Κάθε άνθρωπος έχει τις φοβίες του και τις καταστάσεις που δεν θα ήθελε ποτέ να ζήσει. Αν ωστόσο προσπαθήσεις να κάνεις γενικεύσεις, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι από φυσικές καταστροφές και φυσικά φαινόμενα, οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις πυρκαγιές και τους σεισμούς.
Έχουμε το δυσάρεστο προνόμιο η φωτιά του Ματιού με τους 104 νεκρούς να είναι η δεύτερη φονικότερη του αιώνα, με πρώτη αυτή στην Αυστραλία το 2009 (173 θύματα).
Ο σεισμός του 1999 στην Πάρνηθα που κανείς – τουλάχιστον στην Αττική – δεν μπορεί να ξεχάσει λόγω του βουητού και της έντασης μια και το επίκεντρο ήταν πολύ κοντά, συνοδεύτηκε από 143 ανθρώπινες απώλειες και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ. Στους δε φονικότερους σεισμούς στην ελληνική Ιστορία, αυτούς στο Ιόνιο το 1953, συνολικά καταγράφηκαν συνολικά 455 νεκροί.
Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί, ωστόσο τα περισσότερα θύματα στην Ελλάδα δεν τα έχουμε θρηνήσει ούτε από σεισμό, ούτε από φωτιά. Τριανταέξι χρόνια πριν, η Ελλάδα και κυρίως η Αττική έζησαν έναν εφιάλτη διαρκείας και το «Ήξερες Ότι» Ιουλίου είναι αφιερωμένο στον αξέχαστο καύσωνα του 1987…
▶ Μέχρι το καλοκαίρι του 1987, ο φονικότερος καύσωνας που είχε ζήσει ποτέ η Ελλάδα ήταν αυτός του Αυγούστου του 1958, όταν έχασαν τη ζωή τους περίπου 600 άνθρωποι. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί τότε ήταν 47,2 βαθμοί στα Τρίκαλα και 45 στη Λάρισα.
▶ Εικοσιεννέα χρόνια αργότερα και με την Αθήνα ήδη πνιγμένη στη ζέστη, ξεκινά καύσωνας στις 20 Ιουλίου, κάτι περισσότερο από ένα μήνα μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ που έχει προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού σε όλη τη χώρα, μια και ήταν η μεγαλύτερη εθνική επιτυχία σε συλλογικό άθλημα μέχρι τότε.
▶ Στα μέσα Ιουλίου, λίγες μέρες νωρίτερα δηλαδή, η θερμοκρασία κυμαίνεται ήδη πάνω από τους 35 βαθμούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να ακολουθήσει και σίγουρα το πόσο δραματικές θα ήταν οι επιπτώσεις. Ο κόσμος βρίσκεται στις θάλασσες και παίρνει εκεί τις ανάσες δροσιάς που χρειάζεται.
▶ Από τις 20 Ιουλίου και για οκτώ διαδοχικές μέρες, το θερμόμετρο δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα, ενώ τη μέρα ήταν σταθερά κολλημένο πάνω από τους 40 και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στους 43 βαθμούς.
▶ Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9°C στις 23 Ιουλίου και 43,6 στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε υπό σκιά στην περιοχή της Αθήνας.
▶ Στις 22 Ιουλίου τα «Νέα» γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους για τέσσερις νεκρούς και προς το παρόν η κατάσταση θεωρείται ελεγχόμενη. Μόνο που η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική…
▶ Στις 23 Ιουλίου καταγράφονται άλλοι 12 νεκροί και το μεγάλο «μπαμ» γίνεται στις 24 και στις 25 Ιουλίου με 95 και 250 θύματα αντίστοιχα. Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι δρόμοι είναι άδειοι, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι ως προς την αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης και ακολουθεί χάος.
▶ Άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους ως επί το πλείστον σε σπίτια και νοσοκομεία δεδομένου ότι μιλάμε για μια εποχή που τα air condition ήταν άγνωστη λέξη ακόμα και για τον τομέα της Υγείας.
▶ Οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είναι ήδη γεμάτοι μέρες νωρίτερα και αρχικά βρίσκεται λύση με τους νεκροθαλάμους στρατιωτικών νοσοκομείων μέχρι που γεμίζουν και αυτοί.
▶ Στις 26 Ιουλίου μεταδίδεται μια είδηση που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων όσοι την άκουσαν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τους νεκρούς κι έτσι επιστρατεύει και τα ψυγεία των βαγονιών του ΟΣΕ. Τα δε γραφεία τελετών δεν προλαβαίνουν να θάψουν τους νεκρούς που μένουν άταφοι για μέρες σε συνθήκες αφόρητης ζέστης και βέβαια με τη μυρωδιά της αποσύνθεσης να είναι ανυπόφορη.
▶ Η χώρα επιστρέφει σε υψηλές αλλά διαχειρίσιμες θερμοκρασίες από τις 28 του μήνα, ωστόσο κόσμος εξακολουθεί να χάνει τη ζωή του.
▶ Την Πέμπτη 30 Ιουλίου, οι εφημερίδες κυκλοφορούν με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.300 και οι 1.115 εξ αυτών είναι στην Αθήνα που πληρώνει το καυσαέριο και την έλλειψη πρασίνου.
▶ Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι οι νεκροί ξεπέρασαν κατά πολύ τους 1.500, ωστόσο το νούμερο δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα για πολιτικούς λόγους.