ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ

Με Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται συνολικά από το σύνολο της Ελληνικής Ολυμπιακής Οικογένειας για τη διατήρηση σε ελληνικά χέρια του Κυπέλλου που κατέκτησε ο Σπύρος Λούης στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα στο Μαραθώνιο Δρόμο.
Το ασημένιο Κύπελλο, ύψους 20 περίπου εκατοστών, που δημιούργησε ο εμπνευστής του Μαραθωνίου Δρόμου Michel Bréal πρόκειται να εκτεθεί ως κεντρικό κομμάτι διεθνούς δημοπρασίας του Οίκου Christie’s στις18 Απριλίου στο Λονδίνο, παρουσία διάσημων συλλεκτών, μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βρετανική πρωτεύουσα, μαζί με άλλα 179 αντικείμενα όπως δάδες και αφίσες από προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στον διεθνή Οίκο δημοπρασιών αναγκάστηκε να απευθυνθεί ο εγγονός και συνονόματος του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη, Σπύρος Λούης, αφού μάταια προσπάθησε επί διετία να βρει ενδιαφέρον για την αγορά του Κυπέλλου από το Ελληνικό κράτος, κάποιο Μουσείο ή Αθλητικό φορέα.
Σκοπός της συνεργασίας αυτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Οικογένειας είναι να αναζητήσει οικονομικές χορηγίες από Εταιρίες και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναστείλει τη δημοπρασία ή ακόμα και να διεκδικήσει το Κύπελλο σε αυτή, με αξιώσεις. Γι αυτό το λόγο, το ύψος των οικονομικών χορηγιών που θα εξασφαλιστούν για τη δημοπρασία δεν πρόκειται να γνωστοποιηθεί στο κοινό, αλλά θα είναι γνωστό μόνο στα μέλη της επιτροπής που θα διαχειριστούν τις προσφορές και θα εκπροσωπήσουν την Ελληνική Ολυμπιακή Οικογένεια στη δημοπρασία. Το συντονισμό των προσπαθειών έχει αναλάβει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δια του Προέδρου της κ. Σπύρου Καπράλου.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Οίκο Christie’s, η αξία του Κυπέλλου εκτιμάται ότι πρόκειται να κυμανθεί από 120.000 έως 160.000 λίρες, δηλαδή μεταξύ 145.000 και 200.000 ευρώ.
Ο Οίκος Christie’s διέψευσε ότι η οικογένεια του Ολυμπιονίκη που διατηρεί στην κατοχή της το Κύπελλο 116 ολόκληρα χρόνια, αναγκάστηκε να πουλήσει το ασημένιο Κύπελλο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι η πρώτη επικοινωνία τους για το θέμα ήταν πριν πολλά χρόνια.
Ακριβές αντίγραφο του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη, υπάρχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λωζάνη και στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα. Στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου υπάρχουν ακόμα και το αυθεντικό μετάλλιο, το αναμνηστικό δίπλωμα και ο σκούφος του αξέχαστου Ολυμπιονίκη μας.

Προηγούμενο άρθροΤάσεις άνοιξη / καλοκαίρι 2012
Επόμενο άρθροOλυμπιακοί Αγώνες 1896: Μαραθώνιον Άθλον, έδωκε Μιχαήλ Μπρέαλ