Νέος κύκλος κινητοποιήσεων έχει ανοίξει από τους εργαζόμενους των Δήμων όλης της χώρας.

Στόχος των κινητοποιήσεων αυτών είναι πλέον η μη εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και αφορούν διαδικασίες διαθεσιμότητας εργαζομένων στους Δήμους, κατάργηση οργανικών θέσεων σε Υπηρεσίες των Δήμων καθώς και καταγραφές εργαζομένων που έχουν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ που όπως λέγεται ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από πλευράς του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κι όλα αυτά πέρα από τις έντονες περικοπές των μισθών τους τον τελευταίο χρόνο με μειώσεις από 30% έως και 50% καθώς και πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος Αδείας.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στην «Οικονομική Επιτροπεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα επιφέρει την πλήρη κατάρρευση του θεσμού, νέες απολύσεις, αναγκαστικές μετατάξεις και νέους φόρους στους πολίτες».
Με σκοπό τη μη αποστολή στο αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οποιοδήποτε στοιχείο που θα βοηθούσε στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφάσισε καταλήψεις των Δημαρχείων σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα των γραφείων προσωπικού που είναι αρμόδια για την αποστολή των καταλόγων με τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Η εφημερίδα μας συνάντησε με το Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Μαραθώνα κ. Μίλτο Καρακώστα ο οποίος μας δήλωσε:
Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Μαραθώνος αγωνίζεται με όλα τα μέσα ενάντια στην βάρβαρη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων του Δήμου μας. Ειδικότερα για το θέμα των απολύσεων ομάδας εργαζομένων που αφορά  αρχικά τους Απόφοιτους Λυκείου Δ.Ε., Αορίστου Χρόνου που δεν προσελήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, έχουν λάβει χώρα διαμαρτυρίες την ημέρα του Μαραθώνιου δρόμου στις 11 Νοεμβρίου με ανάρτηση πανό επί της Λεωφ. Μαραθώνος μπροστά στο κτήριο του Δημαρχείου της Νέας Μάκρης με συμμετοχή πλήθους εργαζομένων – συναδέλφων. Πραγματοποιήσαμε κλείσιμο στους σταθμούς Καθαριότητας και Μεταφόρτωσης στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου στις 14 και 15 Νοεμβρίου. Στις Γενικές Συνελεύσεις που ακολούθησαν αποφασίσαμε με πλήρη απαρτία την 5ήμερη κατάληψη των κτηρίων του Δήμου μας και την διακοπή παροχής υπηρεσιών. Οι απολύσεις αφορούν όλους τους συναδέλφους, όλων των κατηγοριών (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ ) και όλων των ειδικοτήτων.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας του Δήμου Μαραθώνος ότι η συγκυβέρνηση παίζει ύπουλα παιχνίδια και ασκεί οικονομική ψευδοπολιτική στις πλάτες αθώων εργαζομένων. Αποτελεί μύθο το γεγονός ότι εξοικονομούνται χρήματα με τις απολύσεις, ενώ εκατομμύρια €  βρίσκονται συσσωρευμένα σε τράπεζες του εξωτερικού από «πατριώτες» φοροφυγάδες συμπολίτες μας, διεφθαρμένους πολιτικούς και μεγαλοεπιχειρηματίες που τρομοκρατούν εκβιαστικά με απόσυρση των επενδυτικών τους κεφαλαίων την κυβέρνηση και ένα ολόκληρο λαό.
Η πραγματοποίηση των απολύσεων γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους της κυβέρνησης και σε ένδειξη υποταγής στους αξιωματούχους της ΤΡΟΙΚΑ. Τα ΜΜΕ καλλιεργούν κλίμα «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα στον εργαζόμενο πληθυσμό, ενεργοποιώντας αντιπαραθέσεις του τύπου «ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι». Η κοινωνία δεν διαιρείται σε εργασιακές ομάδες. Όταν πλήττεται μια ομάδα εργαζομένων, αναπόφευκτα θα πληγεί και η επόμενη.
Αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα δικαιώματα μας, για να παραμείνουμε στις θέσεις μας, οι οποίες έτσι και αλλιώς έχουν υποστεί οικονομική κατάρρευση, με την εξοντωτική μείωση των μισθών μας και την δραματική επίπτωση που μπορεί να έχει μια τέτοια κατάσταση στην οικονομική λειτουργία και στις αγορές του Δήμου μας. Θέλουμε όλοι την κοινωνία δίπλα μας. Λιγότερες Δημοτικές υπηρεσίες σημαίνει περισσότερες παραχωρήσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις προς τους Δημότες. Ας μην το ξεχνάμε ο Δήμος Μαραθώνος είναι ένας Ιστορικός τόπος. Εδώ ξεκίνησαν οι αγώνες της Δημοκρατίας ενάντια στις βάρβαρες, δεσποτικές Περσικές ορδές της Ανατολής. Η Ευρώπη και ο Πολιτισμός οφείλουν στον Δήμο Μαραθώνος την ύπαρξή τους.
Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για την ηθική και γενικότερη στήριξη που μας παρέχει στον αγώνα που κάνουμε. Επίσης το Δημοτικό σύμβουλο κ. Νίκο Στεφανίδη για την υποβολή αιτήματος προς το Δημοτικό συμβούλιο στήριξης του αγώνα μας, καθώς και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέργιο Τσίρκα, τον Αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελο Σωτηρίου και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου που στηρίζει τις κινητοποιήσεις μας.
Πλήρης είναι η υποστήριξη που παρέχεται στους εργαζόμενους του Δήμου Μαραθώνος από το Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Λουίζο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο που σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που αφορούν στις επιπτώσεις στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ψήφιση και εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.
Επιπροσθέτως το Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή τις ρυθμίσεις για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισε ομόφωνα ότι αντιτίθεται σε κάθε απόλυση εργαζομένου στο Δήμο Μαραθώνος αφού όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου που υπηρετούν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης εντέλλεται ο Δήμαρχος Μαραθώνος να μην επιτρέψει την αποστολή οποιασδήποτε λίστας εργαζομένων σε κρατική υπηρεσία ή Υπουργείο ή άλλη δημόσια αρχή και παρέχει σ’ αυτόν την αμέριστη στήριξή του αλλά και κάθε νομική και δικαστική συνδρομή, εφ’ όσον αυτό απαιτηθεί.

Προηγούμενο άρθροΟ Μαραθώνιος, η ιστορία και η σημασία του μέσα από τα βιβλία
Επόμενο άρθροΣτον πληθυντικό…