Γράφει ο Γιάννης Μπούσουλας (Αντιδήμαρχος Μαραθώνα – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την «Πορεία Πράξης»

Τα πραγματικά προβλήματα στην δόμηση εκτός σχεδίου ξεκινούν από τον Δεκέμβριο του 2022. Ήταν τότε που μετά από αναβολές, έγινε τελεσίδικη η απόφαση που καταργεί την εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση δόμηση.

Με πιο απλά λόγια, κτήματα εφαπτόμενα σε επαρχιακές οδούς, σε κύριες δημοτικές οδούς που ήταν κάτω των 4 στρεμμάτων, καθώς και κτήματα που ήταν έως 500 μέτρα γύρω από οριοθετημένους οικισμούς προ του 1923, έχασαν τη δυνατότητα οικοδόμησης, δημιουργώντας σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν άδεια οικοδομής μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2022, πρόβλημα και απαξίωση στις περιουσίες τους.

Η κυβέρνηση έπρεπε να δώσει μία νέα παράταση, καθώς η χώρα εκείνη την χρονιά πλήττονταν από την πανδημία, ενώ είχε μόλις βγει και από την οικονομική κρίση.
Στον Δήμο μας υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες που είχαν τη δυνατότητα να οικοδομηθούν με την κατά παρέκκλιση δόμηση και η απόφαση αυτή έκανε ζημιά σε εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με την οικοδομή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται και το ΣτΕ με την 176/2023 απόφασή του και βάζει ταφόπλακα στην εκτός σχεδίου δόμηση άνω των 4 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα ακόμα και οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί να κινδυνεύουν με ακύρωση.

Οι πολεοδομίες της χώρας και οι μηχανικοί μέσα στο ασαφές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, είναι επιφυλακτικοί και δεν προχωρούν τις διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε τέτοια ακίνητα και έτσι ανατρέπονται αγοραπωλησίες και συμβόλαια ενώ, παράλληλα, αναστέλλονται επενδύσεις, διότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου, ώστε να επιχειρηθεί η έκδοση οικοδομικής αδείας σε εκτός σχεδίου ακίνητα, εφόσον είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αμφισβητηθεί η νομιμότητα αυτής.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλήγμα για όλη την Ελλάδα, για τα νησιά και ιδιαίτερα για τον Δήμο μας που βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα και έχει εκατοντάδες κτήματα άνω των 4 στρεμμάτων που μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν οικοδομήσιμα και σήμερα αμφισβητούνται, γιατί δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο.

Η Δημοτική Αρχή, με εισήγησή μου, είναι η πρώτη σε όλη την Ελλάδα που αντέδρασε, λαμβάνοντας απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο (16-5-2023 | 8η Συνεδρίαση), αλλά και με προσωπικές παρεμβάσεις (επαφές με υπουργούς και βουλευτές). Σε μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση:

Όποιο ακίνητο άνω των 4 στρεμμάτων έχει πρόσωπο σε δρόμο, ο οποίος εξυπηρετεί πάνω από δύο ανθρώπους και φαίνεται από αεροφωτογραφίες μέχρι τις 31-12-2022, να θεωρείται κοινόχρηστος δρόμος. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που δούλεψε στο εξωτερικό δεκαετίες και με τους κόπους μια ζωής αγόρασε ένα κτήμα που μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο, να το βλέπει να καταστρέφεται.

Σήμερα έχουμε την ελπίδα και περιμένουμε ότι το τεράστιο αυτό πρόβλημα θα λυθεί με τη νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, γιατί ο πρώτος που χάνει χρήματα από όλο αυτό το χάος είναι το ίδιο το κράτος.

Τι συμβαίνει με τα Τοπικά πολεοδομικα Σχέδια (ΤΠΣ)

Σε ό,τι αφορά στα ΤΠΣ, είμαστε σε αρκετά ευχάριστη θέση διότι ο Δήμος μας βρίσκεται στις πρώτες επιλογές του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (με παρέμβαση του Δημάρχου Στέργιου Τσίρκα), ώστε να λυθούν οριστικά οι χρήσεις γης. Θα είναι το μεγαλύτερο έργο που θα έχει πραγματοποιηθεί, καθώς είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί τι μπορεί να γίνει και πού.

Με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα λυθούν θέματα όπως η Α’ ζώνη, ζητήματα Οικιστικά (Κάτω Σούλι, Αύρα, Πάντειος Πολιτεία, Νέα Μάκρη) ενώ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για Νέα Σχέδια Πόλης. Για τις συγκεκριμένες μελέτες υπάρχει ήδη ανάδοχος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Για την Δημοτική Ενότητα του Μαραθώνα με τα πρώην Γ.Π.Σ. (και πριν ο Δήμος αλλάξει) είχε πραγματοποιηθεί «σοβαρή» μελέτη επί Δημαρχίας Σπύρου Ζαγάρη, η οποία είχε πάρει την πρώτη έγκριση από τον τότε Οργανισμό Αθήνας.

Οι μελέτες υπάρχουν, με μια επικαιροποίηση και με μία νέα ματιά για πιθανές αλλαγές θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα και ο Μαραθώνας θα είναι στην ευχάριστη θέση να έχει πολύ σύντομα καινούργιο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, λύνοντας σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του.

Προηγούμενο άρθροΤο μεσημέρι της Πέμπτης η κηδεία του Νεκτάριου Βελισσαρίου
Επόμενο άρθροΆγριος ξυλοδαρμός 13χρονου μέσα σε σχολείο – «Φώναζαν “σκότωσέ τον”» (vid)