Γράφει ο Μάκης Κουλουμπής
Μόλις λίγες μέρες απομένουν μέχρι τις Ευρωεκλογές που φέτος πραγματοποιούνται μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον, με την Ευρώπη να καλείται να θωρακίσει τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις της, φορτωμένη με πρωτόγνωρες προκλήσεις και απειλές. Κι όμως, παρότι στο Ευρωκοινοβούλιο συζητιούνται και παίρνονται αποφάσεις που επηρεάζουν, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%, τη ζωή και την καθημερινότητά μας, κάτι που ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν, κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις, αλλά και στη συνείδηση των Ελλήνων ψηφοφόρων, παραμένει το τι ποσοστά θα πάρουν τα κόμματα, ποιο από αυτά θα βγει δεύτερο ή τρίτο και παραδόξως ποιων celebrities παίζεται η εκλογή στην Ευρωβουλή.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και όχι μόνο. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επενδύσεις, την αγροτική ανάπτυξη, τη βιομηχανία, το εμπόριο και την ενέργεια επηρεάζουν συνολικά την εθνική μας πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και από τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της εξαρτώνται σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα για την Ελλάδα, όπως τα ΕΣΠΑ. Παράλληλα εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι για την προώθηση κοινωνικών ζητημάτων, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και κάθε μορφής πολιτική κατεύθυνση και διαμόρφωση νομοθεσίας που επηρεάζει τη χώρα μας και όλες τις χώρες μέλη.
Μέσα σε αυτή τη λογική, καταλαβαίνει κανείς πόσο σοβαρό είναι, στις μεθαυριανές Ευρωεκλογές, το ποιοι τελικά θα μας εκπροσωπήσουν σ’ αυτόν τον δύσκολο, δύσβατο και ορισμένες φορές επικίνδυνο στίβο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Καταλαβαίνει κάποιος ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να υποβαθμίζεται το κύρος τους είτε απλά απέχοντας είτε παίρνοντάς τις ακόμα και… στην πλάκα. Κι αυτό το τονίζω, γιατί το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην… αγορά, δυστυχώς, κάπως έτσι προδιαγράφεται. Οι εκλογές αυτές δεν αποτελούν ένα γκάλοπ, μια καταμέτρηση της εκλογικής δύναμης κάθε κόμματος ή μια γενική πρόβα για τις εθνικές εκλογές, ούτε γίνονται απλά για δημιουργία εντυπώσεων. Επίσης, η θέση κι ο ρόλος του κάθε Ευρωβουλευτή απαιτεί μόρφωση, γνώσεις, εμπειρία, δεξιότητες και βαθιά πολιτική κουλτούρα. Και κάτι τέτοιο πρέπει να το δούμε σοβαρά πριν κάνουμε τις επιλογές μας.
Κι όμως, ό,τι και να λέμε, βλέπουμε καθαρά τη συμπεριφορά των περισσότερων κομμάτων που ανάμεσα σε ικανούς επιστήμονες και γνώστες της ευρωπαϊκής κουλτούρας, έχουν επιλέξει κι αρκετούς αναγνωρίσιμους στο ευρύ κοινό υποψηφίους. Αυτούς που στα… νεοελληνικά ονομάζουμε celebrities. Κι έτσι μέσα στα ψηφοδέλτια υπάρχουν άτομα της τηλεόρασης και της showbiz, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ολυμπιονίκες, πρώην αθλητές, δημοσιογράφοι, μοντέλα, πανελίστες κι έναν σορό άλλα αναγνωρίσιμα πρόσωπα αμφιβόλων γνώσεων και εμπειριών, που ο πρότερος κοινωνικός βίος τους, όπως δείχνουν οι μετρήσεις προτιμήσεων του κοινού, τους δίνει και εισιτήριο για τις Βρυξέλλες. Μήπως, όμως, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο; Ασφαλώς κι όχι, αφού τα κόμματα σχεδόν πάντα επέλεγαν να συμπεριλάβουν τέτοιους υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά τους. Κι αυτό έχει να κάνει με πολλαπλούς παράγοντες που αφορούν τη στρατηγική τους, την επικοινωνία τους και την απήχησή τους στο ευρύ κοινό.
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η ικανότητα των celebrities να προσελκύουν ψηφοφόρους. Οι διάσημοι υποψήφιοι έχουν ήδη μια αναγνωρισμένη δημόσια εικόνα και συχνά διαθέτουν ένα μεγάλο κοινό θαυμαστών που τους ακολουθεί πιστά. Αυτή η αναγνωρισιμότητα μεταφράζεται σε ψήφους, καθώς οι ψηφοφόροι νιώθουν μια σύνδεση με τον κάθε celebrity λόγω της δημόσιας παρουσίας του. Η συγκεκριμένη επιλογή δίνει επίσης στα κόμματα την ευκαιρία να αυξήσουν την προβολή τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφού οι διάσημοι υποψήφιοι τραβούν την προσοχή των δημοσιογράφων, εξασφαλίζοντας περισσότερη κάλυψη και προβολή. Στη λογική πάντα ότι συχνά διαθέτουν ισχυρές δεξιότητες επικοινωνίας και είναι εξοικειωμένοι με τη δημόσια ομιλία και την αλληλεπίδραση με το κοινό.
Οι celebrities συχνά συμβολίζουν επιτυχία, αναγνώριση και κύρος. Η συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια μπορεί να ενισχύσει το κύρος του κόμματος και να δώσει την εντύπωση ότι προσελκύει επιτυχημένους κι επιδραστικούς ανθρώπους. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την εικόνα του κόμματος και να το καταστήσει πιο ελκυστικό, κυρίως στους νέους και αδιάφορους ψηφοφόρους που αναζητούν κάτι διαφορετικό, δείχνοντας ότι είναι μοντέρνα και προσγειωμένα στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις. Βλέποντας τα κόμματα ότι μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων δείχνουν αποξενωμένοι από την παραδοσιακή πολιτική, η παρουσία ενός αγαπημένου celebrity μπορεί να τους παρακινήσει να συμμετάσχουν στις εκλογές και να τους προσελκύσουν.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, βλέπουμε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνολική ποιότητα της εκπροσώπησής μας στο Ευρωκοινοβούλιο τη φέρουν τα ίδια τα κόμματα, το καθένα για δικούς του λόγους. Σε όλους εμάς μένει να καταλάβουμε επιτέλους τι σημαίνει Ευρωκοινοβούλιο, να ψαχτούμε λίγο περισσότερο και να μη φτάσουμε… ελαφρά τη καρδία στις κάλπες. Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με τη Eurovision ούτε με το Survivor…