Πίνοντας Καφέ με την Νια…  (Γράφει η Νια Φώη)

Μαρία Μερκούρη: Στο 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, αναδείχθηκε στους 5 καλύτερους διαιτητές των αγώνων Ταεκ- Κβο- Ντο!

Γεννήθηκε στο Μαραθώνα και έζησε κάποια χρόνια στη Νέα Μάκρη. Σε ηλικία μόλις 9 ετών σκοτώθηκε ο πατέρας της σε ατύχημα και επιστρέψανε στο Μαραθώνα, όπου ακολούθησε μια δύσκολη χρονιά για όλη την οικογένεια. Αυτό το γεγονός σημάδεψε την ζωή της. Ο κόσμος γύρω της, της φαινόταν πολύ σκληρός και χαρακτηριστικά μας είπε: «Θυμάμαι τον εαυτό μου που έδειρα πρώτη φορά ένα παιδί γιατί με είπε ορφανό»  έπειτα αφού μετακόμισαν στο Χαλάνδρι, άκουσε από μια φίλη της για το άθλημα του ταεκ-κβο-ντο και παράλληλα έτυχε να δει την γνωστή πια σε όλους μας ταινία «Καράτε κιντ» και έτσι αποφασίζει αρκετά μικρή να ξεκινήσει. Ενώ είχε κάνει και ενόργανη το άθλημα αυτό το λάτρεψε αμέσως, αλλά επειδή δεν ήταν συνηθισμένο άργησε να το πει στην μητέρα της και πήγαινε κρυφά  τον πρώτο καιρό στα μαθήματα!  Στον πρώτο της αγώνα λοιπόν τελικά ήρθε η μητέρα της και μας περιέγραψε ένα χαρακτηριστικό συμβάν «Όταν ήρθε να με δει η μάνα μου για πρώτη φορά είχα ήδη ξεχωρίσει, φάνηκε το ταλέντο μου από πολύ νωρίς, και όλοι μιλάγανε για την μικρή σκληρή Μαρία… Θυμάμαι ένα περιστατικό την πρώτη φορά που ήρθε, στα αποδυτήρια με πλησίασε μια κοπέλα και με ειρωνευόταν πως δεν είχα κανένα χρυσό μετάλλιο λέγοντας μου «θα φας πολύ ξύλο!!!» και έτυχε να είναι η αντίπαλος μου… ανέβηκα λοιπόν στην σκηνή και σε 5 λεπτά την είχα ρίξει κάτω! Όλοι πανηγύριζαν οι δική μου και η μάνα μου χαρακτηριστικά μου είπε, «παιδί μου έκανα τόσο κόπο να έρθω να σε δω, δεν μπορούσες να παίξεις λίγο παραπάνω!»
Σήμερα διδάσκει σε μικρά παιδιά 3.5 με 9 χρονών και είναι ενθουσιασμένη, «Κάνει πολύ καλό στα παιδιά, βοηθά στην συγκέντρωση, βοηθά στην υπακοή και φυσικά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά το σώμα τους». Το άθλημα αυτό κρατάει πολύ καλά την συμμετρία στην ανάπτυξη του σώματος αλλά κυρίως βοηθάει τον χαρακτήρα, γιατί ναι μεν υπάρχει το χτύπημα αλλά υπάρχει και ο σεβασμός στον αντίπαλο. Έρευνες έχουν αποδείξει πως είναι πολύ καλό και για παιδιά με κινητικά προβλήματα, προβλήματα συγκέντρωσης και  αυτιστικά. Δεν υπάρχει κίνδυνος ουσιαστικά να χτυπήσει άσχημα κανείς διότι υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και η σωστή καθοδήγηση. Πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι και αρκετά οικονομικό σε σχέση με άλλα αθλήματα και ότι η Ελλάδα είναι πολύ οργανωμένη σε αυτό. Είναι κάτι που κάνει για όλες της ηλικίες ανάλογα με το τι θέλει κάνεις να καταφέρει, και πόσο το θέλει. «Δεν είμαι σίγουρη αν εγώ ήμουν δυναμική και διάλεξα το άθλημα ή αν το άθλημα με έκανε δυναμική». Κάποια στιγμή αφού έγινε πρωταθλήτρια, λόγο ενός ατυχήματος και μετά από την συμβουλή του προπονητή της, άρχισε να ασχολείται με την διαιτησία. «Δεν ήμουν στην αρχή σίγουρη για αυτό αλλά μετά αφού είχα την εμπειρία και ως αθλήτρια άρχισα να το κάνω όπως πίστευα εγώ πως θα ήταν καλύτερα, και έτσι ήρθαν οι μεγαλύτερες διακρίσεις στην ζωή μου»

Προηγούμενο άρθροΈτσι έκαναν λεφτά…
Επόμενο άρθροΤα πιο παράξενα πράγματα που μπορείς να αγοράσεις μέσω internet