Η Google απονέμει 20,4 εκατ. ευρώ σε ευρωπαϊκούς ειδησεογραφικούς οργανισμούςΤο Ταμείο Καινοτομίας Digital News Initiative, μια συνεργασία μεταξύ της Google και των εκδοτών στην Ευρώπη, που αποσκοπεί στην προώθηση νέων τεχνολογικών λύσεων στο πεδίο της δημοσιογραφίας, ανακοίνωσε τους αποδέκτες του τέταρτου γύρου χρηματοδότησης.

Πρόκειται για 120 προτάσεις από 26 ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν χρηματοδότηση 20,4 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουν έργα δημοσιογραφικής καινοτομίας. Μετά και το νέο γύρο, το μέχρι σήμερα συνολικό ποσό χρηματοδότησης από το Ταμείο ανέρχεται στα 94 εκατ. ευρώ.

Τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται

Τα μεγάλα έργα που αποκόμισαν και μεγάλη χρηματοδότηση περιλαμβάνουν: την Go Digital, μια νέα πλατφόρμα ειδήσεων που αναπτύχθηκε από την Impresa στην Πορτογαλία για να παρέχει τοπικές και περιφερειακές αγορές με μια κοινή λύση για τη νομισματοποίηση του ψηφιακού τους περιεχομένου. Την Soldr, μια υπηρεσία της σουηδικής Mittmedia η οποία θα χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα δεδομένα από την αλληλεπίδραση (στο περιεχόμενο που ενδιαφέρει τους χρήστες) και θα εφαρμόσει την μηχανική μάθηση για να προχωρήσει στη δημιουργία πιο εξατομικευμένων προϊόντων περιεχομένου. Επίσης, το Smarter Paywall της γαλλικής Le Parisien, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της εύρεσης και της κατανάλωσης τοπικών ειδήσεων, αλλά και στη δημιουργία διαφορετικών μοντέλων μέτρησης των ενδιαφερόντων για κάθε τύπο αναγνώστη.

Από ελληνικής πλευράς, χρηματοδότηση 50.000€ λαμβάνει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για το έργο «Check-it: Clearly Visualizing Fake News on Social Media» («Έλεγξέ το: Απεικονίζοντας καθαρά τις ψεύτικες ειδήσεις στα social media»).