Φωτιστικό από μανταλάκια
Θα χρειαστείτε :
•    Ξύλινα μανταλάκια (τουλάχιστον 320 μανταλάκια),
•    Σύρμα,
•    Συρμάτινο πλέγμα (όχι πλαστικό γιατί θα υπάρχει φόβος λόγω της θερμότητας από τη λάμπα),
•    Κοφτάκι για σύρμα, πένσα κτλ.

 
Δημιουργείτε το «καπέλο» του φωτιστικού ενώνοντας ένα ορθογώνιο κομμάτι από το δικτυωτό σύρμα, έτσι ώστε να διαμορφώσετε ένα κύλινδρο. Ξεκινήστε να «γατζώνετε» τα ξύλινα μανταλάκια κατά μήκος του συρμάτινου καπέλου.
 
Για το κρέμασμα του καπέλου τώρα, τοποθετήστε στο ταβάνι κάποια γατζάκια -ανεξάρτητα από το ντουί- και χρησιμοποιώντας σύρμα, κρεμάστε το καπέλο στο ταβάνι, φέρνοντας στο κέντρο του τη λάμπα.

Φωτιστικό από σπάγκο
Θα χρειαστείτε:
•    Ένα ανθεκτικό μπαλόνι
•    Φυσικό σπάγγο σε απόχρωση της αρεσκείας σας. Το πάχος του σπάγγου καλό θα είναι να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλο, για να μπορέσει να το «πιάσει» η κόλλα
•     Λίγο σύρμα
•    Ένα set ντουί με καλώδιο το οποίο θα το προμηθευτείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με ηλεκτρολογικό υλικό
•    Κόλλα διάφανη και ανθεκτική σε θερμοκρασίες που μπορείτε να βρείτε σε σκόνη σε ένα χρωματοπωλείο
•    Και από εργαλεία: ένα κοπτάκι για το σύρμα, ένα ψαλίδι για να κόβετε τον σπάγγο, ένα μπωλ για να φτιάξετε την κόλλα και ένα πινέλο για να την τοποθετήσετε

1)    Φουσκώστε το μπαλόνι πάνω στο οποίο θα κατασκευάζετε το φωτιστικό, μέχρι να αποκτήσει το μέγεθος που θέλετε
2)    Προετοιμάστε την υποδοχή του ντουί και το κάτω άνοιγμα του φωτιστικού
3)    Χρησιμοιώντας το σύρμα θα πρέπει να φτιάξετε δύο στεφανάκια, ένα για το πάνω μέρος του φωτιστικού και ένα για το κάτω άνοιγμα, από το οποίο θα μπαίνει η λάμπα
4)    Μετρήστε με το σύρμα σας την περίμετρο του ντουί και διαμορφώστε το πρώτο σας στεφανάκι
5)    Στη συνέχεια, ανάλογα με το άνοιγμα που θέλετε να έχει το φωτιστικό σας, κόψτε και το δεύτερο στεφανάκι, το οποίο θα πάρει θέση ουσιαστικά στο κάτω μέρος του μπαλονιού.
6)    Τώρα, θα πρέπει να «ντύσετε» με σπάγγο το μεγάλο (κάτω) στεφανάκι.
    Στην συνέχεια….
7)    Στερεώστε προσεκτικά τα στεφανάκια στην κορυφή και τη βάση του μπαλονιού και δημιουργήστε τη βάση της κατασκευής.
8)    Ξεκινήστε να τυλίγετε το σπάγγο γύρω από το μπαλόνι και τα στεφανάκια σας. Είναι αρκετά σημαντικό, και θα το διαπιστώσετε στην πορεία, να περνάτε αρκετές φορές το σπάγγο κάθετα ή διαγώνια ανάμεσα από τα δύο στεφανάκια για να κάνετε πιο σταθερή την κατασκευή.Μην απογοητευτείτε αν στην αρχή υπάρχουν κενά, ή δεν κάθεται καλά ο σπάγγος. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα τύλιγμα, αλλά σταδιακά τα κενά θα κλείσουν και θα διαμορφώσετε μία πιο ομαλή επιφάνεια γύρω από το μπαλόνι.
9)    Εφαρμόστε την κόλλα στην επιφάνεια τους καπέλου του φωτιστικού. Ξεκινήστε με την παρασκευή της… Για την παρασκευή του μείγματος θα χρειαστείτε 1 μπολάκι κόλλα και 5 μπολάκια νερό. Ανακατεύοντας προσεκτικά, προκύπτει ένα παχύρευστο ημιδιάφανο μίγμα. Στρώστε φύλλα περιοδικών, και ακουμπήστε πάνω το επενδεδυμένο με σπάγγο μπαλόνι για να μην λερώσετε την επιφάνεια εργασία σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το πινέλο, ξεκινήστε να εφαρμόζετε την κόλλα στην επιφάνεια του σπάγγου, φροντίζοντας να φτάσει παντού. Μην ξεχάσετε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή γύρω από τα στεφανάκια.
10)    Κρεμάστε το φωτιστικό για να στεγνώσει. Όταν έχετε τελειώσει με την κόλλα, κρεμάστε ένα κομμάτι σχοινί από το πάνω στεφανάκι και τοποθετήστε το φωτιστικό σας σε ένα σημείο για να στεγνώσει. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 24 ώρες, μέχρι να στεγνώσει τελείως η κόλλα.
11)    Σκάστε το μπαλόνι και εγκαταστήστε το ντουί. Πάρτε το ντουί, ξεβιδώστε το κάτω μέρος του και περάστε το από το πάνω στεφανάκι. Στη συνέχεια, βάζοντας το χέρι σας μέσα από το στεφανάκι της βάσης, βιδώστε τη ροδέλα και στερεώστε το ντουί.
             

Το φωτιστικό είναι έτοιμο….
     

Προηγούμενο άρθροHaute Couture χειμώνας 2012
Επόμενο άρθροΟ Μνημόνιος για το μήνα Οκτώβριο