Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Είτε κάποιος πιστεύει στη θεωρία που έχει επικρατήσει, ότι δηλαδή τρομοκράτες υπό τις οδηγίες του Οσάμα μπιν Λάντεν αποφάσισαν να αιματοκυλίσουν τις ΗΠΑ, είτε εκτιμά ότι το όλο σκηνικό στήθηκε, ώστε οι Αμερικανοί να βρουν μια τέλεια αφορμή για να μπουν, να ισοπεδώσουν και να ελέγξουν μια ξένη χώρα με ό,τι συνεπάγεται αυτό από οικονομικά έως γεωστρατηγικά οφέλη, η ουσία δεν αλλάζει.

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 αποτελεί ημερομηνία σταθμό στην παγκόσμια Ιστορία με τις τρεις επιθέσεις που τελικά πραγματοποιήθηκαν εκείνη την ημέρα σε αμερικανικό έδαφος να έχουν απολογισμό 2.977 νεκρούς, περισσότερους από 25.000 τραυματίες και χιλιάδες ανθρώπους με μετατραυματικό στρες μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων κι είχαν και μια παράπλευρη συνέπεια. Να δεινοπαθήσει και μια δεύτερη χώρα, το Αφγανιστάν, επί μια εικοσαετία, μόνο και μόνο επειδή ο τρομοκράτης που τις σχεδίασε καταγόταν από εκεί…


 • Από τους σχεδόν 3.000 νεκρούς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι 343 ήταν πυροσβέστες και οι 23 αστυνομικοί της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
 • Το πιο νέο σε ηλικία θύμα ήταν ένα παιδάκι μόλις δύο ετών και το πιο μεγάλο 85. Σχεδόν το 80% των θυμάτων ήταν άνδρες.
 • Υπάρχουν δύο εκδοχές σε ό,τι αφορά το πόσοι ήταν οι Έλληνες ομογενείς που έχασαν τη ζωή τους, με την πρώτη να κάνει λόγο για 48 και τη δεύτερη για 49.
 • Η μεγαλύτερη σε ηλικία ήταν η Φράνσις Χάρος (76 ετών) και ο μικρότερος ο φοιτητής Άντριου Στεργιόπουλος (23 ετών).
 • Οι προγραμματισμένες επιθέσεις ήταν τέσσερις. Οι δύο στους Δίδυμους Πύργους και η τρίτη στο Πεντάγωνο εκτελέστηκαν κανονικά. Η τέταρτη, αντίθετα, απετράπη. Κάποιοι από τους επιβαίνοντες στην πτήση έμαθαν για τις άλλες επιθέσεις κι επιχείρησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, προκαλώντας πανικό στους αεροπειρατές που τελικά έριξαν το αεροπλάνο σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια. Παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα ποιος ήταν ο στόχος τους…

 • Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων, αλλά ήταν μόλις 18.
 • Από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη προκλήθηκαν συντρίμμια 1,8 εκατομμυρίων τόνων. Για να καθαριστεί η περιοχή χρειάστηκαν 3,1 εκατ. ώρες εργασίας και το κόστος ανήλθε στα 750 εκατ. δολάρια.
 • Το κόστος για την οργάνωση και την εκτέλεση των επιθέσεων από τους τρομοκράτες υπολογίζεται στα 500.000 δολάρια.
 • Στα 123 δισ. δολάρια υπολογίστηκε η ζημιά τις πρώτες δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, καθώς και στα χρόνια που ακολούθησαν από τη μείωση στη ζήτηση των αεροπορικών εισιτηρίων προς τις ΗΠΑ και ειδικά προς τη Νέα Υόρκη.
 • Σε 60 δισ. δολάρια ανήλθαν συνολικά οι ζημιές στους Δίδυμους Πύργους, τα γύρω κτίρια, αλλά και τις εγκαταστάσεις του μετρό της Νέας Υόρκης
 • 9,3 δισ. δολάρια είναι τα χρήματα που αιτήθηκαν ως αποζημίωση οι συγγενείς θυμάτων.

 • Την ημέρα των επιθέσεων τραβήχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια φωτογραφίες από διάφορους φωτορεπόρτερ και ερασιτέχνες φωτογράφους. Άλλες χαρακτηρίστηκαν ως σκληρές, άλλες είχαν πολύ αίμα, άλλες πολλά συντρίμμια. Η γνωστότερη δεν είχε τίποτα από αυτά. Κι όμως έμεινε στην Ιστορία και πολλοί τη χαρακτήρισαν γροθιά στο στομάχι γιατί ταυτίστηκαν με τον πρωταγωνιστή της.
 • Ονομάστηκε “The Falling Man”, τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του Associated Press, Richard Drew και έγινε πρωτοσέλιδο στις 12 Σεπτεμβρίου στους New York Times. Απεικονίζει έναν άνθρωπο που είχε παγιδευτεί στον Βόρειο Πύργο και πήρε την απόφαση να πέσει στο κενό. Η ταυτότητά του άργησε να γίνει γνωστή.
 • Ο Falling Man ήταν τελικά ένας 43χρονος ονόματι Jonathan Briley. Είχε σπουδάσει ηχολήπτης στη Νέα Υόρκη και εκείνη την περίοδο εργαζόταν στο εστιατόριο “Windows on the World” το οποίο βρισκόταν στον 106ο και 107ο όροφο του βόρειου πύργου. Ο Briley ήταν ασθματικός και προφανώς είχε αρχίσει να υποφέρει από τον καπνό πριν προχωρήσει στην πιο ηρωική αυτοκτονία της σύγχρονης Ιστορίας.

 • Κάθε χρόνο, στο «σημείο 0» (Ground Zero), όπως ονομάστηκε το σημείο που κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, γίνεται μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων, παρουσία συγγενών και χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Άλλωστε, στις συγκεκριμένες επιθέσεις σκοτώθηκαν συνολικά 372 μη Αμερικανοί από 77 διαφορετικές χώρες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12% των συνολικών θυμάτων.
 • Στις 15 Μαΐου του 2014 έγιναν τα εγκαίνια ενός Μουσείου αφιερωμένου στη μνήμη των θυμάτων. Άνοιξε για το κοινό έξι μέρες αργότερα, στις 21 Μαΐου του 2014, παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα.