Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Μαραθώνα και της Συνομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ανατολικής Αττικής με θέμα «Τα ιδιοκτησιακά και δασικά προβλήματα της Αττικής και τα … φιρμάνια του σουλτάνου».
Την έναρξη των εργασιών έκανε η πρόεδρος της ομοσπονδίας, Διονυσία Κανελλοπούλου και χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του κ. Ηλία Ψηνάκη ο κ. Σπύρος Λιβαθινός και ο κ. Αιμήλιος Ρεϊσογλου. Τα θέματα ανέπτυξαν οι κκ. Παναγιώτης Ρομβέλης και Παναγιώτης Αθανασόπουλος ενώ αμέσως μετά τον λόγο έλαβαν οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ. Γεωργία Μαρτίνου, Γέωργιος Βλάχος, Παύλος Χαϊκάλης και Θανάσης Μπούρας. Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου ενώ το παρόν έδωσε και η Γραμματέας του Περιφερειακού συμβουλίου κ. Φωτεινή Βρύνα. Οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής και Σπάτων – Αρτέμιδος κκ. Δημήτης Λουκάς και Χρήστος Μάρκου. Από την πλευρά του δήμου Μαραθώνα το παρόντες ήταν οι κ.κ. Στέργιος Τσίρκας, Νίκος Τουρούκης και Κώστας Λάσκος.
Η μεγάλη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, το υψηλό επίπεδο των τοποθετήσεων των βουλευτών και των υπολοίπων φορέων και πολιτών, καθώς και η εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και οδήγησαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας προέκυψε το παρακάτω ψήφισμα:
Ζητούμε:
Από την πολιτεία μέσω των παρευσισκώμενων βουλευτών:
1. Την αναστολή των διώξεων και των εξαντλητικών προστίμων που οδηγούν σε πολυδάπανες δικαστικές περιπέτειες μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών της Αττικής, κάτι που προβλέπεται και από το Σύνταγμα του 1975.
2. Τη συμμόρφωση των διαφόρων υπηρεσιών προς τους ψηφιζόμενους νόμους όπως π.χ. του 3937-2011 τον οποίο οι υπηρεσίες αγνοούν συστηματικά προβάλλοντας προσωπικές απόψεις και αψηφώντας τις εγκυκλίους του υπουργείου.
3. Την άμεση νομοθετική ρύθμιση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων όπως αυτά προκύπτουν εκ των ενστάσεων της Γεν. Διεύθυνσης Δασών στο κτηματολόγιο.
Από τους ΟΤΑ:
1. Να επισπεύσουν τη διαδικασία εκπόνησης των χωρικών σχεδίων των περιοχών τους σύμφωνα με το νόμο 4269-2014 που θα έχει σαν αποτέλεσμα την επίλυση των εκκρεμοτήτων των υφιστάμενων μη οριοθετημένων οικισμών.
2. Να αξιοποιήσουν την συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση σχεδίων και προγραμμάτων.
3. Να ολοκληρώσουν την εφαρμογή του άρθρου 23 και 24 του νόμου 3889-11 σε σχέση με τους δασικούς χάρτες.
Από τους πολίτες:
Να επιδιώξουν και να απαιτήσουν τη συμμετοχή τους στα περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν την περιοχή τους σύμφωνα με την οδηγία 35-2003 της Ε.Ε.