Γράφει η Άλκιστις Μανιάτη, εκπαιδεύτρια σκύλων
Για πολλούς ιδιοκτήτες, το να εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας είναι μία ευχάριστη και διασκεδαστική διαδικασία, που μας φέρνει πιο κοντά στον τετράποδο φίλο μας. Το γεγονός όμως ότι το αντιλαμβανόμαστε εμείς κατά αυτόν τον τρόπο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο μας. Για τα σκυλιά, η διαδικασία της εκπαίδευσης μπορεί να αποδειχτεί αρκετά κουραστική καθώς χρειάζεται να σκεφτούν, να συγκεντρωθούν και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι ζητάμε από αυτά. Επομένως, εμείς σαν όντα με περισσότερη νοημοσύνη θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τα βοηθήσουμε και να τα διευκολύνουμε, κάνοντας την διαδικασία της εκπαίδευσης πιο ευχάριστη και δημιουργική!
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς σαν απλοί ιδιοκτήτες ώστε να επιτύχουμε αυτό τον σκοπό; Όποια μέθοδο εκπαίδευσης και αν επιλέξετε το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι ότι ο σκύλος δεν πρέπει να κουραστεί! Όπως και εμείς πολλές φορές νιώθουμε ότι το μυαλό μας δεν μπορεί να απορροφήσει άλλες πληροφορίες, έτσι και τα σκυλιά δεν μπορούν να αποδώσουν το ίδιο αν κουραστούν. Βέβαια το χρονικό διάστημα που κουράζεται ένας σκύλος σε σχέση με έναν άνθρωπο είναι πολύ διαφορετικό. Στα σκυλιά πρέπει να κάνουμε διάλειμμα περίπου κάθε πέντε λεπτά εκπαίδευσης. Επίσης πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις συνθήκες και το περιβάλλον. Για παράδειγμα αν προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε ένα σκύλο ενώ έχει πολλή ζέστη , είναι λογικό ο σκύλος να κουραστεί γρήγορα και να μην μπορεί να αποδώσει. Άρα πάντα σταματάμε την εκπαίδευση πριν ο σκύλος κουραστεί. Ποτέ δεν θέλουμε ο σκύλος να βαριέται την ώρα που τον εκπαιδεύουμε! Κάντε τον σκύλο σας να θέλει να συνεχιστεί η εκπαίδευση και να είστε εσείς αυτός που θα την σταματήσει και όχι το αντίθετο, δηλαδή να σταματήσετε επειδή ο σκύλος σας βαρέθηκε! Πρέπει η εκπαίδευση να είναι γι’ αυτόν κάτι το οποίο το περιμένει με λαχτάρα και με ανυπομονεσία. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα.
Μία μικρή λεπτομέρεια , η οποία όμως είναι πολύ σημαντική και πρέπει να την έχουμε κατά νου, είναι ότι κάθε «μάθημα» πρέπει να τελειώνει με μία επιτυχία για τον σκύλο. Με λίγα λόγια το τελευταίο πράγμα που θα του ζητάμε να κάνει, πρέπει να είναι κάτι που ξέρουμε ότι θα το πετύχει, ή το ξέρει καλά, ή ότι του αρέσει να το κάνει. Έτσι ο σκύλος δεν θα απογοητεύεται και η εκπαίδευση θα τελειώνει ευχάριστα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο χτίζουμε ταυτοχρόνως και την αυτοπεποίθηση του σκύλου μας όπως θα κάναμε και με ένα μικρό παιδί.
Ένας επιπλέον παράγοντας υψίστης σημασίας, είναι η ικανότητα να «αυξομειώνουμε» την ένταση της δυσκολίας σε μία άσκηση. Παραδείγματος χάριν δεν αρκεί ο σκύλος μας να ξέρει να εκτελεί μία εντολή μόνο μέσα στο σπίτι αλλά και έξω. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε σε θέση να κρίνουμε πότε πρέπει να ανεβάσουμε τα κριτήρια και να δυσκολέψουμε τον σκύλο μας, ώστε να ανταποκρίνεται και σε πιο απαιτητικές καταστάσεις. Μην μένετε στάσιμοι, βάλτε στόχους! Είναι σαν να πηγαίνετε για γυμναστική και επί ένα μήνα ο προπονητής σας να σας κάνει τις ίδιες ασκήσεις… Πόσο γρήγορα θα βαριόσασταν;
Κανείς ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι η εκπαίδευση του σκύλου σας είναι μια εύκολη διαδικασία, απαιτεί χρόνο, επιμονή και συνεχή προσπάθεια καθώς δεν τελειώνει ποτέ. Οι καρποί μίας δύσκολης προσπάθειας όμως είναι γλυκύτεροι. Ότι σπείρετε, θα θερίσετε και επειδή η εκπαίδευση είναι μία δίοδος επικοινωνίας με τον σκύλο σας, αξίζει να της δώσουμε την σημασία που της αρμόζει.