Τέσσερις μήνες μετά την απόκτηση του Ασημένιου Κυπέλλου του Σπύρου Λούη, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε ειδική τελετή που έγινε τις 28 Αυγούστου, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσίασε το Κύπελλο στο ευρύ κοινό και ανακοίνωσε την έκθεσή του εκεί για ένα χρόνο.
Το Κύπελλο που απονεμήθηκε στον Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 της Αθήνας για τη νίκη του στο Μαραθώνιο Δρόμο, θα φυλάσσεται σε ειδικό χώρο του Μουσείου που δεν απαιτεί αγορά εισιτηρίου ώστε να είναι προσβάσιμο από όλους και θα πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό καθώς και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Το κειμήλιο απέκτησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» διαθέτοντας 655.454 € τον περασμένο Απρίλιο, σε δημοπρασία του οίκου Christies στο Λονδίνο, ανταποκρινόμενο στο εθνικό κάλεσμα αφύπνισης για τη διατήρηση του Κυπέλλου σε ελληνικά χέρια που απηύθυνε το σύνολο της Ολυμπιακής Οικογένειας με πρωτεργάτες το Δήμο Μαραθώνος, το Δήμο Αμαρουσίου, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στο διεθνή Οίκο δημοπρασιών απευθύνθηκε ο εγγονός και συνονόματος του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη, Σπύρος Λούης, αφού προσπάθησε επί μία διετία να βρει ενδιαφέρον για την αγορά του Κυπέλλου από το Ελληνικό κράτος, κάποιο Μουσείο ή Αθλητικό φορέα.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Μουσείο της Ακρόπολης στην επίσημη βραδιά για τη δημόσια έκθεση του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη, ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Ιορδάνης Λουίζος δήλωσε: « Ένα τεκμήριο της ιστορίας και της κληρονομιάς μας, το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη, ξεχασμένο για δεκαετίες, έρχεται τώρα ολοζώντανο να μας θυμίσει με το συμβολισμό του την αγωνιστικότητα, τη θέληση, τη νίκη και την ελπίδα. Έννοιες ισχυρές για κάθε δύσκολη εποχή. Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και ο Δήμος Μαραθώνος αισθάνονται δικαιωμένοι για τον αγώνα  που κατέβαλαν για τη διατήρηση του Κυπέλλου σε ελληνικά χέρια, έναν αγώνα που επισφράγισε με τον καλύτερο τρόπο το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου».
Στην τελετή επίσης παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας καθώς και πλήθος άλλων παραγόντων της πολιτικής, επιστημονικής, αθλητικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εξετάζει την έκθεση του κειμηλίου και σε άλλους κατάλληλους χώρους ανά την Ελλάδα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν προσωρινά το Κύπελλο μετά το Μουσείο της Ακρόπολης και πριν το 2015, οπότε θα ξεκινήσει η μόνιμη έκθεσή του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Ακριβές αντίγραφο του Κυπέλλου υπάρχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λωζάνη και στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα. Στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου υπάρχουν ακόμα και το αυθεντικό μετάλλιο, το αναμνηστικό δίπλωμα και ο σκούφος του αξέχαστου Ολυμπιονίκη μας.

Προηγούμενο άρθροΣυνέχεια στις επιτυχίες
Επόμενο άρθροΑνέβηκαν στο βάθρο!