Σημαντικές καθυστερήσεις και ευθύνες στο μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών που έχουν όνομα και επώνυμο
Ο χρόνος πιέζει. Και πιέζει γιατί η χρηματοδότηση για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου μας έχει ημερομηνία λήξης. Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία αν δεν τηρηθούν ο Δήμος θα έχει πολύ σοβαρές και πολύπλευρες επιπτώσεις. Nα πιάσουμε την ιστορία από την αρχή και να δούμε αναλυτικά τι έχει γίνει με το θέμα αυτό από το 2011 μέχρι σήμερα και γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το έργο.
Τρίτη 7 Ιουνίου 2011: Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα για τη χρηματοδότηση του έργου και ακολουθεί αίτηση του πρώην Δημάρχου κ. Λουίζου στις 17 Ιουνίου του 2011 προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, για χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011: Κατά πλειοψηφία η απόφαση χωροθέτησης του Βιολογικού στη θέση «Λούτσα». Πρόκειται για ιδιόκτητη έκταση 45 στρεμμάτων του Δήμου, στα όρια Μαραθώνα-Γραμματικού, εκτός προστατευόμενων περιοχών και χωρίς εμπόδια με Δασαρχείο και Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Αυτό ήταν και το πρωτοσελιδό μας αρχές του 2012.
Από τα μέσα του 2012 έως και τον Νοέμβριο του 2013 δημιουργείται ο Φάκελος Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων και η Προκαταρκτική Μελέτη και αποστέλλονται σε 15 φορείς του Δημοσίου (Γενικό Επιτελείο Στρατού, Τμήμα Αιγιαλού του Υπουργείου Οικονομικών, Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ, Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Διεύθυνση Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, Οργανισμός Αθήνας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Δασαρχείο Καπανδριτίου). Οι ίδιοι φορείς στο ίδιο διάστημα απαντούν με γνωμοδοτήσεις και εγκρίνουν τους φακέλους αυτούς.
Δευτέρα 7 Απριλίου 2014: Ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός αποδέχεται το αίτημα του Δήμου και αποφασίζει την ένταξη της πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ» με κωδικό MIS 482011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής. Πρόκειται για τη Μελέτη του έργου με συνολική δαπάνη 5.118.747,31 €, η οποία οφείλει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2015. Και γιατί οφείλει; Γιατί η 31η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία ολοκλήρωσης της Μελέτης. Παρακάτω θα εξηγήσουμε για ποιον λόγο ο χρόνος πιέζει αφού θεωρητικά μέχρι τότε έχουμε περίπου 14 μήνες. Ωστόσο να ολοκληρώσουμε το ιστορικό του έργου.
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014: Η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει την εισήγηση του πρώην Δήμαρχου κ. Λουίζου για τη διακήρυξη του διαγωνισμού με σκοπό την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης, εγκρίνει τον Διεθνή Διαγωνισμό με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014.
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014: Η Οικονομική Επιτροπή, με Πρόεδρο τον κ. Ψηνάκη, διευρύνει την Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου από 3μελή σε 5μελή. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, 2 μήνες από την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού και ενάμιση μήνα από την διεύρυνση της Επιτροπής, δεν έχουν ακόμα ανοίξει οι φάκελοι των προσφορών πράγμα που σημαίνει πως δεν έχει βγει ο Ανάδοχος του έργου.
Γιατί πιέζει ο χρόνος
Ο χρόνος πιέζει, και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αρετές για να γίνει κατανοητό αυτό. Μπροστά μας έχουμε 14 μήνες αφού καταληκτική ημερομηνία ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ της Μελέτης από τον ανάδοχο είναι η 31η Δεκεμβρίου 2015.
Ανάδοχο δεν έχουμε όμως. Για ένα μελετητικό γραφείο, ακόμα και αν πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο, μία τέτοια μελέτη απαιτεί χρόνο. Η MarathonPress έκανε ρεπορτάζ και επικοινώνησε με κάποια μελετητικά γραφεία. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι μία τέτοια μελέτη ίσως χρειάζεται 12 μήνες για να ολοκληρωθεί. Για να ξεκινήσει όμως η μελέτη πρέπει να βγει ο ανάδοχος. Και για να βγει ο ανάδοχος πρέπει να εξεταστούν οι προσφορές από την Επιτροπή. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο χρόνος όντως πιέζει και έχουν ήδη χαθεί 2 υπερπολύτιμοι μήνες.
Σε περίπτωση που δεν προλάβουν τις προθεσμίες, είναι βέβαιο ότι για Βιολογικό δεν θα ξανακούσουμε τα επόμενα 20 χρόνια και με τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Δήμο μας για την μη ύπαρξη Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (που αγγίζουν τα 40.000 € ημερησίως), ο Δήμος… όντως θα «πτωχεύσει» τελικά.
Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τις τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομική επιβίωση του Δήμου από πιθανό «στραβοπάτημα» της διαδικασίας. Μακάρι η ιστορία αυτή να έχει ένα αίσιο τέλος. Η MarathonPress θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα σας κρατάει ενήμερους είτε από το έντυπο είτε από την ιστοσελίδα της (www.marathonpress.gr)
Στην επίθεση πέρασε ο κ. Λουίζος με αναφορά που κατέθεσε στον κ. Ψηνάκη στις 4 Οκτωβρίου 2014 η οποία κοινοποιήθηκε στον Τύπο την ίδια μέρα.