Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια βόλτα… οπουδήποτε για να διαπιστώσεις ότι στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής ζουν εκατοντάδες αδέσποτα. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε όλη την Ελλάδα, ισχύει και για τους δύο δήμους μας και μάλιστα σε αυτόν του Μαραθώνα, η κατάσταση λόγω ιδιαιτεροτήτων είναι χειρότερη από άλλες πόλεις.
Φιλόζωοι, οργανώσεις και αρμόδιες αρχές καταβάλλουν προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, αλλά συχνά αυτό γιγαντώνεται και λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποκλειστική ευθύνη των ιδιοκτητών που εγκαταλείπουν ζώα κι αυτά στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται. Αν μη τι άλλο, υπάρχει κι ένα θετικό νέο. Κι αυτό είναι ότι σε Ραφήνα-Πικέρμι «τρέχει» ήδη το πρότζεκτ κατασκευής Δημοτικού Καταφύγιου, ενώ και στον Δήμο Μαραθώνα γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν πόροι για τον ίδιο σκοπό.
Στέργιος Τσίρκας: Απάντηση μέσα στο καλοκαίρι και προχωράμε
Ο Δήμος Μαραθώνα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα εδώ και χρόνια. Κάτι η νοοτροπία πολλών κτηνοτρόφων, κάτι το γεγονός ότι μιλάμε για έναν δήμο 226 τετρ. χιλιομέτρων, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, όσο κι αν κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες από τη Φιλοζωική ή από δημότες, που φιλοξενούν, ταΐζουν και περιποιούνται αρκετά σκυλιά στους ιδιόκτητους χώρους τους.
«Το ζήτημα των αδέσποτων μάς βασανίζει από το ξεκίνημα της θητείας μας. Έχουμε τρέξει προγράμματα στείρωσης, έχουμε κάνει προσπάθειες να περιορίσουμε τον αριθμό, αλλά είναι σαν να κόβεις ένα κεφάλι και να πετιούνται δέκα. Ειδικά στο τέλος κάθε καλοκαιριού, ο αριθμός εγκατάλειψης ζώων αυξάνεται δραματικά», λέει στη MP ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.
Ο Δήμος δεν έχει αυτή τη στιγμή χώρο φιλοξενίας, αλλά έχει γίνει μια πρώτη προσπάθεια εξασφάλισης πόρων μέσω προγράμματος του «Πράσινου Ταμείου».
«Αφορά ένα καταφύγιο για 80 με 100 ζώα με το έργο να έχει προϋπολογισμό περίπου 600.000 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα προέρχεται από το “Πράσινο Ταμείο” και το υπόλοιπο από δικούς μας πόρους. Περιμένουμε την απάντηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Αν είναι θετική, το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσουμε τον χώρο. Θεωρώ ότι σε βάθος διετίας-τριετίας από τη στιγμή που θα χρηματοδοτηθούμε και θα οριστικοποιήσουμε το μέρος, θα έχουμε καταφύγιο. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει εκτός των άλλων και Δημοτικό Κτηνιατρείο».
Ευάγγελος Μπουρνούς: Υπερσύγχρονο καταφύγιο μέχρι το τέλος του 2022
Από πλευράς διαχείρισης αδέσποτων, η Ραφήνα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από Νέα Μάκρη και Μαραθώνα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ήδη λειτουργεί καταφύγιο, οπότε αρκετά από τα ζώα που βρίσκονται στον δρόμο, έχουν ένα μέρος να φιλοξενούνται μέχρι να υιοθετηθούν. Ο δεύτερος, ότι δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα με βοσκούς που να εγκαταλείπουν μαζικά ζώα, τα οποία μάλιστα δεν είναι και εύκολο να βρεθούν, όπως συμβαίνει με πολλά αδεσποτάκια σε Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα.
Στο ήδη υπάρχον καταφύγιο φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 100 με 110 σκυλιά και παρότι γίνεται αρκετά καλή δουλειά, αποτελούσε προτεραιότητα για τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου να φτιαχτεί ένα νέο, πιο σύγχρονο και αδειοδοτημένο.
«Είναι αλήθεια ότι η υπάρχουσα εγκατάσταση λειτουργεί με μεγάλη αγάπη. Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στο ότι ο τότε Δήμος Ραφήνας δεν είχε ολοκληρώσει τις εργασίες αδειοδότησης. Κάναμε, λοιπόν, μια καινούργια προσπάθεια και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος ένα νέο καταφύγιο με μελέτη προϋπολογισμού 1 εκατ. και μάλιστα το έργο δημοπρατήθηκε με 45% έκπτωση.
Το καταφύγιο θα βρίσκεται εντός δημοτικού ακινήτου στην περιοχή Μάνδρας – Διάκου, μακριά από οικιστικό ιστό, παρότι το νέο νομοσχέδιο επιβάλλει τα καταφύγια να φτιάχνονται εντός οικιστικού ιστού για να εξοικειώνεται ο κόσμος με τα ζώα», λέει στη MP ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, συμπληρώνοντας ότι «ήδη έχει γίνει ο βασικός σκελετός, αλλά μια προσφυγή κατοίκου μάς ανάγκασε να σταματήσουμε προσωρινά τα έργα, τα οποία εκτιμώ ότι θα επανεκκινήσουν εντός Ιουνίου με την επανέκδοση άδειας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του 2022 ο Δήμος θα έχει στη διάθεσή του το νέο καταφύγιο».
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρνούς, τα ζώα που θα μπορούν να φιλοξενηθούν θα είναι λιγότερα συγκριτικά με σήμερα, μια και προβλέπεται ως αριθμός τα 80. «Θα είναι, ωστόσο, πολύ πιο ολοκληρωμένο υπό την έννοια ότι θα υπάρχουν αποθήκες για τροφές, αύλειος χώρος για να περνούν τα ζώα χρόνο εκεί κάνοντας και εκπαίδευση, παρασκευαστήριο γευμάτων, ιατρείο και χώρος νοσηλείας για ζώα που δεν ζουν στο καταφύγιο, αλλά χρήζουν θεραπείας.
Εκεί θα δέχονται τις πρώτες βοήθειες και θα υπάρχει, βέβαια, και συνεργασία με κτηνιατρεία, αν το περιστατικό είναι σοβαρό. Για τα ζώα που θα φιλοξενούνται, τέλος, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τη Φιλοζωική “Πήγασος”, ώστε να προωθούνται για υιοθεσίες».