Κορυφώνεται η αγωνία για τα νέα ευρήματα και την σημερινή ανακοίνωση στην Αμφίπολη
Έτοιμοι να προχωρήσουν τις ανασκαφές τους στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείο στην Αμφίπολη είναι οι αρχαιολόγοι, που έχουν ήδη απομακρύνει τα κομμάτια της σπασμένης μαρμάρινης πόρτας και τους πορόλιθους από το κατεστραμμένο δάπεδο. Σήμερα νέα ανακοίνωση για τα ευρήματα στην Αμφίπολη
Η αγωνία κορυφώνεται για το τι μπορεί να βρίσκεται κάτω από τα συσσωρευμένα χώματα καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν υπολείμματα κλίνης ή θρόνου. Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκεί ήταν θαμμένο κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο, καθώς η πολυτέλεια και το μέγεθός του δεν ταιριάζουν με τους απλούς μακεδονικούς τάφους στη γύρω περιοχή. Ο επίτιμος καθηγητής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επί 35 χρόνια ανασκαφέας στην αρχαία Νεμέα, Στέφανος Μίλερ εκτιμά ότι εκεί μπορεί να είναι θαμμένος ο ναύαρχος Νέαρχος επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο αρχαιολόγος Κώστας Σαββόπουλος μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” υποστήριξε ότι αν δεν βρεθούν συγκεκριμένα στοιχεία είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα για την ταυτότητα του νεκρού.
Οι αρχαιολόγοι θα προχωρούν πολύ προσεκτικά βήμα – βήμα προσπαθώντας να ανακαλύψουν μέσα στο χώμα οτιδήποτε θα μπορούσε να τους βοηθήσει για να δώσουν απαντήσεις στα μυστικά που κρύβει ο αρχαίος τάφος.
Σήμερα Τρίτη, 28.10.2014 και ώρα 16.00 θα γίνει νέα ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα τελευταία νέα από την ανασκαφή στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη . Η ενημέρωση θα γίνει στο Μουσείο της Αμφίπολης.
O χημικός μηχανικός Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος μάλιστα είναι συντηρητής αρχαιοτήτων και πρώην επικεφαλής του “Κέντρου Λίθου” του Υπουργείου Πολιτισμού μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης ΤV 100 σχετικά με το τι μπορεί να έχει προκαλέει τις καταστροφές στο Ταφικό μνημείο ανέφερε: «Σ’ ένα ισχυρό τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό στα τέλη του 6ου μετά Χριστόν οφείλεται η μεταφορά της άμμου. Αφορμή αυτού του προβληματισμού αποτέλεσε μη γκραβούρα γάλλου περιηγητή Espirt Mariet Coysinery που απεικονίζει την περιοχή της Αμφίπολης το 1831. Εκεί φαίνεται καθαρά ότι η λίμνη Κερκινίτιδα έφτανε μέχρι την είσοδο του τάφου που είναι σήμερα. Η λίμνη φαίνεται ως παρακλάδι του Στρυμόνα. Μελετώντας την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τα φυσικά φαινόμενα έπαιξαν σημαντικό ρόλο πριν από χιλιάδες χρόνια».
O συντηρητής αρχαιοτήτων Νίκος Μπελογιάννης εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση του μνημείου οφείλεται στον σεισμό 6,8 ρίχτερ που έγινε το 597 επί αυτοκράτορος Μαυρικίου με επίκεντρο την Αμφίπολη ο οποίος άλλαξε την κοίτη του Στρυμόνα και πλημμύρισε ολόκληρη την περιοχή. Έτσι ο τάφος βρέθηκε κάτω από το νερό και άρχιζε να συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες άμμου.
«Τα ορμητικά νερά μπήκαν μέσα στο μνημείο και κάποια στιγμή ο τάφος ήταν πνιγμένος. Το 1830 η στάθμη των νερών είχε κατέβει αρκετά ενώ τα αποξηραντικά έργα επανέφεραν τον Στρυμόνα στην αρχαία κοίτη του. Έως τότε το νερό και η άμμος αποτελούσαν μια προστατευτική ασπίδα για το εσωτερικό του μνημείου. “Ολα τα γλυπτά που δεν ήταν μέσα στο νερό έπαθαν διάβρωση ενώ τα μέρη του σώματος τους που ήταν πλημμυρισμένα άντεξαν στον χρόνο».
Πηγή:dikaiologitika.gr