Γράφει η Καλέμη Ευαγγελίας – Παιδίατρος

Το Φθινόπωρο με την αλλαγή του καιρού, την έντονη υγρασία αλλά και την επιστροφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, δημιουργούνται οι καταλληλότερες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό και την μετάδοση των ιών. Αυτό που αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού δεν είναι το κρύο και η υγρασία, αλλά ο συγχρωτισμός μέσα σε σπίτια, παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Πιο ευάλωτα, λόγω της μη επαφής τους με πολλούς ιούς , είναι τα παιδιά που πάνε για πρώτη φορά σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο.

Οι ιοί που απασχολούν την περίοδο αυτή, είναι κυρίως οι ρινοιοί και η γρίπη. Οι ρινοιοί προκαλούν συνήθως το κοινό κρυολόγημα με ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμο, βήχα και μερικές φορές χαμηλό πυρετό.

Ενώ ο ιός της  γρίπης παρουσιάζεται με εντονότερα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, αρθραλγίες , μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρινική  συμφόρηση,  βήχα και διαρκεί περισσότερες ημέρες από το κοινό κρυολόγημα.

Οι ιοί βρίσκονται παντού. Επιβιώνουν σε μια επιφάνεια (παιχνίδι, πάγκος, πόμολα πόρτας) από μερικές ώρες μέχρι ημέρες. Άκουμπώντας το παιδί σε μια επιφάνεια, θα μεταφέρει τον ιό στα χέρια του και από κει στα μάτια, τη μύτη, το στόμα. Η πιο εύκολη μετάδοση βέβαια είναι με το φτέρνισμα, το βήχα, τις άλλες εκκρίσεις.

Πρακτικές θωράκης της άμυνας του οργανισμού

Καλός ύπνος και σωστή διατροφή ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού απέναντι στους ιούς. Βρέφη,  νήπια και παιδιά, χρειάζονται κατά μέσο όρο περίπου, 10 ώρες ύπνου καθημερινά. Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, (φρούτα και λαχανικά), Ω3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι το σημαντικότερο για την άμυνα του οργανισμού μας.

Τι αποφεύγουμε

Χώρους με συνωστισμό.
Την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.
Να  στείλουμε το παιδί στο σχολείο, όταν είναι αδιάθετο. Διατρέχει κίνδυνο να επιδεινωθεί η υγεία του αν προσβληθεί από άλλο ιό, αλλά να κολλήσει και άλλα παιδιά.
Την επαφή τους με αρρώστους. Προστατεύουμε κυρίως νεογνά και βρέφη
Καλός αερισμός, απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων και  διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας γύρω στους 19-20οC
Για τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους σε μερικές ημέρες. Αντιβιοτικά στις  ιώσεις δεν χορηγούνται.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας

Να πλένουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι, όταν επιστρέφουν από το σχολείο ή εξωτερικούς χώρους, πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
Φτερνιζόμαστε σε χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα μας ,πετάμε το χαρτομάντιλο στον κάδο και πλένουμε τα χέρια μας.
Δεν ακουμπάμε τα βρώμικα χέρια μας στο στόμα, τη μύτη, τα μάτια μας.
Δεν μοιραζόμαστε ποτήρια, παγούρι, πετσέτες, μαχαιροπήρουνα με άλλα παιδιά.

Αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων

Ξεκούραση, καλή διατροφή, αντιπυρετικά σε περίπτωση πυρετού και όταν δεν υποχωρεί εύκολα, χλιαρό μπάνιο. Η κατανάλωση πολλών υγρών και ο καλός καθαρισμός  της μύτης με τον ορό, ειδικά για τα βρέφη και νήπια, είναι το καλύτερο “αντιβηχικό” , γιατί βοηθάει στην απομάκρυνση της βλέννας και των  εκκρίσεων, που είναι η κύρια αιτία του βήχα.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα ή ο πυρετός ιδιαίτερα υψηλός, η καλή επικοινωνία με τον παιδίατρο, ίσως και η επίσκεψη σ’ αυτόν , είναι οι ενδεικνυόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προηγούμενο άρθροΤο σύνδρομο της «άδειας φωλιάς»
Επόμενο άρθροο μνημόνιος Σεπτεμβρίου