Γράφει ο Κώστας Ζοργιός

Οι μεγάλες ιδέες συλλαμβάνονται από εμπνεύσεις της στιγμής, από τυχαία γεγονότα, αλλά και από ικανούς ανθρώπους που τις σκαλίζουν. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε και το «ανέβασε» στο ίντερνετ πριν από 19 ολόκληρα χρόνια.

Έγινε το μέσο που άλλαξε δραματικά τη ζωή μας. Άλλαξε τον τρόπο που κοινωνικοποιούμαστε – δυστυχώς πολλές φορές προς το χειρότερο – μας βοήθησε να βρούμε παλιούς συμμαθητές και φίλους, να γνωρίσουμε άτομα που ζουν χιλιόμετρα μακριά από μας, να ενημερωθούμε καλύτερα, να αναζητήσουμε και να μοιραστούμε την πληροφορία πολύ πιο άμεσα και δραστικά. Ήταν Φεβρουάριος του 2004 όταν το Facebook μας συστήθηκε με μεγάλη αποφασιστικότητα…

Το μπλε δεν επιλέχθηκε τυχαία ως το κυρίαρχο χρώμα του Facebook. Ο Ζάκερμπεργκ πάσχει από αχρωματοψία, δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πράσινο και το κόκκινο και γι αυτό έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή. «Το μπλε είναι το πιο πλούσιο χρώμα για μένα» έχει πει σε συνέντευξή του.

Το πρώτο του όνομα δεν ήταν Facebook αλλά Facemash και ανέβηκε έτσι στο ίντερνετ το 2003, όταν ο Ζάκερμπεργκ σπούδαζε στο Χάρβαρντ. Ουσιαστικά, είχε δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου ο χρήστης μπορούσε να βάλει δίπλα δίπλα τις φωτογραφίες δύο κοριτσιών, να τις συγκρίνει και να βάλει βαθμούς για να αναδειχθεί η πιο ελκυστική. Το Πανεπιστήμιο θεώρησε δικαίως την πλατφόρμα άκρως σεξιστική και το πρότζεκτ κατέβηκε από το διαδίκτυο

Η επόμενη ιδέα του μόλις 19χρονου τότε Ζάκερμπεργκ ήταν να φτιάξει ένα δίκτυο ώστε ένας φοιτητής του Χάρβαρντ να μπορεί να βρει στοιχεία για κάποιον άλλο. Μέσα σε 24 ώρες είχαν εγγραφεί 1.200 φοιτητές και μετά από ένα μήνα περισσότεροι από τους μισούς undergraduates του Πανεπιστημίου

Το πρόσωπο του Αλ Πατσίνο ήταν το πρώτο εικονίδιο ανθρώπου που εμφανίστηκε θολό δίπλα στο logo της πλατφόρμας αν και αρχικά σχεδόν κανείς δεν καταλάβαινε λόγω της θολούρας, ποιος απεικονιζόταν.

Τα πρώτα τρία χρόνια η ονομασία ήταν TheFacebook. Το The εξαφανίστηκε το 2007, όταν η εταιρία αγόρασε για 200.000 δολάρια το domain name Facebook.com

Το Like δεν ήταν η πρώτη επιλογή όταν σχεδιαζόταν η πλατφόρμα. Αρχικά, το αντίστοιχο για να… κολακέψεις κάποιον ήταν το ‘Awesome’ (φοβερό) και την τελική απόφαση για την εναλλαγή σε Like την πήρε ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ

Όλοι οι μεγάλοι ιντερνετικοί κολοσσοί έχουν κάνει προσπάθεια να αγοράσουν το Facebook χωρίς επιτυχία. Google, Microsoft και Yahoo, το έχουν επιχειρήσει με την πρώτη μάλιστα να δίνει τεράστια ώθηση στην πλατφόρμα το 2004 όταν, προτείνοντας να επενδύσει, εκτίμησε την αξία της στα 15 δισ. ευρώ. Τόση ήταν η προσφορά της Microsoft το 2007 και δεν έγινε ποτέ αποδεκτή.

Στο Facebook μπορείς να κάνεις τα πάντα εκτός από το να μπλοκάρεις τον Ζάκερμπεργκ και τη σύζυγό του Πρίσιλα Τσαν

Το Facebook είναι πλέον διαθέσιμο σε πάνω από 100 γλώσσες και μάλιστα πάνω από τους μισούς εγγεγραμμένους χρήστες δεν χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα.
Οι περισσότεροι χρήστες προέρχονται από την Ινδία (450 εκατ.) και ακολουθούν κατά σειρά ΗΠΑ, Ινδονησία και Βραζιλία.

Το ποστ με τα περισσότερα like στην ιστορία του Facebook είναι μια οικογενειακή φωτογραφία του Νικ Βουίσιτς, ενός motivational speaker που πάσχει από το σύνδρομο τετρα-αμέλια, μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την απουσία χεριών και ποδιών. Έχει 14,9 εκατ. like, 185.000 σχόλια και 320.000 κοινοποιήσεις

Σήμερα, το Facebook έχει κάθε μήνα 2.93 δισ. ενεργούς χρήστες, ενώ το χρησιμοποιεί κάθε μήνα το 36,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Δεν είναι πάντως το website με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Έρχεται τρίτο πίσω από το Google και το Youtube…

Τον Οκτώβρη του 2021, ο Ζάκερμπεργκ παρουσίασε το Meta, την εξέλιξη του Facebook και όλοι περιμένουμε να δούμε τι έρχεται μέσα στα επόμενα χρόνια…

Προηγούμενο άρθροΜαθητής μαχαίρωσε και σκότωσε την καθηγήτριά του την ώρα του μαθήματος
Επόμενο άρθροStarwords: Βίβερε περικολοζαμέντε