Επίσκεψη στο εργοτάξιο του ΧΥΤΑ Γραμματικού πραγματοποίησε στις18 Σεπτεμβρίου, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Δήμου Μαραθώνος, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούμενη από τους Ευρωβουλευτές κκ. Iturgaiz Angulo (Ισπανία), Marino Baldini (Κροατία), Gerald Halfner (Γερμανία), Χρυσούλα Παλιαδέλη και Νικόλαο Χουντή.

Τα μέλη της Επιτροπής υποδέχθηκε στον χώρο συνεδριάσεων του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου, ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Θανάση Ζέρβα, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Χρυσίνα, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνος κ. Γιώργο Μπαϊρακτάρη και την Αντιπρόεδρο και υπεύθυνη Περιβάλλοντος κα Κατερίνα Παναγιώτου, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού κ.Γιώργο Κοροβέση και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα κ. Παναγιώτη Τσιμίνη.

 

Κατά τη συνάντηση τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου κατά των ΧΥΤΑ  κ. Νίκος Χρυσίνας εξήγησαν με σαφήνεια στα μέλη της Επιτροπής τις αντιθέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, παρουσιάζοντας τις ενστάσεις τους. Οι ενστάσεις τους κυρίως επικεντρώθηκαν στην πλήρη ανεπάρκεια της Υδρογεωλογικής μελέτης, στην κακή εκτίμηση των μελετητών στη σεισμικότητα της περιοχής και στην παρουσία ρεμάτων που καταλήγουν στην θάλασσα τα οποία δεν εμφανίζονται στην Περιβαλλοντική μελέτη.  Η επιχειρηματολογία τους έδωσε κυρίως έμφαση στην επικινδυνότητα του έργου, ικανού πλέον να προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή.

Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής πραγματοποίησαν επίσκεψη στο εργοτάξιο του ΧΥΤΑ Γραμματικού όπου αφού εξέτασαν επιτόπου τις ενστάσεις του Δήμου Μαραθώνος, συνομίλησαν με εκπροσώπους της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρίας, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, καταγράφοντας τις απόψεις και τις αντιρρήσεις τους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σοβαρότητα αλλά και τάξη υποδέχτηκαν και οι κάτοικοι της περιοχής την Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην κατασκευή του έργου.

Κατά την αναχώρησή τους από το χώρο του εργοταξίου οι Ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν σε δηλώσεις τους πως το πόρισμά τους θα ολοκληρωθεί και θα αποσταλεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από το πόρισμα της Επιτροπής θα εξαρτηθεί και η τελική έκβαση της όλης προσπάθειας και του αγώνα κατά των ΧΥΤΑ. Το έργο ή θα συνεχιστεί ως έχει ή θα γίνουν βελτιώσεις ή θα ματαιωθεί. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Προηγούμενο άρθροΤο βιβλίο του μήνα
Επόμενο άρθροΝους….Καρδιά….#…Ανάγκη….Βόλεμα….