Μάρτης! Ο μήνας των παροιμιών, ο μήνας της Σαρακοστής, ο μήνας με το βραχιολάκι του. Αυτή η κόκκινη κλωστή που βάζουμε την 1η του Μάρτη, είναι μια συνήθεια που έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα του πρώτου μήνα της άνοιξης.

Η ιστορία ξεκινά από τα Ελευσίνια Μυστήρια στην Αρχαία Ελλάδα, όπου οι συμμετέχοντες – μύστες- συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν «Μάρτη» και μάλιστα οι κοπέλες στόλιζαν με «Μάρτη» και το άγαλμα της Αθηνάς. Σύμφωνα με τον Παυσανία όταν τελείωνε ο μήνας έπλεναν την κόκκινη κλωστή στον Ιλισσό και την έκρυβαν για τον άλλο χρόνο. Έτσι η κλωστή πήγαινε από γενιά σε γενιά και όσο πιο παλιά ήταν τόσο πιο γούρικη θεωρείτο. Το έθιμο διατηρήθηκε από τους Βυζαντινούς και εξαπλώθηκε στα Βαλκάνια.

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά», λοιπόν, το βραχιολάκι με την κόκκινη και λευκή κλωστή, φοριέται την 1η ως τις 31 του Μάρτη κυρίως από τα παιδιά, αφού κατά τη λαϊκή ρήση τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης και γενικότερα από ασθένειες. Με το «Μάρτη» στο χέρι ο ήλιος δεν τα καίει και το «μάτι δεν τα πιάνει». Γενικότερα, όποιος τον φορά προστατεύεται από τις Δρίμες, τις γρουσούζικες μέρες. Έτσι για την αποφυγή της κακοτυχίας οι γεωργοί ντύνουν και τα κλαδιά της τριανταφυλλιάς με κοκκινόλευκη κλωστή ελπίζοντας σε ανθοφορία.

Η κατασκευή του εύκολη και γρήγορη. Στις μέρες μας λίγο πιο επενδυμένη με μάτια και άλλα γούρια για πιο ενισχυμένη δόση..δυο κλωστές στερεωμένες και καλά στριφογυρισμένες υπόσχονται καλότυχο μήνα. Αν δεν το χάσετε, θυμηθείτε να τον κάψετε στη λαμπάδα σας τη Λαμπρή ή κρατήστε το μέχρι να δείτε τα πρώτα χελιδόνια όπως συστήνει ο σοφός λαός!

Προηγούμενο άρθροΑναστασιάδης: «Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ»
Επόμενο άρθροSTARWORDS: Μηνιαίες προβλέψεις Φεβρουάριος