Ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία και εδραίωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος προγραμμάτων ανακύκλωσης δίνει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Μαραθώνα έχοντας τοποθετήσει σε επίκαιρα σημεία της πόλης ειδικούς κάδους συλλογής διαφόρων ανακυκλώσιμων υλικών. Παράλληλα άριστα χαρακτηρίζονται και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών, χάρη στην έντονη και σημαντική συμμετοχή των κατοίκων της πόλης που δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την οικολογική συνείδησή τους και την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία τους.Γνωστοί βέβαια σε όλους μας είναι πλέον οι μπλε κάδοι για χαρτοκιβώτια, αλουμινένια κουτάκια, κονσέρβες, πλαστικές συσκευασίες από νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά και τρόφιμα, χάρτινες συσκευασίες από χυμούς, γάλατα και πολλά άλλα υλικά συσκευασίας αλλά και χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.
Λιγότερο ίσως γνωστοί να είναι οι ειδικοί κάδοι που έχουν κυρίως αναπτυχθεί στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα για την ανακύκλωση γιαλού από ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες αλλά και από νοικοκυριά.

Πέραν όμως από αυτούς, σε αρκετά σημεία της πόλης παρατηρούμε και άλλους ειδικούς κάδους για πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις ανακύκλωσης.
Στα περισσότερα φαρμακεία της περιοχής βλέπει κανείς ειδικούς κάδους που μπορούμε να ρίχνουμε φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε πλέον ή έχουν λήξει ακόμα και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα. Στη συνέχεια παραδίδονται μέσω οργανωμένου δικτύου για ορθολογική καταστροφή στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Μια άλλη ακόμα σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης ειδικού τύπου αποβλήτων είναι αυτή των λαμπτήρων και φωτιστικών, γνωστή και ως φωτοκύκλωση, καθώς και αυτή των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Προς το σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικοί κάδοι σε επιλεγμένους χώρους των Δημοτικών ενοτήτων Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Βαρνάβα και Γραμματικού καθώς και ειδικά container στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης όπου οι κάτοικοι μπορούν να εναποθέτουν λαμπτήρες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Για μεγάλες οικοσκευές, κουζίνες, ψυγεία κλπ. είναι αναγκαία η επικοινωνία με το τμήμα Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, στο τηλέφωνο 15414, όπου με προκαθορισμένα ραντεβού γίνεται η αποκομιδή από τα σπίτια χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση. Στον ίδιο πενταψήφιο αριθμό μπορούμε να πάρουμε και οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά θέματα ανακύκλωσης.
Η ανακύκλωση βέβαια δεν είναι μόνο θέμα συστημάτων και υποδομών. Αποτελεί ευθύνη όλων μας, δείχνοντας πρακτικά το επίπεδο του πολιτισμού μας. Με την ανακύκλωση μειώνουμε τον όγκο των αποβλήτων που πάνε στις χωματερές, μειώνουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος, εξοικονομούμε φυσικούς πόρους, κάνουμε τις πόλεις μας πιο καθαρές και τη ζωή μας τελικά καλύτερη. Σήμερα που όλοι αγωνιούμε για την κατάσταση του περιβάλλοντος που κληροδοτούμε στις νέες γενιές, καλούμαστε και να προσαρμόσουμε ανάλογα τη στάση ζωής μας.
Η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας!

Προηγούμενο άρθροΟι πιό παράξενες δουλειές
Επόμενο άρθροΜε οδηγό τη νεολαία…