21 C
Νέα Μάκρη
18 Οκτ 2018
previous arrow
next arrow
Slider

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΚΑ

του Στέλιου Πλακίτση

 Το 1989 είναι ο πιο άστατος πολιτικός χρόνος. Βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, χωρίς την «δεδηλωμένη» κανενός Κόμματος. Με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί Κυβέρνηση από τα Κόμματα της Ν.Δ και του ΣΥΝ, υπό τον βουλευτή Αθηνών Τζανή Τζανετάκη. Με «όραμα» ότι πάμε για άλλες Εκλογές.

Νοέμβριος του ίδιου έτους και πάλι Βουλευτικές εκλογές, χωρίς αυτοδυναμία κανενός πολιτικού Κόμματος. έχουμε «ίδιου μοτίβου» Κυβέρνηση. Την λένε τώρα Εθνικής Ενότητος, υπό τον τραπεζίτη Ξενοφόντα Ζολότα και υπουργικά μέλη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ο νέος χρόνος συνεχίζεται με την αστάθεια του προηγούμενου χρόνου.

Έτσι έχουμε τρίτες κατά σειρά Εκλογές εντός δωδεκάμηνου. Αρχές Απριλίου και μόλις που προλαβαίνει να κόψει το νήμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και πέφτει κάτω. Του δίνει χέρι σωτηρίας ο μοναδικός βουλευτής της ΔΗΑΝΑ. Ο Θεόδωρος Κατσίκης. Μόλις είχε εκλεγεί με λιγότερες από 400 ψήφους, βουλευτής υπολοίπου Αττικής. 

ΠΡΩΤΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΚΑ

του Στέλιου Πλακίτση

Το 1986, έτος Παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ αφού πήρε πάλι τις εκλογές του 1985. Είναι η δεκαετία που άρχισε με θρίαμβο για το ΠΑΣΟΚ και τέλειωσε με παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Τον Οκτώβριο του 1986 έγιναν εκλογές για τον Ο.Τ.Α.

Στον Μαραθώνα, ο εν ενεργεία Κοινοτάρχης έχει «Δέσει τον γάϊδαρό του», όπως λέει και ο λαός. Και αυτό εξ αιτίας της αναγγελίας που έκανε ο Νέος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είπε πως οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που πρόσκεινται φιλικά στη Ν.Δ, έχουν το χρίσμα αυτοδικαίως! Αυτή την εποχή οι εκλογές στους Δήμους είναι πολιτικοποιημένες. Ακόμη και στις πιο μικρές Κοινότητες οι υποψήφιοι ήθελαν «Χρίσμα» ορολογία ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά ένα Ανοιξιάτικο απόγευμα του Μαίου του 1986, η Τοπική Επιτροπή της Ν.Δ του Μαραθώνα, έλαβε Fax από την Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ, σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα να βρίσκονται στα Γραφεία της Κλαδικής των Ο.Τ.Α. Στην οδό Αρματωλών και Κλεφτών, στην Αθήνα, να συνεδριάσουν υπό τον Τζανή Τζανετάκη. Ήταν ο υπεύθυνος του Κόμματος της Ν.Δ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Δεύτερη τετραετία του Ζαγάρη – Εκλογές 1982

του Στέλιου Πλακίτση Το 1981 έγιναν εκλογές Βουλευτικές και με θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Έπεισε τον κόσμο με τα «αμερικάνικα» συνθήματα...

Θύμισες Παλιές Οκτωβρίου

του Στέλιου Πλακίτση

ΟΙ δεύτερες Κοινοτικές εκλογές

μετά την Μεταπολίτευση - 1978

 Το 1977 γίνονται  - πρόωρα - Βουλευτικές εκλογές όπου , ο Καραμανλής βλέποντας το θριαμβευτικό 53 % του 1974 να μειώνεται συνεχώς, λόγω των σκληρών μέτρων που παίρνει η κυβέρνησή του : ΦΠΑ, τεκμήρια διαβίωσης και αυτοκινήτων, νέους φόρους, προκηρύσσει εκλογές  ακριβώς, στην τριετία (στις 20 Νοεμβρίου 1977 ) : "Κατρακυλάει" από 54% και κάτι στο 42% περίπου, σχηματίζει , πάλι ,κυβέρνηση με υπουργό Εσωτερικών τον Κων/νο Στεφανόπουλο. Θεαματική ήταν η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ( ΑΠΌ 13% ΣΕ 25%)  διπλασίασε, δηλαδή, τη δύναμή του και τρέχει ολοταχώς προς τον θρίαμβο!

Ένα χρόνο μετά, στις 13 Οκτωβρίου 1978, ορίζονται οι Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές. Στον Μαραθώνα, το σχέδιο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είχε αρχίσει την προεκλογική περίοδο από την επόμενη μέρα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών του 1975 : ο επικεφαλής του σχεδίου (που το 1975 είχε χάσει)  έχει αποφασίσει " αμέτι- μουχαμέτι"  να "πάρει" τις εκλογές που έρχονται....: παρέχει τα πάντα στους πάντες , χαρίζει χωράφια και  παραχωρεί αγρούς προς καλλιέργεια....Τα οικονομικά του είναι ανθηρά εξαιτίας του χοιροτροφείου του,  αφού η απριλιανή διαφήμιση " ΤΡΩΤΕ ΦΤΗΝΟ, ΥΓΙΕΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ", έχει πιάσει.

                                                         

Κυκλοφορεί με την μπλε πεντακοσάρα Μερσεντές, τον ντύνει ειδική ενδυματολόγος και του φοράει ακριβά κοστούμια που ράβονται στου Φούντα-Καραφέρη, στο Σύνταγμα. Καπνίζει ακριβά πούρα και αρωματίζεται με πανάκριβες κολόνιες που του συστήνουν οι ειδικοί......όλα αυτά, μιμούμενος το περιβάλλον του ΔΕΛΤΑ Φαλήρου ,όπου κινείται: κάνει παρέα με καλλιτέχνες και πλούσιους " αλογομούρηδες" και όλα αυτά "για να σβήσει το κακό παρελθόν" όπως έλεγε ο ίδιος. Επιδιώκει, λοιπόν να γράψει στην κάρτα του " Κοινοτάρχης Μαραθώνος" πάνω από τις "συνδικαλιστικές" ιδιότητες που έχει αποκτήσει ως μεγάλος "Σταυλάρχης" του ιπποδρόμου. Και τα καταφέρνει!

Οι Πρώτες Μεταπολιτευτικές Κοινοτικές Εκλογές στο Μαραθώνα

Γράφει ο Στέλιος Πλακίτσης Ο κ. Στέλιος είναι ζωντανή ιστορία για τον Μαραθώνα. Με το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του, κάθε μήνα οι ιστορίες του...

ΘΥΜΙΣΕΣ ΠΑΛΙΕΣ

Γράφει ο Στέλιος Πλακίτσης

ΤΡΙΤΕΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ  ΤΟ 1959

Ας επανέλθουμε και πάλι στα «δικά μας»και να θυμηθούμε τις τρίτες εκλογές μετά τον Πόλεμο που έγιναν στο Μαραθώνα μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο αφού ο καιρός «ζυγώνει» για  τον Μάιο του 2014.

Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν τον Οκτώβριο του 1958 μιας και εξαντλήθηκε η τετραετία που είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 1954.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ετοιμασθεί να καταθέσει νομοσχέδιο για την εκλογή των οργάνων των ΟΤΑ αλλά σοβαρότερα γεγονότα εμπόδισαν την Πολιτική Ηγεσία να κάνει την αλλαγή αυτή. Είχαν προηγηθεί οι πολιτικές εκλογές τον Μάιο του 1958 οι οποίες είχαν φέρει τα «πάνω κάτω». Δεν είχε κλείσει ακόμα η δεκαετία του Εμφυλίου Πολέμου από τον Αύγουστο του 1949 και τα αριστερά κόμματα που είχαν κατέλθει στις εκλογές του 1958 δια της ΕΔΑ με Πρόεδρο τον Θεσσαλονικιό βετεράνο κομμουνιστή  Γιαν. Πασαλίδη κατάφεραν και απέσπασαν από το εκλογικό σώμα σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους και 78 έδρες με αποτέλεσμα να καταστεί Αξιωματική Αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος δια της νεοϊδρυθείσας ΕΡΕ έλαβε ενάμιση εκατομμύριο ψήφους και 173 έδρες και σχημάτισε κυβέρνηση αλλά με πολλά «αγκάθια». 

Πονοκέφαλος δια το πολιτικό κόσμο η άνοδος της ΕΔΑ ενώ το ιστορικό κόμμα των Φιλελευθέρων είχε έρθει τρίτο με ηγέτες τον Σοφοκλή Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου.