Γράφει ο Βασίλης Λουίζος

Την Κυριακή διεξάγεται ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, με περισσότερους από 20.000 δρομείς να στέκονται στην Αφετηρία του Μαραθώνα για ακόμα μία χρονιά.

Πρόκειται για ένα τεράστιο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός κι όχι μόνο. Γιατί αυτό που δεν είναι γνωστό στους περισσότερους είναι ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας.

Όπου κι αν γίνεται, σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου, προκύπτουν για την πόλη που το διοργανώνει τεράστια οικονομικά οφέλη. Στον Μαραθώνιο του Σικάγο, για παράδειγμα, τα οικονομικά οφέλη ξεπερνούν την εβδομάδα του Μαραθωνίου τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Στη δική μας περίπτωση, τα έσοδα που εισπράττει κυρίως ο ΣΕΓΑΣ, ως διοργανωτής, καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στα αθλητικά του σωματεία. Από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο «ζουν» οι περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας.

Ο Μαραθώνιος είναι το μοναδικό άθλημα που έχει τοπωνύμιο. Τι άλλο, την ιστορική μας περιοχή. Το μοναδικό άθλημα με χιλιάδες συμμετοχές και -το σημαντικότερο για μένα- έχει έναν μοναδικό συμβολισμό. Έναν συμβολισμό που δυστυχώς δεν τον έχουμε αναδείξει στον βαθμό που πρέπει. Συμβολίζει τη νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στην Τυραννία. Γιατί στη Μάχη του Μαραθώνα δεν νίκησαν απλά οι Αθηναίοι τους Πέρσες. Νίκησε η Δημοκρατία. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί σε υπέρτατο βαθμό και μάλιστα στον τόπο που γέννησε τον Μαραθώνιο. Εδώ στον Μαραθώνα!

Είναι γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα, Σπύρος Ζαγάρης, ήταν ίσως ο πρώτος Δήμαρχος που αντιλήφθηκε τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Μαραθωνίου. Με το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, με τις αδελφοποιήσεις που προχώρησε με διάφορες πόλεις του εξωτερικού και με αρκετά άλλα. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος και τα βήματα σημαντικά. Να συνδεθεί ο Μαραθώνας με το παγκόσμιο κίνημα του Μαραθώνιου Δρόμου.

Ο επόμενος Δήμαρχος του Καλλικρατικού πια Δήμου Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουίζος, συνέχισε στον ίδιο βηματισμό, ξεκινώντας την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αφετηρία, εμπλουτίζοντας τις αδελφοποιήσεις και καθιερώνοντας για πρώτη φορά το 2013 τον θεσμό του «Ημιμαραθωνίου του Μαραθώνα» με στόχο σε μια πενταετία, όπως είχε δηλώσει, να καθιερωθεί και ο «Μαραθώνιος του Μαραθώνα».

Αυτόν τον στόχο είναι καιρός η σημερινή Δημοτική Αρχή να τον προτάξει στις προτεραιότητές της και να τον υλοποιήσει.

Οι καιροί είναι μενετοί. Ο αρχαιολογικός μας πλούτος με τον Τύμβο του Μαραθώνα και το Τρόπαιο της Μάχης, εφόσον αναδειχθούν όπως πρέπει, και η Αφετηρία, εφόσον αποπερατωθεί και το Πολιτιστικό Κέντρο, αποτελούν το τέλειο περιβάλλον για να διαμορφωθεί μια νέα διαδρομή 42.195 μ. μέσα στα όρια του Δήμου μας, μοναδική στον κόσμο, για ένα μοναδικό «δικό μας» αθλητικό γεγονός.

Εκτιμώ ότι μια τέτοια πρόταση με τη συνδρομή της Πολιτείας και του ΣΕΓΑΣ μπορεί να αναδείξει τον «δικό μας» Μαραθώνιο σε έναν από τους σημαντικότερους στον κόσμο. Ποιος δεν θα θέλει να τρέξει στην περιοχή που «γέννησε» τον Μαραθώνιο Δρόμο;

Προηγούμενο άρθροΤο φανταστικό ρετιρέ στο Κολωνάκι που πουλήθηκε για 5,6 εκατ. ευρώ (pics & vid)
Επόμενο άρθροΟκτώ μύθοι για το σεξ που σχεδόν όλοι πιστεύουμε