Γράφει η Μάρα Σαμαρτζή

Στις 24 Ιανουαρίου “έσβησε” ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, αφήνοντας πίσω του συντετριμμένο τον χώρο της τέχνης. Ο γνωστός σκηνοθέτης βρισκόταν στα γυρίσματα της ταινίας του “Η άλλη θάλασσα” στηνΔραπετσώνα, όταν παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός, εκτός υπηρεσίας. Μαρτυρίες μελών του συνεργείου αναφέρουν πως ο Αγγελόπουλοςείχετις αισθήσεις του μέχρι το ασθενοφόρο να τον παραλάβει, 45 λεπτά αργότερα! Διακομίστηκε στο Αττικό Νοσοκομείο οπού και άφησε την τελευταία του πνοή. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κύριος Γιάννης Ροτζιώκος, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση ώστε να διευκρινιστεί εάν υπήρξε καθυστέρηση του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον βαριά τραυματισμένο Αγγελοπουλο.Επίσης έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί η τροχαία Κορυδαλλού.

Η ζωή και το έργο του Αγγελόπουλου.

Ο ΘεόδωροςΑγγελόπουλοςγεννήθηκεστηνΑθήνα το 1935.Σπούδασενομικές επιστήμεςστο ΠανεπιστήμιοΑθηνών και ύστερα ταξίδεψεστο Παρίσιγια να παρακολουθήσει μαθήματα γαλλικήςφιλολογίας και φιλμογραφίας καθώς και μαθήματα εθνολογίας και κινηματογράφου.ΕπεστρεψέστηνΕλλάδα το 1964 και για τρία χρόνια εργάστηκεστηνεφημερίδα “ΔημοτικήΑλλαγή” ωςκριτικόςκινηματογράφου.Το 1968 παρουσίασεστοφεστιβαλ κινηματογράφουΘεσσαλονίκηςτην πρώτητουμικρούμήκους ταινία μετίτλο “Εκπομπή” και το 1970 παρουσιάσετην πρώτημεγάλουμήκους ταινία μετίτλο “Αναπαράσταση”, όπου και κέρδισετο πρώτο βραβείοστοφεστιβάλκινηματογράφουΘεσσαλονίκης και σήμανετην αρχήμιάς σπουδαίας καριέρας. Στηνσυνέχεια αναγορεύθηκε επίτιμοςδιδάκτορας του ΠανεπιστημίουτωνΒρυξελλών, του Πανεπιστημίου Χ Ναντερστο Παρίσι, και του ΠανεπιστημίουτουΕσσεξ.Επίσης υπήρξεσυνιδρυτήςτου περιοδικού “ΣυγχρονοςΚινηματογράφος”. Ο Αγγελόπουλοςείχε ανακυρηχθείένας από τους σπουδαιότερουςσκηνοθέτεςτουσύγχρονουκινηματογράφου, αφήνοντας πίσωτουέργα όπως “ΤοΒλέμμα ΤουΟδυσσέα” (1995), “Μια Αιωνιότητα Και Μια Μέρα” (1998), “ΤοΛιβάδιΠου Δακρύζει” (2003), “Η ΣκόνηΤουΧρόνου” (2008) και φυσικάτοημιτελέςκύκνειοάσμα του “Η ΆλληΘάλασσα” (2012). Ο γνωστόςσέρβοςσκηνοθέτης, ΕμίρΚουστουρίτσα, δήλωσε “Ο ΘεόδωροςΑγγελόπουλοςήταν μεγάλημορφήτουευρωπαικού πολιτισμού”.Ο ΘεόδωροςΑγγελόπουλοςήταν κάτοικοςτουΝέου Φαλήρου και διατηρούσε παραθεριστική κατοικία στο Ματι, Νέας Μάκρης.

Διακρίσεις

Μπορεί ο ΘεόδωροςΑγγελόπουλος να χάθηκε για πάντα, όμως μας άφησε πίσω του έναν πλούτο ταινιών, οι οποίες θα μας θυμίζουν την αξία της έβδομης τέχνης. Ο ίδιος είχε λάβει συνολικά 49 βραβεία και μέσα σε αυτά υπήρξαν η “χρυσή σφραγίδα”, ανώτατη διάκριση της γιουγκοσλαβικής κινηματοθήκης, ο “χρυσός φοίνικας” στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία “Η Αιωνιότητα Και Μια Μέρα”, το μεγάλο βραβείο κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία “Το Βλέμμα ΤουΟδυσσέα”, το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία “Ταξίδι Στα Κύθηρα”, το αργυρό λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας και το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία “Ταξίδι Στα Κύθηρα”. Επίσης η ταινία του “Το βλέμμα Του Οδυσσέα” κέρδισε μια θέση στις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου στο περιοδικό “ΤΙΜΕ”.

Λίγα λόγια.

Μπορεί πολλοί να θυμούνται τον Αγγελόπουλο ως έναν σκληρό άνθρωπο που πάσχιζε για την φήμη και ήταν ικανός να πατήσει επί πτωμάτων ώστε να επιτύχει τον σκοπό του.Πολλοί επίσης δεν γνωρίζουνε ποιός είναι ή απλά “τονέχουνε ακουστά”. Το θέμα δεν είναι πως Θεόδωρος Αγγελόπουλος πέθανε, ναι είναι τραγικό να πεθαίνει κάποιος ειδικά όταν ο θάνατος δεν έχει επέλθει από φυσικά αίτια, το θέμα είναι πως έφυγε ο άνθρωπος ο οποίος έκανε την Ελλάδα να ξεχωρίσει στην σκηνή της έβδομης τέχνης.Πολλοι θα πούνε πώς δεν πρόλαβε να αφήσει αρκετά έργα πίσω του, μα αν κοιτάξουμε για μια στιγμή θα καταλάβουμε πως μια ταινία του Αγγελόπουλου ειναι ένα μάθημα ψυχής. Δεν χρειαζόμαστε πολλά.Οι ταινίες του είναι αυτές που θα μείνουν πίσω να θυμίζουν στους παλιούς τις σκηνές που σου κόβαν την ανάσα και τα σενάρια που ήταν ίδια με κάθαρση ψυχής, και να μαθαίνουν στους καινούργιους πως πρέπει να είναι ο κινηματογράφος.

Προηγούμενο άρθροΠινακίδα Ζούμπερι!
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας για τον Μ.Ε.Σ.Μ.Α.