Στη μεγάλη γιορτή του Μαραθώνα και της Αθήνας το γέλιο, η χαρά και ο αθλητισμός βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι.
Όλα τα ρεκόρ έσπασε ο Αυθεντικός Μαραθώνιος με πάνω από 35.000 δρομείς να κατακλύζουν τη διαδρομή που ο Φειδιππίδης έτρεξε για να αναφωνήσει «νενικήκαμεν».
Στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός για φέτος στη χώρα η αύξηση στις συμμετοχές των ξένων αθλητών ήταν περίπου 35%. Νικητής του Μαραθώνιου καταρρίπτοντας το ρεκόρ της διαδρομής κατά 18 δευτερόλεπτα ήταν ο Κενυάτης, Φέλικ Κάντι.
Ο Κάντιε τερμάτισε σε 2 ώρες 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα καταρρίποντας το ρεκόρ που κατείχε ο Ιταλός, Στέφανο Μπαλντίνι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ραϊμόντ Κιμουτάι Μπετ σε 2 ώρες 12 λεπτά και 34 δεύτερα ενώ τρίτος ήταν ο Τσομπέι Κιπνταούι με 2 ώρες 15 λεπτά και 38. Ο Χίλαρι Γέγκο, περσινός νικητής του Μαραθώνιου, τερμάτισε στην 4η θέση.
Για τον Κενυάτη ήταν η πρώτη φορά που έτρεξε στην Αυθεντική Μαραθώνια διαδρομή και μόλις μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο ξεσήκωσε τους χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν στον τερματισμό.
O Φέλιξ Κάντι μετά το τέλος της διαδρομής τόνισε: «Ένιωθα δυνατός, δεν ξεκίνησα πολύ γρήγορα στην αρχή. Έδωσα μάχη, πάνω από όλους φοβόμουν τον Μπετ, αλλά ο καλύτερος θα κέρδιζε. Πηγαίνοντας στην εκκίνηση, φοβήθηκα λίγο βλέποντας τη διαδρομή, είναι δύσκολη. Είναι μία μεγάλη επίδοση για μένα και χαίρομαι που την πέτυχα εδώ».
Από Ελληνικής πλευράς ο Χριστόφορος Μερούσης ήταν για δεύτερη συνεχή χρονιά ο νικητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με 2.25.15 ενώ στο δεύτερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε ο Δημήτρης Θεοδωράκος ο οποίος τερμάτισε αγκαλιά με την κόρη του σε 2.29.58. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Γιώργος Καραβίδας σε 2.31.05 ενώ πίσω του ήταν ο Κώστας Πούλιος με 2.32.22.
Ο Έλληνας πρωταθλητής στις δηλώσεις του είπε πως: «Φέτος ήμουν πιο καλά, έτρεξα πιο στρωτά, ίσως επειδή ήξερα καλύτερα τη διαδρομή».
Ενώ ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος ο οποίος ανήκει στην ομάδα του Ολυμπιακού δήλωσε: «Ηταν αρκετά δύσκολος ο αγώνας, αλλά τα κατάφερα παρά την κούραση, καθώς ειδικά φέτος έχω τρέξει σε πολλούς αγώνες ακόμα και 80 χιλιομέτρων, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που τρέχουμε στην Αυθεντική Διαδρομή και τερματίζουμε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Κάθε τερματισμός έχει ιδιαίτερη φόρτιση για μας, αλλά όταν συμβαίνει στο Καλλιμάρμαρο είναι ακόμα πιο έντονα τα συναισθήματα. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας κάθε χρόνο μεγαλώνει οργανωτικά και είναι πλέον ένας από τους καλύτερους του κόσμου και με τη βοήθεια του κόσμου γίνεται συνεχώς καλύτερος. Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος μας, να εμπνεύσουμε τον κόσμο να στραφεί προς τον μαζικό αθλητισμό».
Από την άλλη μεριά ο Γιώργος Καραβίδας της ΑΕΚ τόνισε: «Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που τα κατάφερα. Είχε ζέστη και υγρασία αλλά εγώ έκανα την τακτική μου, κράτησα τον ρυθμό μου, έκανα κατανομή των δυνάμεων και δε βγήκα εκτός. Άλλωστε τρέχω για 11η χρονιά σε αυτή τη διαδρομή και την ξέρω πλέον καλά. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι μας ενθαρρύνουν. Είναι πολύ σημαντικό να μας ενισχύει ο κόσμος και με τις φωνές του μας βοηθάει να ξεχνάμε τον πόνο».
Νικήτρια του αγώνα στις γυναίκες ήταν η Ναόμι Μάγιο με 2.41.06. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Νάνσι Ρότιχ με 2.41.29 και μία θέση πίσω της τερμάτισε η Λίναχ Τσίρτσιχ με 2.42.41.
Η νικήτρια Μάγιο, από την Κένυα και εκείνη μίλησε για τον κόσμο που βρέθηκε και παρακολούθησε τη διαδρομή: «Είμαι λίγο κουρασμένη αλλά πολύ χαρούμενη. Έκανε ζέστη, αλλά έχω συνηθίσει να τρέχω σε συνθήκες με υψηλή θερμοκρασία και δεν με ενόχλησε. Ο κόσμος ήταν συγκινητικός και μας βοήθησε με τις φωνές και το χειροκρότημα. Τους ευχαριστώ όλους».
Από Ελληνικής πλευράς η Σοφία Ρήγα τερμάτισε στην πρώτη θέση. Η αθλήτρια του «Ελευθέριου Βενιζέλου» είχε χρόνο 2.45.38. Ένα λεπτό αργότερα πέρασε τη γραμμή του τερματισμού η Μάγδα Γαζέα, η οποία πέρυσι ήταν πρώτη. Η Ουρανία Ρέμπουλη με 2.42.41 ήταν τρίτη.
Η Σοφία Ρήγα τόνισε πως η προετοιμασία της ήταν ιδιαίτερα σκληρή: «Είμαι πολύ χαρούμενη που πέτυχα τον στόχο μου. Είχα προετοιμαστεί σκληρά τους τελευταίους μήνες και σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι το καλοκαίρι, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Ο κόσμος ήταν κοντά μας, μας ενθάρρυνε και μας βοήθησε, ίσως επειδή ο αθλητισμός τον βοηθά να ξεχάσει τα προβλήματα του».
Η δεύτερη Μάγδα Γαζέα υπογράμμισε πως: “Είμαι πολύ συγκινημένη, ο κόσμος ήταν συναρπαστικός στη διαδρομή και μέσα στο στάδιο. Ήταν η 11η συμμετοχή μου και η 11η φορά που είμαι στο βάθρο. Πάνω στον αγώνα τα πάντα περνούν από το μυαλό, αλλά πάνω από όλα πως θα τερματίσεις, πώς θα μπεις σε αυτό το στάδιο”.
Για την διαδρομή των 5 χλμ. ο Κώστας Νακόπουλος ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε στο Παναθηναϊκό στάδιο και σημείωσε την πρώτη νίκη στον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας. Ο έμπειρος πρωταθλητής των μεσαίων αποστάσεων, διένυσε τα 5χλμ WIND σε 15.26 και όπως και πέρυσι αναδείχθηκε νικητής. Δεύτερος με 15.35 ήταν ο Ανδρέας Δημητράκης και τρίτος ο Γιώργος Μίνος με 15.36.
«Για έμενα είναι μεγάλη απόσταση, από τα 800μ. στα 5.000μ.! Ήταν μια προπόνηση για εμένα. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μια μεγάλη διοργάνωση, σήμερα οι δρόμοι της Αθήνας γεμίζουν κόσμο, είναι κάτι φοβερό», είπε ο Κώστας Νακόπουλος.
Εύκολη υπόθεση ήταν για την Αναστασία Καρακατσάνη η νίκη στα 10χλμ των γυναικών. Η χάλκινη πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2013 στο πρωτάθλημα των Νέων, τερμάτισε σε 35.29, σχεδόν δύο λεπτά μπροστά από την Παναγιώτα Βλαχάκη (37.58) και τρία, από την Ελενα Λεβεντάκη (38.06).
«Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ελλάδας, η WIND βοηθά μέσα από το Μαραθώνιο πολλά παιδιά, σε μία δύσκολη εποχή.Κερδίζω για τρίτη χρονιά αυτό τον αγώνα και κάθε χρόνο έρχομαι εδώ για να τρέξω μαζί με όλους τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν από κοντά αυτή την απίστευτη εμπειρία. Είναι ανατριχιαστικό να μπαίνεις στο Καλλιμάρμαρο, δεν έχω συνηθίσει ακόμη αυτή την εμπειρία», είπε η Αναστασία Καρακατσάνη
Ανάμεσα στους 35.000 δρομείς ήταν και σημαντικές προσωπικότητες. Ανάμεσα σε αυτούς βρέθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έτρεξε στη διαδρομή των 5χλμ. Στα 10χλμ. έτρεξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας. Στα 5χλμ. αγωνίστηκε και ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, Βασίλης Πολύμερος ο οποίος δήλωσε: «Τρέξαμε για να εκπροσωπήσουμε εδώ το Σύλλογο των Ολυμπιονικών. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να στείλουμε μήνυμα σε όλους για την άθληση».
Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο δήμαρχος της Αθήνας για τον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, Γιώργος Καμίνης : «Είναι μια μεγάλη γιορτή για την Αθήνα. Ο Μαραθώνιος έχει γίνει θεσμός πλέον για την πρωτεύουσα και ο Δήμος Αθηναίων έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση στέλνοντας μήνυμα για την άθληση. Χαιρόμαστε όλοι για τους δρομείς, συμμετέχουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια τους».
Δυναμικότερο βλέπει το μέλλον του Μαραθωνίου ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης. «Έχω προχωρήσει σε συνεννοήσεις για το θέμα αυτό με την κ. Δούρου και τον κ. Καμίνη. Ο Μαραθώνιος ανήκει στον κόσμο. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα και πρέπει να τα φέρουμε».
Το νέο κόσμημα στην αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου, το γλυπτό «Νίκη». Δωρεά της κας Γιολάνθης Παπαδοπούλου. Η Marathon Press ευχαριστεί και δημόσια την κα Παπαδοπούλου.