του Στέλιου Πλακίτση
Το 1986, έτος Παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ αφού πήρε πάλι τις εκλογές του 1985. Είναι η δεκαετία που άρχισε με θρίαμβο για το ΠΑΣΟΚ και τέλειωσε με παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Τον Οκτώβριο του 1986 έγιναν εκλογές για τον Ο.Τ.Α.
Στον Μαραθώνα, ο εν ενεργεία Κοινοτάρχης έχει «Δέσει τον γάϊδαρό του», όπως λέει και ο λαός. Και αυτό εξ αιτίας της αναγγελίας που έκανε ο Νέος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είπε πως οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που πρόσκεινται φιλικά στη Ν.Δ, έχουν το χρίσμα αυτοδικαίως! Αυτή την εποχή οι εκλογές στους Δήμους είναι πολιτικοποιημένες. Ακόμη και στις πιο μικρές Κοινότητες οι υποψήφιοι ήθελαν «Χρίσμα» ορολογία ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά ένα Ανοιξιάτικο απόγευμα του Μαίου του 1986, η Τοπική Επιτροπή της Ν.Δ του Μαραθώνα, έλαβε Fax από την Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ, σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα να βρίσκονται στα Γραφεία της Κλαδικής των Ο.Τ.Α. Στην οδό Αρματωλών και Κλεφτών, στην Αθήνα, να συνεδριάσουν υπό τον Τζανή Τζανετάκη. Ήταν ο υπεύθυνος του Κόμματος της Ν.Δ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην Επιτροπή Μαραθώνος ήμουν τότε Πρόεδρος. Ειδοποίησα όλα τα μέλη της Επιτροπής για το καθορισμένο ραντεβού που είχε προγραμματιστεί. Η Επιτροπή, προεδρεύοντος του Τζανή Τζανετάκη, μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε οι έξι από τους εννιά Συμβούλους να στηρίξουν τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, μειοψηφούντος του υπογράφοντος και δύο ακόμη Συμβούλων της ΤΕ της Ν.Δ Μαραθώνος.
Το βράδυ μετέδωσαν το νέο αυτό αποτέλεσμα στον «Αλέξανδρο», αλλά εις μάτην!!! Διότι έβλεπε εκείνο το βράδυ ΡΟΖ όνειρο. Σε λίγες μέρες στις Κυριακάτικες εφημερίδες πού κυκλοφορούσαν, όλοι έκπληκτοι είδαν και διάβασαν ότι αρεστός της Ν.Δ ήταν ο Αντιπτέραρχος Γιάννης Μπέκας. Τότε οι θερμόαιμοι οπαδοί της Ν.Δ και φίλοι του «Αλέξανδρου» έσπασαν την πρόσοψη και την πινακίδα των Γραφείων της ΤΕ της Ν.Δ.
Ο Γιάννης Μπέκας, «γέννημα θρέμα» του Μαραθώνος, με ένα πλούσιο βιογραφικό σημείωμα και με μια λαμπρή καριέρα ως ΙΚΑΡΟΣ και Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ήθελε να υπηρετήσει την Πάτρια Γη των Προγόνων του και τον Ιστορικό Μαραθώνα. Η αποδοχή από το Εκλογικό Σώμα ήταν στην πλειονότητα υπέρ αυτού του νέου προσώπου που συγκέντρωνε τα πιο πολλά θετικά σημεία για την απόφαση που πήρε.
Εντελώς νέο σκηνικό σε αυτές τις Εκλογές. Ο «Αλέξανδρος» ήδη έχει «Μπαγιατέψει». Τα σημάδια και τα μηνύματα που έρχονται είναι σχεδόν αρνητικά. Δυσκολεύεται να καταρτίσει Συνδιασμό. Το οποιοδήποτε πρόσωπο λέει Ο.Κ. Διαπραγματεύεται πολλά πράγματα. Η προεκλογική του πορεία έχει δύσκολη προσγείωση, από αυτή του πεπειραμένου πιλότου που η Απογείωση ήταν επιτυχέστατη.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει στο ενεργητικό του περίπου δέκα χιλιάδες (10.000) ώρες πτήσεων! Αυτό αποτελεί ξεχωριστό ρεκόρ για τέτοιους ριψοκίνδυνους πιλότους που φέρουν επάξια στο Στήθος τους την «ΛΕΥΚΗ ΠΟΥΛΑΔΑ».
Τρίτος Συνδιασμός είναι του Χρήστου Μερκούρη. Γνώστης του αντικειμένου αφού εχρημάτισε από το 1960 έως το 1986 επί κεφαλής της τότε Κοινότητος του Μαραθώνος και αργότερα του Δήμου Παιανίας, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Είχε «μεράκι» από το 1959 όταν αποφάσισε να πολιτευτεί ως Κοινοτάρχης Μαραθώνος. Το είχε όραμα. Τώρα, με την τεράστια πείρα που είχε αποκτήσει ως Γραμματέας των ΟΤΑ που ανέφερα, ήθελε και αυτός να υπηρετήσει τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Φτάνουμε στον τρίτο Συνδυασμό. Αυτόν που αναμενόταν να πάρει το «Χρίσμα» από το Κυβερνόν Κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο Παρασκευάς Χρυσίνας όσο και ο Κώστας Γιαννούρης που είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προηγούμενες Εκλογές του 1982, όπως ήδη λένε οι ψίθυροι λένε, έχουν ήδη απενεργοποιηθεί. Δεν είναι δυνατόν όμως το Κυβερνόν Κόμμα να μην έχει «Χρισματούχο» υποψήφιο Κοινοτάρχη για τον Μαραθώνα. Έτσι επιστρατεύθη ο Αγροτικός Συνδικαλιστής Αριστοτέλης Σάμιος, στον οποίο ανέθεσαν να καταρτίσει Συνδυασμό από τα μέλη του εδώ Τοπικού Γραφείου και τους οπαδούς.
Και τώρα μπήκανε στην «ΙΣΑΔΑ» τέσσερις Συνδυασμοί ξεκινώντας από την αφετηρία. Στο προβάδισμα του Μαραθωνίου Εκλογικού Αγώνα παίρνει κεφάλι ο Πτέραρχος. Με την επιτυχέστατη απογείωση που έκανε, είχε, όπως ήταν φυσικό, ακόμη πιο καλή προσγείωση και μέσα από το αεροσκάφος βγαίνουν οι πέντε του νέοι Σύμβουλοι: Ο Βασίλης Δημητρακόπουλος που μαζί με τον Γιάννη Κάκαρη είχαν κάνει την τέταρτη κατα σειρά μεταγραφή. Ο Σωτήρης Μακροδημήτρης, ο Θεόδωρος Ελευθερίου και συμπληρώνοντας το πλήρωμα του αεροσκάφους, η εκπρόσωπος του ωραίου φύλλου, Ελένη Χαλδούπη Γεραμάνη.
Η αρχή του τέλους του «Αλέξανδρου» έφτασε έχοντας ισοπαλία στην πολιτική του πορεία 2-2. Δύο ήττες, δύο νίκες. Παρόλα αυτά θα τολμήσει ακόμα μια αναμέτρηση αφού θα σταθμίσει την τετραετία που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του 1987. Όμως ο «Αλέξανδρος» δεν άντεξε την ήττα που υπέστη και στην θεσμική ορκομωσία δεν παραβρέθηκε. Ορκίστηκε αργότερα με τον έταιρό του Σύμβουλο, Αντώνη Αμπάλα. Δεν έφθανε μόνο αυτό, κατά τη διάρκεια της τετραετίας η εμφάνισή του στο Κοινοτικό Συμβούλιο μαζί με τον συνάδελφό του Αμπάλα ήταν πολύ αραιή ως μηδαμινή.
Τρίτη παράταξη η Πράσινη ομάδα με μοναδικό Εκλεγμένο τον επί κεφαλής του Συνδυασμού, Αριστοτέλη Σάμιο. Το δυστύχημα ήταν η μη εκπροσώπηση, έστω και του αρχηγού, του τέταρτου Συνδυασμού, Χρήστου Μερκούρη, λόγω του νόμου που ίσχυε τότε.
Η νέα Κοινοτική Αρχή υπό τον Γιάννη Μπέκα ανέλαβε τα καθήκοντά της την 1η Ιανουαρίου του 1987. Για τη δραστηριότητά της θα αναφερθούμε στο προσεχές φύλλο. Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι με αυτές τις Εκλογές τελειώνει η Ιστορία της Κοινότητος του Μαραθώνος, η οποία ιδρύθηκε με το υπ΄αριθ 262 Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Α της 31ης/1/1912. Προήλθε δε από τον καταργημένο Δήμο Μαραθώνος, ο οποίος είχε δημιουργηθεί με το 17ο Βασιλικό Διάταγμα της 1ης/10/1835. Είχε δημοσιευτεί στο υπ΄αριθ. 17 ΦΕΚ της 11ης/11/1835.
Μετά την κατάργηση της εν λόγω Κοινότητας ιδρύεται και πάλι ο Νέος Δήμος Μαραθώνος, με το 591 Προεδρικό Διάταγμα Άρθρο 1 της 31ης/12/1989. Δημοσιεύτηκε στο υπ΄αριθ. 251 ΦΕΚ, τεύχος Α. Με αυτή την κρίσιμη απόφαση της κατάργησης της Κοινότητος του Μαραθώνος από 1ης/1/1990, έχουμε τον πρώτο Δήμαρχο Γιάννη Μπέκα και τον τελευταίο Κοινοτάρχη, πάλι τον Γιάννη Μπέκα, και μέχρι τις νέες εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 1990.
Δια την πορεία της Κοινότητος Μαραθώνος των 78 χρόνων από της ιδρύσεώς της και τους Κοινοτάρχες που πέρασαν, θα ασχοληθούμε σε ξεχωριστό ρεπορτάζ. Όμως δια τις πρώτες δημοτικές εκλογές του 1990, θα αναφερθούμε στο προσεχές φύλλο της Marathon Press.
Λεζάντα: «Ο Τελευταίος Κοινοτάρχης και ο Πρώτος Δήμαρχος Μαραθώνος:
Γιάννης ΄Μπέκας. Από 1/1/1987 έως 31/12/1994.