Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε σε κατοίκους και επισκέπτες η παρουσία καφέ και κόκκινων κηλίδων στη θάλασσα της Νέας Μάκρης, κυρίως στο τμήμα που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο «Νηρεύς». Ωστόσο, δε συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος για να ανησυχούμε πραγματικά, αφού για την εικόνα που βλέπεται δεν ευθύνεται άμεσα κάποιο… ανθρώπινο χέρι αλλά η ίδια η φύση.

Τι συμβαίνει;

Όλα οφείλονται στο φαινόμενο της «Ερυθράς παλίρροιας» ή πιο… επιστημονικά στο φαινόμενο «Algal Blooms», δηλαδή στην άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα. Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών.

Στην Ελλάδα το πιο γνωστό παράδειγμα ερυθράς παλίρροιας είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα του Θερμαϊκού κόλπου, με πρώτη εμφάνιση το 1988 και πιο πρόσφατη τη φετινή, τον Απρίλιο του 2018.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Φυτιάνος: «Μας ″επισκέπτεται″ (το φαινόμενο) δύο φορές τον χρόνο: την άνοιξη και το φθινόπωρο, διαρκεί δύο με τρεις εβδομάδες και θα κάνει τον κύκλο του».

Θέλει προσοχή!

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η εικόνα που συναντάμε στη θάλασσα της Νέας Μάκρης οφείλεται στην άνθιση φυτοπλαγκτού και δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αλλά οφείλει να μας προειδοποιήσει για κάτι… Κι αυτό είναι το σημαντικό! Γιατί για να έχουμε το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας», κάπως βάλαμε το… χεράκι μας και δημιουργήσαμε ένα πιο «φιλικό» περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Αστικά λύματα και γεωργικά λιπάσματα που καταλήγουν, ακόμη και χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία, στη θάλασσα είναι οι κύριοι λόγοι που προκαλούν εύτροφο περιβάλλον, όπου οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πλεόνασμα τροφής, και σε συνδυασμό με άλλες ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη, ηλιοφάνεια) και φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (μικρό βάθος, μικρός ρυθμός ανανέωσης νερού), πληρούνται ικανές προϋποθέσεις για να υπάρξει φυτοπλαγκτική άνθιση.

Κοινώς, ναι μεν δεν ανησυχούμε, αλλά…