Τρία κουτάβια σε φωτογραφία από την ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνος για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων συντροφιάς, στους ελέγχους και στον χειρισμό καταγγελιών επικεντρώθηκε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, στον Μαραθώνα. Εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς παρουσίασαν πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου 4830/2021.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Δήμο Μαραθώνος και τον Σύλλογο Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα», σε συνεργασία με την αρμόδια Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου για παράνομες γέννες, εγκατάλειψη και παθητική κακοποίηση ζώων, καθώς και η αντιμετώπιση σχετικών καταγγελιών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου Μαραθώνος, Στέργιου Τσίρκα, οι εισηγητές αναφέρθηκαν στις απαιτήσεις του νόμου, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα για την πρακτική εφαρμογή του. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο ειδικός γραμματέας για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς, Νικόλαος Χρυσάκης, και η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Χριστίνα Νομικού.

Οι εισηγήσεις και η συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας

Στις παρουσιάσεις συμμετείχαν η Έλενα Αρβανίτη, νομική σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, αστυνόμος Α΄ και διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κορδελιού – Ευόσμου, και ο Γιάννης Γαϊτανάκης, προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας.

Ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας Μαραθώνα. Τις εργασίες παρακολούθησαν επίσης δημοτικοί αστυνομικοί από τον γειτονικό Δήμο Ραφήνας, στοιχείο που αναδεικνύει το ενδιαφέρον των υπηρεσιών που καλούνται να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία.

Οι δυσκολίες στη διαχείριση των αδέσποτων στον Μαραθώνα

Στην αποτίμησή του, ο Στέργιος Τσίρκας στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μαραθώνος λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εδάφους και των ιδιοκτησιών. Αναφέρθηκε ακόμη σε υψηλή θέση του δήμου στον τομέα της διαχείρισης ζώων συντροφιάς σε σύγκριση με τους 332 δήμους της χώρας, χωρίς όμως να προσδιορίσει συγκεκριμένη κατάταξη ή τα κριτήριά της.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τα μέλη της «Ελπίδας» για την εθελοντική προσφορά τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημασία της κριτικής που ασκούν. Δήλωσε ότι η προσπάθεια για τη φροντίδα των ζώων και την εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου θα συνεχιστεί με τη συνδρομή των εθελοντών.

Προηγούμενο άρθροPizza Fan: Η καταγγελία που αποκάλυψε την απάτη των €25 εκατ. και η κρύπτη με το 1 εκατ. ευρώ
Επόμενο άρθροData centers δίπλα σε σπίτια και σχολεία: Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι σε Κρυονέρι και Σπάτα