Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος Δερδεμέζης, έχοντας από μικρός πάθος με τη μαγειρική, πειραματίστηκε τόσο που τελικά έγινε αυτοδίδακτος και δεν ακολούθησε σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη και έκλεψε τόσο τις καρδιές μας γευστικά που το γεγονός ότι έφτασε να εργάζεται σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Λονδίνου δεν εξέπληξε κανέναν… Πλέον, μέσα από τη στήλη του, μας ταξιδεύει με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!

και του Βάϊου Ρουσόπουλου

Ο Βάιος Ρουσόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τελειώνοντας το Λύκειο, το 2009, σπούδασε Marketing & Communication. Η πρώτη ουσιαστική του τριβή με τη μαγειρική ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να μαγειρεύει, αρχικά από χόμπι. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η μαγειρική ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χόμπι και σύντομα αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά. Το 2014 ξεκίνησε σπουδές στη LE MONDE Institute of Hotel & Tourism, μία από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στο ξενοδοχείο Costa Navarino και στο εστιατόριο Barbouni.


Πίτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση (για 10-12 άτομα)

υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
  • 700 γρ. κιμά γαλοπούλα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα σε λεπτές ροδέλες
  • 90 γρ. κουκουνάρι
  • 100 γρ. ψίχα από φιστίκι Αιγίνης
  • 200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
  • 60 ml μαυροδάφνη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 80 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κγ κανέλα
  • αλάτι & πιπέρι
  • 12 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. σπόρους από ρόδι.

εκτέλεση:

Ξεχωρίζουμε και προετοιμάζουμε όλα μας τα υλικά για να κερδίσουμε χρόνο. Σε μεγάλο βαθύ σκεύος βάζουμε σε μεσαία θερμοκρασία το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο. Σοτάρουμε ανακατεύοντας για περίπου 4’. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τον κιμά. Με τη σπάτουλα ή ακόμη καλύτερα με ένα σύρμα, ανακατεύουμε κάθε λίγο και σπάμε τυχόν σβόλους από κιμά σε μικρότερα κομμάτια μέχρι όλος ο κιμάς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα φιστίκια και ανακατεύουμε για 2-3’ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ για να κρυώσει πριν μπει ως γέμιση στην πίτα (υπολογίστε τουλάχιστον μισή ώρα).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε το βούτυρο και παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί. Βουτυρώνουμε τον πάτο και τις πλάγιες επιφάνειες. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνουμε από πάνω και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο με άλλα δύο. Το τέταρτο φύλλο απλώς το ακουμπάμε από πάνω, χωρίς να το βουτυρώσουμε για να υποδεχτεί την κρύα πλέον γέμιση. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση, την ισιώνουμε και την πιέζουμε ταυτόχρονα για να γίνει μια ενιαία μάζα. Τοποθετούμε τα πρώτα δύο φύλλα από πάνω αρκετά τεντωμένα, βουτυρώνοντάς τα. Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετούμε τσαλακώνοντάς τα ώστε να αφήσουμε αέρα μεταξύ τους.

Τα βουτυρώνουμε καλά. Τρυπάνε την πίτα απαλά με μια πιρούνα, ώστε να φεύγουν οι ατμοί και την βάζουμε στον φούρνο σε χαμηλή σχάρα για περίπου 50’-1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 15-20’ πριν την σερβίρουμε, για να δέσουν τα υλικά και να ενταθεί η γεύση.