Γράφει ο Νικόλας Βαλής

30.000 Επισκέπτες από 80 χώρες του κόσμου, 14.000 Πρόσκοποι, 300 Δημοσιογράφοι και ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων επισκέφτηκαν τον Μαραθώνα από 1 έως 11 Αυγούστου του 1963.

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ημέρα που η πόλη του Μαραθώνα υποδέχτηκε το 11ο  Παγκόσμιο Τζάμπορη. Για 11 ημέρες η καρδιά του παγκόσμιου Προσκοπισμού χτυπούσε στο τότε χωριό του Μαραθώνα.

Αξίζει να θυμηθούμε κάποια στοιχεία αυτής της ιστορικής στιγμής για την πόλη μας. Για τη συμμετοχή τους στο Τζάμπορη, οι πρόσκοποι-κατασκηνωτές στοίχησαν στην οικονομία των χωρών τους 10 εκατομμύρια δολάρια. Στην Ελλάδα οι πρόσκοποι-κατασκηνωτές ξόδεψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους 3 εκατομμύρια δολάρια. Ασφαλώς ακόμα μεγαλύτερο ποσό δαπάνησαν οι 30.000 επισκέπτες. Στην κατασκήνωση του Τζάμπορη καταναλώθηκαν μεταξύ άλλων 1.000 τόνοι τροφίμων, 1.000.000 μπουκάλια αναψυκτικών, 1.000.000 παγωτά. 

Πέρα από τα τόσο σημαντικά νούμερα για την εποχή, ας δούμε και κάποια άλλα σημαντικότερα ιστορικά στοιχεία…

 

Με την λέξη «Τζάμπορη» ο ιδρυτής του Προσκοπισμού θέλησε να ονομάσει τις μεγάλες Προσκοπικές Κατασκηνώσεις σε παγκόσμια ή εθνική κλίμακα, τις συγκεντρώσεις χαράς και αλληλογνωριμίας των Προσκόπων.

Η ιδέα της πραγματοποίησης των μεγάλων αυτών Παγκοσμίων Κατασκηνώσεων, και μάλιστα κάθε τετραετία κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, διατυπώθηκε από τον αξέχαστο Κοκό Μελά, Γενικό Έφορο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, με την ευκαιρία του Πρώτου Διεθνούς Προσκοπικού Συνεδρίου στην Αγγλία το 1918.

Ο Μπέιντεν Πάουελ υιοθέτησε μ’ ενθουσιασμό την Ελληνική αυτή πρόταση και έτσι πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Παγκόσμιο Τζάμπορη στο Λονδίνο, το 1920, στο τεράστιο οικοδόμημα μιας Έκθεσης που μάλιστα έφερε το συμβολικό για το Τζάμπορη όνομα «Ολυμπία». Από τότε, κάθε τέσσερα χρόνια, με μόνο διάκενο την περίοδο του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιούνται Παγκόσμια Τζάμπορη.

Τα παγκόσμια Τζάμπορη είναι χαρούμενες συγκεντρώσεις χιλιάδων Προσκόπων από τις διάφορες χώρες του κόσμου, με σκοπό την αλληλογνωριμία και την σύσφιξη δεσμών και την ανταλλαγή πείρας και ιδεών μέσα σε μια ατμόσφαιρα πραγματικής αδελφοσύνης.

Στα παγκόσμια Τζάμπορη Πρόσκοποι από την μια άκρη του κόσμου ως την άλλη, υπερνικώντας τις δυσκολίες της γλώσσας, τον διαφορετικό τρόπο ζωής και την κλιματική και διατροφική ιδιοσυγκρασία τους, σφυρηλατούν δεσμούς φιλίας και αγάπης, αναβαπτίζονται στα ιδανικά της παγκόσμιας κατανόησης και ενότητας και επιστρέφουν στις χώρες τους με το θερμό μήνυμα της εξάπλωσης των ιδανικών αυτών μέσα στα Εθνικά τους πλαίσια.

Στα Τζάμπορη τα παιδιά αναπτύσσουν τις δραστηριότητες και την δεξιοτεχνία τους, την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους για ωραίες κατασκευές που τις διακοσμούν με εθνικά στοιχεία, καθώς και διαγωνιστικά παιχνίδια που, εκτός από την χαρά, προάγουν και την έμπρακτη εφαρμογή των προσκοπικών γνώσεων και την αυτενέργεια.

Έτσι τα παγκόσμια Τζάμπορη έχουν μια ανεκτίμητη συμβολή στην προσπάθεια του Προσκοπισμού να δημιουργήσει, με την παγκόσμια αποδεκτή μέθοδό του, τον αυριανό ιδανικό κόσμο της ηθικής, πνευματικής και υλικής ανέλιξης μέσα από την παγκόσμια συνεργασία.

Τα παγκόσμια Τζάμπορη αποδεικνύουν την ικανότητα της νεολαίας να δημιουργεί με ελάχιστα εφόδια τον αυριανό κόσμο ψυχικής, πνευματικής και υλικής συνεργασίας.

Αξίζει να προσθέσουμε εμείς πως για κάθε χώρα, τόπο που φιλοξένησε τέτοιες Παγκόσμιες διοργανώσεις, οι κατασκηνωτές-πρόσκοποι αποτέλεσαν τους καλύτερους πρεσβευτές και φυσικά πηγή εθνικού εισοδήματος για πολλά χρόνια.

Ευχαριστούμε υον κ. Δάνο Κιρμιζά για το ιστορικό υλικό που μας παρείχε και οφείλουμε να τον συγχαρούμε για την προσφορά του στον προσκοπισμό.

Προηγούμενο άρθροΜια ακόμη αιμοδοσία από τους Ηπειρώτες
Επόμενο άρθροΜε ποδηλατογιορτή ξεκίνησε η κανονική λειτουργία των κοινόχρηστων ποδηλάτων