαράξει ο καθένας, έχοντας την πεποίθηση ότι κι αυτοί θα αφήσουν το δικό τους χαρακτηριστικό αποτύπωμα για μελλοντικά αναμνηστικά προεκλογικά αφιερώματα…

Προηγούμενο άρθροΈρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά τον θάνατο της Ελληνίδας από αλλαντίαση
Επόμενο άρθροΗ τραγική ιστορία της νοσηλεύτριας που έχασε τη ζωή της στη Λιβύη